Κρύα γιαουρτόσουπα σπέσιαλ... το καλύτερο γεύμα για τις μέρες με καύσωνα


Σήμερα η Θεσσαλονίκη μας καιγόταν, βέβαια ευτυχώς όχι από πυρκαγιά, αλλά από τη ζέστη. Ειδικά το μεσημέρι ήταν ανυπόφορα ακόμη κι εδώ στα Πεύκα που τα σπίτια είναι χαμηλά και  είμαστε περιτριγυρισμένοι από δέντρα και λουλούδια. Ακόμη κι όταν φυσούσε το αεράκι ήταν καυτό!
Κάτι τέτοιες ημέρες το μόνο που θέλω είναι να βρίσκομαι στο εξοχικό μου, δίπλα στη θάλασσα ή για την ακρίβεια μέσα στη θάλασσα κι ας ... "βγάλω λέπια" χαχαχα! Τί να γίνει όμως, μια που αυτό δεν είναι πάντα δυνατόν, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι υπομονή και ελαφριά γεύματα.
Εκεί, κατά τις 11 το πρωί, λοιπόν, που σκεφτόμουν, τώρα τί θα φάμε... μου ήρθε η ιδέα για κρύα γιαουρτόσουπα, που έτσι κι αλλιώς, την φτιάχνω συχνά-πυκνά το καλοκαίρι (αν και... ο μπαμπάς μου πάντα διαμαρτύρεται, παρά το γεγονός ότι καταναλώνει μεγάλες ποσότητες γιαουρτιού χειμώνα-καλοκαίρι αδιάκριτα).
Να η συνταγή, γρήγορη, απλή, χορταστική, νόστιμη και βασισμένη στη συνταγή για το ελληνικότατο τζατζίκι.
ΥΛΙΚΑ για 1 άτομο
200 γρ. γιαούρτι
1/2 αγγουράκι
80 γρ. νερό κρύο
50 γρ. φέτα θρυμματισμένη ( ή 1 κ.σ. κατίκι)
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μηλόξιδο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 φέτα ψωμί του τόστ
1/2 κ.σ. άνηθο
2-3 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα + 1 κλαδάκι για το γαρνίρισμα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πρώτα, φτιάχνουμε  τα κρουτόν σκόρδου.
Κόβουμε το ψωμί του τόστ σε κυβάκια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το πολτοποιημένο σκόρδο και τα κυβάκια ψωμιού και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν (ή και περισσότερο ανάλογα πώς μας αρέσουν).
Μόλις ετοιμαστούν, τα αφήνουμε στην άκρη.
Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη το αγγουράκι.
Σε μπολ βάζουμε το αγγουράκι, το πασπαλίζουμε με τον άνηθο και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το γιαούρτι, ανακατεύοντας για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Προσθέτουμε το μηλόξιδο, όσο αλάτι θέλουμε, το δυόσμο, τη μισή θρυμματισμένη φέτα ή το κατίκι, και λίγο λίγο το κρύο νερό, έως ότου έχουμε μια σούπα όσο θέλουμε αραιή.
Τέλος πασπαλίζουμε το δυόσμο και ρίχνουμε και τα 2/3 από τα κρουτόν σκόρδου. 
Ανακατεύουμε καλά και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα κρουτόν, πασπαλίζοντας με την υπόλοιπη φέτα και ένα κλαδάκι δυόσμου.
Μπορούμε να την απολαύσουμε για ελαφρύ γεύμα ή ακόμα και για πρώτο πιάτο, τις ζεστές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού.
TIPS
* Εάν θέλουμε μπορούμε να γαρνίρουμε τη γιαουρτόσουπά μας με κυβάκια φρέσκιας ντομάτας.
Tante Kiki
6 Comments
No