Φραουλένιο άλειμμα χωρίς ζάχαρη


Φραουλένιο άλειμμα χωρίς ζάχαρη

Εδώ και καιρό ψάχνω τον τρόπο να φτιάξω κάποια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη... παρόλα αυτά υπήρχε το πρόβλημα ότι δεν μπορούσα να βρω συμπυκνωμένο χυμό μήλου που χρησιμοποιούν κυρίως οι Άγγλοι στις αντίστοιχες μαρμελάδες. 
Κάποια στιγμή βρήκα χυμό σταφυλιού... αλλά όπως λέει και η μαμά μου "στη βράση κολλάει το σίδερο" που σημαίνει ότι ο χυμός σταφυλιού όχι μόνον μαρμελάδα δεν έγινε αλλά το ήπιαμε πριν να περάσει μια μέρα. Θα αναρωτηθείτε, καλά , γιατί δεν αγόραζε άλλον... ξέρω  κι εγώ; Μάλλον επειδή τότε δεν έκανα δίαιτα, ενώ τώρα κάνω ή  προσπαθώ τουλάχιστον. 
Και επειδή όλα σε μένα προσωπικά χρειάζονται ένα κίνητρο... έψαξα τις ημέρες αυτές να βρω χυμό σταφυλιού στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης αλλά, μάταια... και πώς να βρω όταν τα σταφύλια δεν ωρίμασαν ακόμα;
Πρώτη προσπάθεια για χυμό σταφυλιού... άκαρπη. Προσπάθεια νούμερο δύο, να βρω συμπυκνωμένο χυμό μήλου... κι αυτή η προσπάθεια άκαρπη γιατί το μόνο που βρήκα ήταν αραιωμένος χυμός μήλου.
Τρίτη φιλότιμη προσπάθεια, να συμπυκνώσω τον χυμό μήλου με βρασμό αλλά... άκαρπη προσπάθεια διότι, ως γνωστόν, αυτοί οι χυμοί συμπυκνώνονται σε κενό οπότε χρειάζεται ένα μηχάνημα που μόνον η αδελφή μου έχει στο διϋλιστήριο που εργάζεται. Τί χαράαααα, σκέφτηκα και τώρα;
Έλα όμως που όταν βάζω κάτι στο μυαλό μου, μου γίνεται εμμονή μέχρι να το πετύχω;
Αποτέλεσμα: Το φρουτένιο άλλειμα που έφτιαξα και που έγινε πολύ ωραίο, με μια γεύση ελαφρώς υπόξινη, φυσικά, και όχι ακριβώς με την υφή της μαρμελάδας αλλά εξ ίσου δεμένο και γευστικότατο και κυρίως διαίτης γιατί έχει ελάχιστη φρουκτόζη. 
Φυσικά και οι μαρμελάδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και είναι χωρίς ζάχαρη, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σ' αυτές που έχουν φρουκτόζη και σ' αυτές που έχουν χυμό σταφυλιού.
Εάν κάποιος συγκρίνει τις θερμίδες ανάμεσα στις κανονικές μαρμελάδες, αυτές με τη φρουκτόζη και αυτές με το χυμό σταφυλιού, οι τελευταίες δεν έχουν τις λιγότερες θερμίδες απλά δεν έχουν κατεργασμένη ζάχαρη. Την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ συγκρίνετε τις θερμίδες ανάμεσα στα τρία είδη μαρμελάδας.
Διαβάστε τη συνταγή και δοκιμάστε τη... θα χαρώ να ακούσω την γνώμη σας.

Φραουλένιο άλειμμα χωρίς ζάχαρη

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. φράουλες ώριμες
  • 2 μήλα στάρκιν ώριμα
  • 1-2 μπανάνες υπερώριμες
  • 1 σακουλάκι (25 γρ.) φυσική πηκτίνη φρούτων Δρ Oatker
  • 2 κ.σ. φρουκτόζη
  • 1 ποτήρι χυμό μήλου
Φραουλένιο άλειμμα χωρίς ζάχαρη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Πολτοποιούμε στο multi τις φράουλες, τα μήλα, τις μπανάνες και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να σιγοβράσουν με τον χυμό μήλου.
  2. Μόλις βράσουν και μειωθούν τα υγρά τους (περίπου 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά), ανακατεύουμε τη σκόνη πηκτίνης με 2 κ.σ. φρουκτόζη.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στα φρούτα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν, πάντα βέβαια ανακατεύοντάς τα.
  4. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα μας να βράσει για 3 ακόμη λεπτά, προσοχή όχι περισσότερο.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, έχουμε έτοιμα αποστειρωμένα 2 βάζα των 200 γραμμαρίων και βάζουμε μέσα τη μαρμελάδα μας. 
  6. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα μας και αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο γιατί έχει λίγη ζάχαρη και μπορεί να μουχλιάσει.
  8. Mε τον ίδιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλα φρούτα. 
Φραουλένιο άλειμμα χωρίς ζάχαρη

Tante Kiki
20 Comments
No