Κολοκυθοτυρόπιτα... με τα πρώτα κολοκυθάκια της φετινής σοδειάς


Η αδυναμία μου στις πίτες είναι κάτι περισσότερο από φανερή... έτσι, λοιπόν, τί άλλο θα μπορούσα να κάνω με τα πρώτα κολοκυθάκια του κήπου μας; Φυσικά, μια κολοκυθοτυρόπιτα, αρωματική, εύκολη και πεντανόστιμη. Τρώγεται και ζεστή αλλά άνετα και κρύα, για κολατσιό, για μεσημεριανό συνοδευμένη από μια υπέροχη ντοματοσαλάτα αλλά και για ελαφρύ δείπνο. Στο σπίτι μας κανείς δεν λέει "όχι" σε μια πίτα, είτε αλμυρή είτε γλυκιά! 
Αν κι εσείς είστε "φαν" της πίτας, δοκιμάστε την και όχι μόνον δεν θα το μετανιώσετε αλλά θα την φτιάξετε ξανά και ξανά.
ΥΛΙΚΑ για ταψί 30-34 εκατοστά
1 δόση ζύμης όπως έχω γράψει στο αφιέρωμα στην πίτα
5 κολοκύθια μέτρια τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
2 πιπεριές Φλωρίνης (κόκκινες) σε κομματάκια
200 γρ. τυρί φέτα light
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
2 αβγά
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα εάν θέλουμε ένα πιο γρήγορο ψήσιμο ή στις αντιστάσεις εάν θέλουμε ένα πιο παραδοσιακό ψήσιμο.
Ξεφλουδίζουμε τα κολοκυθάκια, τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη ή τα κόβουμε στο multi, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε μέσα σε σουρωτήρι σε μια λεκάνη για να βγάλουν τα υγρά τους για 1-ώρα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και τα τριμμένα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές και τα σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν δηλαδή γύρω στα 6-7 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε το μείγμα αυτό σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε το τυρί, τριμμένο στον χοντρό τρίφτη ή θρυμματισμένο με το χέρι (εμένα προσωπικά μου αρέσει στον τρίφτη για να υπάρχει μια ισομερής κατανομή σε όλη τη γέμιση), τον άνηθο, τον δυόσμο, το αλατοπίπερο και τα αβγά.
Ανακατεύουμε τη γέμιση και την βάζουμε πάνω στο φύλλο ζύμης που έχουμε στρώσει στο ταψί.
Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει η πίτα μας.
Tante Kiki
11 Comments
No