Πίτσα κλασσική, το διαχρονικό fast food στην σπιτική εκδοχή! Απλώς υγιεινή και νόστιμη!!


Η πίτσα, από τα πιο γνωστά και συνηθισμένα fast food που ξετρελλαίνει μικρούς και μεγάλους, στην σπιτική της εκδοχή παραμένει ένα αγαπημένο σνακ, δείπνο αλλά και γεύμα μιας και αποτελεί μια πλήρη διατροφική λύση, περιέχοντας ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Φυσικά, όταν η πίτσα γίνεται στην κουζίνα μας, με τα υλικά που διαλέγουμε εμείς, είναι πραγματικά υγιεινή και μπορεί να γίνει πεντανόστιμη αλλά και με λιγότερες θερμίδες.
Η ζύμη της πίτσας που σας προτείνω είναι αρωματική, εύκολη και πετυχημένη. Όσο για τα υλικά της "γέμισης", αυτά μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με την διάθεσή μας, τις διατροφικές μας προτιμήσεις και ανάγκες.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι σκληρό
1 αβγό
1/2 φλ. γάλα χλιαρό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1/2 κ.γλ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 πρέζα θυμάρι
Για τη γέμιση
15 φέτες τυρί gouda
15 φέτες φιλέτο γαλοπούλα
100 γρ. ρεγκάτο καπνιστό τριμμένο
3-4 ντομάτες σε φέτες
400 γρ. μανιτάρια σε φέτες
2 πιπεριές κόκκινες σε ροδέλες (προαιρετικό)
1 πιπεριά πράσινη σε ροδέλες (προαιρετικό)
4-5 κ.σ. κέτσαπ
1 1/2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γλ. σάλτσα ταμπάσκο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και να έχουμε μια ζύμη μαλακή, που δεν κολλάει στα χέρια.
Εάν δούμε ότι η ζύμη μας είναι "σφιχτή", ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο νερό μέχρι να γίνει μαλακή.
Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά της γέμισης.
Για τη γέμιση
Ανακατεύουμε την κέτσαπ με τη μουστάρδα και τη σάλτσα ταμπάσκο.
Σύνθεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί (στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο) που έχουμε αλείψει με λάδι, αν και τώρα τελευταία εγώ δοκιμάζω το αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα πέρα από το ότι πρέπει να το αφαιρώ όταν κόβω την πίτσα. Φυσικά, αυτό ισχύει όταν φτιάχνουμε την πίτσα για μας, γιατί όταν έχουμε κόσμο, είναι προτιμότερο το "λάδωμα" του ταψιού.
Βάζουμε τη ζύμη και την απλώνουμε με τα χέρια μας, έτσι ώστε να την ανεβάσουμε και στα τοιχώματα του ταψιού.
Απλώνουμε στη ζύμη το μείγμα της κέτσαπ με τη μουστάρδα και τη ταμπάσκο.
Από πάνω βάζουμε τις φέτες τυριού γκούντα.
Προσθέτουμε τις φέτες γαλοπούλας και μετά τα μανιτάρια.
Βάζουμε τις φέτες ντομάτας και εάν θέλουμε τις πιπεριές.
Τέλος, πασπαλίζουμε με το καπνιστό ρεγκάτο, που φροντίζουμε να πάει μέχρι την άκρη και να κλείσουμε λίγο από αυτό, στο τύλιγμα της άκρης της πίτσας (στον "κόθρο" όπως έλεγαν οι παλιές νοικοκυριές την άκρη της ζύμης στις πίτες).
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά στον αέρα, δηλαδή έως ότου ροδίσει.
Σερβίρουμε χλιαρή σε τετράγωνα ή τρίγωνα (αν είναι σε στρογγυλό ταψί) κομμάτια.
TIPS
* Εάν δεν θέλουμε το καπνιστό ρεγκάτο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συσκευασία με τα 3 τυριά ή να τρίψουμε στο τρίφτη κάποιο ή κάποια από τα κίτρινα τυριά που προτιμούμε.
Επίσης, αντί για γκούντα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κίτρινη μοτσαρέλα τριμμένη ή ένταμ, ανάλογα με τη γεύση που μας ταιριάζει.
Εάν δεν θέλουμε η πίτσα μας να γίνει αλμυρή, δεν προσθέτουμε καθόλου αλάτι στη γέμιση γιατί το ρεγκάτο είναι κανονικό και όχι ανάλατο.
Ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει (τρόπος του λέγειν... μ'αυτόν τον καιρό), ένα κομμάτι πίτσα με ένα ποτήρι κρύα μπύρα στην βεράντα, παρέα με φίλους για κουβεντούλα, είναι ό,τι καλύτερο. Δεν συμφωνείτε; Καλή όρεξη!!!!
Tante Kiki
12 Comments
No