Ντομάτες γεμιστές...αλλιώς! Πώς; Διαβάστε και δοκιμάστε!


Καλησπέρα και καλή εβδομάδα (προσπαθούμε να ελπίζουμε και να πείσουμε τον εαυτό μας δηλαδή, αλλά...)! 
Η σημερινή συνταγή είναι ένας μεζές ή ένα καλοκαιρινό πιάτο για ελαφρύ δείπνο, πολύ νόστιμο μέσα στην απλότητα των υλικών του. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε πολύ γρήγορα μια και σε κάθε κουζίνα μπορούμε να βρούμε τα απλά υλικά που χρειαζόμαστε για την παρασκευή του, όπως ντομάτες, αβγά, τυρί, πιπεριά... Φυσικά, μπορούμε να βάλουμε τη γευσιφαντασία μας να "ταξιδέψει" και να κάνουμε διάφορες παραλλαγές της βασικής ιδέας. 
Βέβαια, εγώ όταν το έφτιαξα είχα και μια μικρή, αλλά όχι απίθανη, ατυχία... αλλά τελικά όλα διορθώνονται αν υπάρχει καλή διάθεση... 
Θα καταλάβετε τί εννοώ, όταν δείτε τις φωτογραφίες του πιάτου με τη "σπασμένη" ντομάτα που κατέρρευσε από το αβγό που έβαλα μέσα (επειδή ήταν μεγάλο). Διορθώθηκε όμως και θα σας εξηγήσω πώς...
Τα υλικά που έβαλα δεν έχουν ακριβείς ποσότητες γιατί εξαρτάται από το μέγεθος της κάθε ντομάτας αλλά και το εάν το πιάτο θα χρησιμοποιηθεί για ορεκτικό ή για ελαφρύ δείπνο. Μπορούμε, λοιπόν, τις ντομάτες να τις αυξήσουμε ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων, υπολογίζοντας εάν πρόκειται για ορεκτικό, 1 μικρή ή μέτρια ντομάτα για κάθε άτομο. Εάν πρόκειται για ελαφρύ δείπνο, τότε 2 ντομάτες είναι αρκετές.
ΥΛΙΚΑ 
2 ντομάτες μετρίου μεγέθους
2 κ.σ. τυρί φέτα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
1 πιπεριά πράσινη κέρατο σε ροδέλες
2-3 αβγά μικρά ή μέτρια σε μέγεθος
3 κ.σ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη 
αλατοπίπερο
ρίγανη
ξερό βασιλικό
λίγη ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κόβουμε το επάνω μέρος ("καπάκι") και αδειάζουμε τις ντομάτες όπως κάνουμε για τα κλασσικά γεμιστά.
Τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με αλατοπίπερο, λίγη ζάχαρη, λίγο βασιλικό και ρίγανη.
Βάζουμε σε ένα ταψάκι πυρέξ το ελαιόλαδο και τις ντομάτες.
Ψήνουμε τις άδειες ντομάτες για 10 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο αλλά δεν τον σβήνουμε.
Γεμίζουμε την κάθε ντομάτα με 1 κ.σ. τυρί φέτα, μερικές ροδέλες πιπεριάς και ρίχνουμε μέσα το ένα αβγό ωμό (όπως κάνουμε τα αβγά "μάτια").
Προσοχή το αβγό δεν πρέπει να είναι μεγάλο γιατί θα συμβεί ότι συνέβη σε μένα, δηλαδή, έσπασε η μία ντομάτα και χύθηκε απ' έξω το αβγό (όχι βέβαια ότι έγινε κάτι τραγικό απλά άλλαξα λίγο την όλη παρουσίαση στην συγκεκριμένη ντομάτα!).
Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα, προσθέτουμε λίγο ακόμα πιπέρι και βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά, περίπου, μέχρι να σφίξει το αβγό.
Μας μένουν τώρα τα "καπάκια" και το εσωτερικό από τις ντομάτες που, φυσικά, δεν θέλουμε να "πάνε χαμένα".
Να τί κάνουμε:
> Βάζουμε τα καπάκια πάνω από τα αβγά μόλις αυτά σφίξουν, συνεχίζοντας για λίγο το ψήσιμο, έτσι ώστε να ψηθούν κι αυτά.
> Κόβουμε το εσωτερικό (ή και τα "καπάκια") από τις ντομάτες και το βάζουμε σε κομμάτια στο ταψί, ανάμεσα στα γεμιστά. Προσθέτουμε ένα αβγό χτυπημένο, λίγες ροδέλες πιπεριάς και λίγη γραβιέρα τριμμένη και αφήνουμε να ψηθεί μαζί με τα γεμιστά, οπότε σερβίρουμε στο πιάτο τις ντομάτες και γύρω-γύρω από την ομελέτα που γίνεται στο ταψί.
Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή μερικές λεπτοκομμένες πατατούλες που τις έχουμε ρίξει στο ταψί (πρέπει όμως να είναι πολύ λεπτές φέτες για να ψηθούν γρήγορα μέσα στο αβγό).
Δοκιμάστε το, είναι ένας μεζές που ενθουσιάζει.
TIPS
* Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε και ζαμπόν ή μπέικον στη γέμιση της ντομάτας.
Όσο για τη ντομάτα που έσπασε... απλά όταν ψήθηκε μάζεψα τα κομμάτια του αβγού που είχαν "χυθεί" έξω και τα έβαλα ξανά επάνω στη ντομάτα. Γευστικά το αποτέλεσμα ήταν ίδιο αν και υστερούσε λίγο σε εμφάνιση...εεεε...αυτό το έφαγε η "μαγείρισσα" ! Δεν ήταν και...τραγικό!!!!
Καλή όρεξη!!
Tante Kiki
14 Comments
No