Κέικ μόκα... το ιδανικό κέικ για τους λάτρεις του καφέ αλλά και της σοκολάτας


Καλησπέρα! Το ότι είμαι φανατική οπαδός του καφέ και της σοκολάτας, σε όσους  διαβάζουν αυτό το blog, είναι ήδη γνωστό!
Ήταν, λοιπόν, φυσικό ότι θα λάτρευα και το μυρωδάτο κέικ μόκα... αν και νομίζω ότι κι εσείς θα το λατρέψετε γιατί είναι αφράτο, συνδυάζει τον καφέ και την σοκολάτα, εκείνη την ιδιαίτερη και ελαφρώς πικρή γεύση του καφέ με την άλλη ιδιαίτερη γλυκόπικρη γεύση της κουβερτούρας αλλά και γιατί τρώγεται ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρας ακόμη και το πρωί "παρέα" μ' ένα ποτήρι γάλα! Σας δίνω αμέσως τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
340 γρ. ζάχαρη
230 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
3 μεγάλα αβγά
240 ml δυνατό καφέ φίλτρου (με γεύση πικρή σοκολάτα, προαιρετικά)
1 βανιλέτα
2 κ.γλ. μπέικιν 
25 γρ. λιωμένη κουβερτούρα 52%
Γλάσο σοκολάτας
100 γρ. κουβερτούρα
25 γρ. μαργαρίνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε στο μείγμα και τον καφέ.
Βάζουμε το μπέικιν και τη βανιλέτα στο αλεύρι και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο παραπάνω μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ ή ξύλινη κουτάλα.
Τέλος, ρίχνουμε και τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το τελικό μείγμα.
Βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. 
Δοκιμάζουμε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι ή με ένα μαχαίρι, εάν έχει ψηθεί (το βυθίζουμε στο κέικ για να δούμε εάν θα είναι στεγνό όταν θα το βγάλουμε).
Το αφήνουμε για 5-10 λεπτά και το βγάζουμε από τη φόρμα για να κρυώσει.
Γλάσο σοκολάτας
Εάν θέλουμε, λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο με την κουβερτούρα, ανακατεύοντας καλά ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Περιχύνουμε με αυτό το κέικ μας.
TIPS
* Εάν φτιάξουμε cupcakes αντί για μεγάλο κέικ, τα ψήνουμε (ανάλογα με το μέγεθός τους) για 20 λεπτά περίπου.
* Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον καφέ φίλτρου, με την αντίστοιχη ποσότητα εσπρέσο ή με 3 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ σε 240 ml νερό.
* Εάν, από το κέικ πρόκειται να δοκιμάσουν παιδιά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε καφέ ντεκαφεϊνέ.
* Και για όσους δεν πίνουν καφέ, υπάρχει πάντα το υποκατάστατο καφέ που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν τον στιγμιαίο καφέ... 3-4 κ.γλ. διαλυμένο στην ίδια ποσότητα νερού.
Να και τα cupcakes μόκα που έφτιαξα για την συνάντηση των Greek food bloggers στη Θεσσαλονίκη.
Απολαύστε τα, είναι υπέροχα!!
Πηγή: Delicious cakes, Λούση & Μαργαρίτα Έλλιοτ, Εκδόσεις Μπλάνα


Tante Kiki
8 Comments
No