Μια διαφορετική ζύμη πίτσας για μια πίτσα κλασσική και πεντανόστιμη!


Πριν μερικές ημέρες, παρακολουθώντας την εκπομπή "Νηστικοί πράκτορες" στο κανάλι Star, είδα την Ντίνα Νικολάου να φτιάχνει μια διαφορετική ζύμη για πίτσα που μου άρεσε πάρα πολύ. Πρωτότυπη και απλούστατη, σαν πατατοψωμάκι που με "καλούσε" να το φτιάξω. 
Το πρωί της επόμενης κιόλας ημέρας (δεν θυμάμαι ποια μέρα ακριβώς) το έφτιαξα... κι αν όταν άκουσα τη ζύμη μου φάνηκε καλή, όταν την έφτιαξα έγινε υπέροχη. Δοκιμάστε τη και σαν ζύμη πίτσας αλλά και σαν πατατοψωμάκι που μπορείτε να ψήσετε πρώτα, μετά να το φρυγανίσετε, να το αλείψετε με λίγο σκορδοβούτυρο και να προσθέσετε ντομάτα και τυρί ψιλοκομμένα... μμμμμμμ! σκέτη νοστιμιά.
Τελικά, έχουν δίκιο που λένε ότι η απλότητα ενός εδέσματος μπορεί να κρύβει μια μοναδική νοστιμιά και ειδικά τώρα το καλοκαίρι που πάντα τρώμε πιο απλά, πιο ελαφρά και ίσως λίγο πιο υγιεινά.
Να η υπέροχη συνταγή για τη ζύμη πατάτας και... ξέχασα να σας πω ότι μπορείτε να φτιάξετε την πίτσα με ό,τι γέμιση θέλετε! Εγώ, την έφτιαξα με ψητό κοτόπουλο που είχε περισσέψει από την προηγούμενη μέρα γιατί είπαμε... δεν πετάμε τίποτε!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη πατάτας
2 πατάτες μέτριες (180-200 γρ.)βρασμένες και πολτοποιημένες
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κ.γλ. αλάτι
3 κ.σ. λάδι
1/2 κ.γλ. ρίγανη (δική μου προσθήκη)
Για τη γέμιση της πίτσας
5-6 κ.σ. σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
100 γρ. ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλου ξεψαχνισμένο
100 γρ. ζαμπόν γαλοπούλας 
160 γρ. μίγμα κίτρινων τυριών στον χοντρό τρίφτη (κασέρι, πορτοκαλί τσένταρ, γραβιέρα Κρήτης)
1 πιπεριά κέρατο σε κυβάκια
1 μεγάλη ντομάτα σε λεπτές φέτες
ελάχιστο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη
Για τη σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
4-5 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες 
1 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
Αλατοπίπερο
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικό ξερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη πατάτας
Βράζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε με το πηρούνι ή το ειδικό εργαλείο για πουρέ, ενώ ακόμη είναι ζεστές. 
Προσθέτουμε το αλάτι, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και λίγο από το αλεύρι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι.
Γίνεται μια ζύμη μαλακή, που δεν κολλάει στα χέρια και είναι εύπλαστη.
Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. 
Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.
Μετά τη 1 ώρα, τη βάζουμε σε αλειμμένο με λάδι, ταψάκι (εγώ την έβαλα σε ταρτιέρα) με διάμετρο 24-26 εκατοστά, αφού την ανοίξουμε με τον πλάστη.
Εάν η ζύμη "μαζεύει" όταν είναι στο ταψάκι, βάλτε επάνω ένα αντικολλητικό χαρτί στο ίδιο μέγεθος και πιέστε το να κολλήσει επάνω της. Αφήστε το μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση και θα δείτε ότι η ζύμη θα είναι εντάξει.
Για τη σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο multi και τις βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό. 
Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά και μόλις το νερό εξατμιστεί και η σάλτσα γίνει παχύρρευστη την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει προτού να την χρησιμοποιήσουμε.
Τη συγκεκριμένη σάλτσα μπορούμε να την διατηρήσουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο στο ψυγείο για μία εβδομάδα και να την χρησιμοποιούμε για πίτσα, για μακαρόνια ή για συνοδευτικό σε κεφτεδάκια ή όπου αλλού θέλουμε.
Για τη γέμιση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας επάνω στην βάση της πίτσας και την απλώνουμε.
Ρίχνουμε το μισό από το τριμμένο μίγμα τυριών.
Έχουμε αναμείξει το ψιλοκομμένο και ξεψαχνισμένο ψητό κοτόπουλο που μας έχει περισσέψει και το ανακατεύουμε με το ψιλοκομμένο ζαμπόν γαλοπούλας.
Βάζουμε το μίγμα αυτό, επάνω στα τυριά.
Προσθέτουμε τις φέτες ντομάτας και τα κυβάκια πιπεριάς.
Τέλος καλύπτουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί, πασπαλίζουμε με ρίγανη, πιπέρι κι ελάχιστο αλάτι,
Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε να ψηθεί για 30-45 λεπτά.
Βγάζουμε αφήνουμε για λίγο να κρυώσει η πίτσα και μετά κόβουμε σε κομμάτια.
Tante Kiki
6 Comments
No