Μαρμελάδα φράουλα... γνωστή και πάντα αγαπημένη


Καλησπέρα σε όλους! Εδώ είμαι και πάλι μετά από μια μικρή διακοπή εξ αιτίας κάποιων υποχρεώσεων που με κρατούσαν μακριά από τον υπολογιστή και όχι μόνον! Βέβαια, κάπως έτσι συνειδητοποιείς εάν είσαι εξαρτημένος ή όχι από κάποια χόμπυ σου... κι εγώ είμαι! Είμαι εξαρτημένη από τον υπολογιστή μου αλλά και από την κουζίνα μου και την μαγειρικο-ζαχαροπλαστική μου που (ευτυχώς μαζί με τα βιβλία μου) με βοηθούν να "ξορκίζω" τα "κακά πνεύματα" της καθημερινότητας, της δικής μου αλλά και της χώρας μας. Προσπαθώ... προσπαθώ να μην μου γίνονται έμμονη ιδέα τα προβλήματα αλλά και να βοηθώ όποιον μπορώ και όσο μπορώ... κι η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Τέλος πάντων... και πάλι εδώ, μπροστά στην οθόνη μου να σας εξομολογούμαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου.
Αφήνοντας πίσω όλα αυτά, σήμερα θα σας δώσω μια μαρμελάδα που έφτιαξα πριν δύο εβδομάδες με τις ώριμες πια φράουλες... λίγο πριν τελειώσουν και μας αποχαιρετήσουν για την επόμενη χρονιά.
Εύκολη κι αγαπημένη μαρμελάδα με τις κατακόκκινες φράουλες (έφτιαξα και γλυκό του κουταλιού που θα σας το δείξω αργότερα) που ταιριάζει σαν άλειμμα σε ψωμί, σε τάρτες ή πάστα φλώρα αλλά και σε cheese cake ή ακόμη και πάνω σε παγωτό αντί για σιρόπι (ναι, το έχω κάνει κι αυτό...κυρίως σε παιδικό παγωτό, χωρίς κανένα πρόβλημα!).
Φτιάξτε μαρμελάδα φράουλας τώρα γιατί οι "κατακόκκινες πολυαγαπημένες" θα είναι κοντά μας ακόμη κανένα δεκαπενθήμερο άντε είκοσι μέρες το πολύ! Μόλις που προλαβαίνετε να φτιάξετε μερικά βάζα για το χειμώνα!
ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό φράουλες
  • 700 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 φλ. νερό
  • χυμός 1 λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Πλένουμε τις φράουλες με άφθονο νερό και τις κόβουμε σε κομμάτια εάν είναι μεγάλες.*
  2. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε και προσθέτουμε την άχνη, 1/2 φλ. τσ. νερό και το χυμό λεμονιού.
  3. Τις αφήνουμε για 20-30 λεπτά, ώστε να βγάλουν το ζουμί τους.
  4. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, με μια ξύλινη κουτάλα.
  5. Εάν η μαρμελάδα κάνει αφρό μπορούμε να τον αφαιρέσουμε.
  6. Αφήνουμε την μαρμελάδα να δέσει (είναι έτοιμη όταν με το κουτάλι χαράζουμε μια γραμμή, τον "δρόμο της μαρμελάδας" δηλαδή με τη ξύλινη κουτάλα, τη χωρίζουμε σε δύο μέρη που δεν ξαναενώνονται).
  7. Αποστειρώνουμε 2-3 βάζα, τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα και τα κλείνουμε ερμητικά.
TIPS
* Εάν θέλουμε τη μαρμελάδα μας χωρίς μεγάλα κομμάτια, πολύ απλά ψιλοκόβουμε τις φράουλες στο multi, πριν να τις καλύψουμε και να τις αφήσουμε με ζάχαρη. 
** Μπορούμε να καλύψουμε την επιφάνεια κάθε βάζου με βαμβακερό πανί (τουλπάνι) ποτισμένο σε κονιάκ και μετά να σφραγίσουμε με το καπάκι.
Tante Kiki
5 Comments
No