Γλυκό κουταλιού νεκταρίνι... το μελωμένο μηλοροδάκινο


Γλύκα και άρωμα σε πιατάκι του γλυκού
Με τα γλυκά κουταλιού έχω ένα... δεσμό, μια σχέση πάθους αλλά και αναμνήσεων.

Θυμάμαι πάντα τη γιαγιά μου να ετοιμάζει, για εκείνη και τον παππού μου, από έναν ελληνικό καφέ κι από ένα γλυκό του κουταλιού κάθε μέρα, καθημερινή και γιορτή, πριν το κανονικό τους πρωϊνό. 'Ηταν η πρωινή τους γλυκιά απόλαυση! Ένιωθα αγαλλίαση όταν ξυπνούσα...από το άρωμα του φρεσκοψημένου ελληνικού καφέ και κατεβαίνοντας στην κουζίνα... τους έβλεπα να κάθονται στο τραπέζι έχοντας μπροστά του ο καθένας το φλυτζανάκι και το πιατάκι με το γλυκό και να κουβεντιάζουν χαμηλόφωνα και ήρεμα. Αυτή είναι μια από τις εικόνες των παιδικών μου χρόνων που θεωρώ πολύτιμη και νιώθω ευτυχισμένη που με συνοδεύει ακόμα.
Έφτιαξα για πρώτη φορά, το συγκεκριμένο γλυκό, πέρυσι όταν αγόρασα νεκταρίνια που ήταν σκληρά "σαν ξύλα" αλλά όχι άνοστα. Γενικά, τα νεκταρίνια ή αλλιώς μηλοροδάκινα είναι από τα φρούτα που αγαπώ. Έτσι, τα χρησιμοποιώ σε διάφορα γλυκά από τη στιγμή που πρωτοκυκλοφορούν στην αγορά μέχρι να εξαφανιστούν. Φτιάχνω μ' αυτά μαρμελάδα, κέικ, τάρτες και μόνον γλυκό του κουταλιού δεν είχα φτιάξει... μέχρι πέρυσι που όπως είπα το δοκίμασα και το καθιέρωσα.
Βέβαια δεν το φτιάχνω ολόκληρο ή μισό, οπότε δεν χρειάζομαι ασβεστόνερο για να μην ζαρώσει αλλά σε φέτα και γίνεται πάρα πολύ εύκολα.
Διαβάστε τη διαδικασία για να δείτε πόσο απλά γίνεται.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά νεκταρίνια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες
1 1/2 κιλό ζάχαρη άσπρη ή καστανή
4 κ.σ. μέλι από άνθη πορτοκαλιάς ή ανθέων
1 ποτήρι νερό
χυμό από 1 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε τα νεκταρίνια και κόβουμε σε χοντρές φέτες, βγάζοντας και το κουκούτσι.
Βάζουμε  σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι να γίνουν σιρόπι σε σιγανή φωτιά.
Βράζουμε για 10 λεπτά και μετά προσθέτουμε και τις φέτες των νεκταρινιών και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει ελαφρώς το γλυκό.
Αφήνουμε για 1 νύχτα μέσα στην κατσαρόλα να βγάλει τα υγρά του και την επομένη, σιγοβράζουμε και πάλι μέχρι να "δέσει" εντελώς, δοκιμάζοντας με τον γνωστό τρόπο.
Πριν να το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια ακόμα βράση.
Σημείωση:Το συγκεκριμένο γλυκό και τις δύο φορές που το έφτιαξα, το "έδεσα" δύο φορές γιατί μου βγάζει υγρά. Φυσικά, ίσως εάν το "δέσουμε" πολύ να μην συμβεί αυτό.
Απολαύστε το, με ελληνικό καφεδάκι... 
Tante Kiki
8 Comments
No