Χοιρινές παντσέτες στη γάστρα


Καλή σας μέρα! Τί κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι καλά!
Σήμερα θα σας θυμίσω, μιας και είμαι σίγουρη ότι όλοι το γνωρίζετε, ένα φαγάκι που το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, χειμώνα και καλοκαίρι και που ποτέ δεν μπορούμε να του αντισταθούμε. Εάν, μάλιστα, το συνοδεύσουμε και με μια υπέροχη χωριάτικη σαλάτα , εεεεεεε τότε.... είναι όχι μόνον πεντανόστιμο και πλήρες διατροφικά αλλά και γρήγορο!

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
  • 8-12 πανσέτες (2 ή 3 πανσέτες κατ' άτομο)
  • 1 κούπα έτοιμη σάλτσα μπάρμπεκιου
  • 2- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κομμάτια 
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Πλένουμε τις πανσέτες και τις βάζουμε για 3-4 ώρες σε μαρινάτα που την έχουμε φτιάξει, βάζοντας σε μπολ, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το λεμόνι, την πιπεριά, τη ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  3. Μετά από το χρονικό αυτό διάστημα, βγάζουμε τις πανσέτες και τις αλείφουμε καλά με τη μαρινάτα.
  4. Ετοιμάζουμε τη γάστρα και βάζουμε επάνω στη σχάρα της τις πανσέτες,
  5. Ψήνουμε τις πανσέτες για 30 λεπτά με κλειστή τη γάστρα και μετά την ανοίγουμε και αφού αλείψουμε και πάλι με την υπόλοιπη μαρινάτα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
  6. Σερβίρουμε με μια φέτα λεμόνι, πατάτες τηγανιτές (ή πατάτες τηγανιτές στο φούρνο), ψητά κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, μια μεγάλη χωριάτικη και μια κρύα μπύρα. 
TIPS
* Οι παντσέτες ψημένες με αυτόν τον τρόπο δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από το ψήσιμο στα κάρβουνα εκτός, βέβαια, από την γεύση του καπνού. Εϊναι όμως πιο εύκολες και πιο υγιεινές.
* Μπορούμε να μη βάλουμε τις παντσέτες σε μαρινάτα αλλά να τις αλείψουμε 3-4 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος και από τις δύο πλευρές, οπότε το φαγητό γίνεται ακόμη πιο εύκολο και γρήγορο.
* Τις τηγανιτές πατάτες μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με αλάτι και ρίγανη μόλις τις βγάλουμε από το τηγάνι ή εάν τις φτιάξουμε τηγανιτές φούρνου, τότε τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, ρίγανη και γλυκιά πάπρικα πριν να τις βάλουμε στο φούρνο.

Tante Kiki
6 Comments
No