Ντοματοτυροκροκέτες... ένας ουζομεζές πρώτης τάξεως


Τέτοια εποχή οι ουζομεζέδες είναι "στα πάνω τους"... το ίδιο και τα λαχανικά που γεμίζουν τα περιβόλια με χρώματα και αρώματα! Πώς, λοιπόν, να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό να φτιάξει διάφορα πιάτα που θα συνοδέψουν το ούζο ή την κρύα μπύρα ανάμεσα στην κουβέντα και στα γέλια σχεδόν σε κάθε βεράντα;
Σήμερα το πιάτο που σας παρουσιάζω είναι μια εκδοχή ντοματοκεφτέδων αλλά με τυρί, που τρώγονται ζεστοί, χλιαροί ή ακόμα και κρύοι.
ΥΛΙΚΑ για 20 κομμάτια μετρίου μεγέθους
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες (ή παραπάνω εάν είναι μικρές)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά κέρατο
60 γρ. τυρί φέτα 
1 κ.σ. τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. θυμάρι
1 κ.γλ. μπέικιν
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλεύρι όσο χρειάζεται ώστε το μίγμα να γίνει πηχτό και όχι χυλός.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στο multi τις ντομάτες, τη πιπεριά, το κρεμμύδι και τη φέτα και τα ψιλοκόβουμε χωρίς όμως να τα πολτοποιήσουμε εντελώς.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το πεκορίνο, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη, το θυμάρι, πιπέρι όσο θέλουμε και ελάχιστο αλάτι.
Δοκιμάζουμε, πριν να ρίξουμε το αλεύρι, για να δούμε πόσο αλμυρό θέλουμε το μίγμα ώστε να προσθέσουμε ή όχι αλάτι.
Ύστερα ρίχνουμε το μπέικιν και το αλεύρι, σταδιακά, μέχρι να έχουμε ένα μίγμα πιο πηχτό από χυλό αλλά που δεν πλάθεται.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά, ώστε εάν βγάλει κι άλλα υγρά, να προσθέσουμε αλεύρι για να έχουμε το μίγμα όπως ακριβώς το θέλουμε.
Σε μια πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί για να βάλουμε επάνω τις κροκέτες.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.
Με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνουμε από το μίγμα και ρίχνουμε στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές, βγάζουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε επάνω στο απορροφητικό χαρτί για να βγάλουν τα επιπλέον λάδι.
Σερβίρουμε ζεστές ή χλιαρές με συνοδεία τζατζικιού ή σκέτου γιαουρτιού.
TIPS
Εάν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε τις κροκέτες αυτές ψητές στο φούρνο αντί τηγανιτές.
Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στην λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. 
Τί πιο χαλαρό και ωραίο για το καλοκαίρι... παρεούλα, κουβεντούλα και νόστιμα μεζεδάκια!
Tante Kiki
4 Comments
No