Τούρτα λεμονιού με μαρεγκάκια... η γεύση της αποπλάνησης ή η αποπλάνηση της γεύσης;


 Η γεύση της αποπλάνησης ή η αποπλάνηση της γεύσης;
Το περιοδικό του Στ.Παρλιάρου "Γλυκιές ιστορίες" είναι από τα αγαπημένα μου... έχω πάθει εξάρτηση! Τρέχω σαν "τρελλή" να το αγοράσω την ημέρα που κυκλοφορεί... σε σημείο που κι ο περιπτεράς από τον οποίο το αγοράζω τώρα πλέον μου το κρατάει!!! Μπορεί να νομίζει ότι έχω ζαχαροπλαστείο...ξέρω κι εγώ;;; χαχαχα! Μπορεί και να ανοίξω ζαχαροπλαστείο... κανείς δεν ξέρει!!!!! 
Φανταστείτε ότι την περασμένη χρονιά μια από τις μαθήτριες μου, όταν πήρε το πτυχίο των Γαλλικών, μου έκανε δώρο ένα πολύ ωραίο βιβλίο της Τ.Κύρου με τον τίτλο "Βενετία" που είναι λεύκωμα φωτογραφιών και μαγειρικής!!! Οπότε, όλα είναι πιθανά, σ' αυτή τη ζωή!
Στο τεύχος 8, λοιπόν, του Φεβρουαρίου βρήκα ένα πολύ ωραίο ρολό με κρέμα λεμονιού και μια και ήθελα να φτιάξω μια τούρτα και, ως γνωστόν, έχω τρελλή αδυναμία στα λεμονογλυκά, λεμονοκέικ, λεμονολικέρ και δεν συμμαζεύεται, πέρασα κατευθείαν στην εφαρμογή της συνταγής με μικρές παραλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Αντί να το κάνω ρολό, το έκανα τούρτα κι επειδή είχα μπεζεδάκια έτοιμα από την προηγούμενη ημέρα, έσπασα μερικά και τα έβαλα σαν γαρνιρούρα και άλλα τα "κόλλησα" γύρω-γύρω (εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτηκα ότι θα ήταν εξίσου ωραίο να βάλω εναλλάξ μπεζεδάκια και φράουλες, δεν πειράζει όμως, θα το  κάνω την επόμενη φορά). Επίσης, πρόσθεσα και σιρόπι για να μουσκέψω το παντεσπάνι.
Έγινε μια καταπληκτική τούρτα (όπως όλες του Στ.Παρλιάρου), μια μοναδική λεμονοαπόλαυση!!!!
Και να η συνταγή της... για όσους δεν αγοράζουν το συγκεκριμένο περιοδικό.
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση μπισκότου
5 αβγά μεσαίου μεγέθους, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
150 γρ. ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την κρέμα λεμονιού
1 αβγό μεσαίου μεγέθους
3 κρόκοι αβγών
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κόρν φλάουρ
300 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή σαν γιαούρτι
50 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
Για το ελαφρύ σιρόπι λεμονιού
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. λικέρ λεμόνι
1 φλ. ζάχαρη καστανή
1/2 φλ. νερό
Για τα μαρεγκάκια
Ασπράδια από 3 αβγά
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γλ. κόρν φλάουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη βάση μπισκότου
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ τα 5 ασπράδια με 50 γρ. ζάχαρη σε μαρέγκα και το βάζουμε στην άκρη.
Χτυπάμε σε άλλο μπολ τους κρόκους με τα υπόλοιπα 100 γρ. της ζάχαρης έως ότου ασπρίσουν.
Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στους κρόκους, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ή κουτάλα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος, ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα, με απαλές κινήσεις.
Το μείγμα γίνεται αφράτο και αρκεί για 2 μπισκοτένιες βάσεις.
Εγώ τις έψησα σε φόρμες 25 εκατοστών και χρησιμοποίησα την μία και την άλλη την έβαλα στην κατάψυξη, τυλιγμένη σε μεμβράνη όπου μπορεί να διατηρηθεί για 1 μήνα.
Βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (εάν θέλουμε να το  κάνουμε ρολό) ή σε στρογγυλό ταψάκι (όπως εγώ) στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Εάν το κάνουμε ρολό, πρέπει να είναι μαλακό για να το τυλίξουμε χωρίς να σπάσει, εάν το κάνουμε τούρτα μπορούμε να το ψήσουμε 2-3 λεπτά ακόμη.
Αφήνουμε να κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε και ξεκολλάμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.
Μέχρι να γίνει και να κρυώσει η κρέμα, το φυλάγω καλυμμένο με βρεγμένη καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθεί.
Για το σιρόπι λεμονιού
Βράζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι, για 5 λεπτά, από την στιγμή του βρασμού (που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αφήνουμε να κρυώσει. 
Για την κρέμα λεμονιού
Ανακατεύουμε σε μπολ, με τον αβγοδάρτη, το αβγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. 
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τα 150 γρ. ρευστής κρέμας γάλακτος και το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά. 
Μόλις ζεσταθεί καλά το μείγμα, αλλά προτού πάρει βράση, προσθέτουμε το μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να "δέσει" και να αρχίσει να κοχλάζει.
Προσωπικά, επειδή πάντα έχω έναν φόβο με τα αβγά και τη σαλμονέλα, αφήνω την κρέμα να βράσει, ανακατεύοντάς την προσεκτικά, για 3-4 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και βάζουμε σε άλλο μπολ προκειμένου να την αφήσουμε να κρυώσει, αφού βέβαια την καλύψουμε με διαφανή μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην κάνει κρούστα.
Την αφήνουμε να κρυώσει για 2-3 ώρες, εκτός ψυγείου.
Μετά, την αφρατεύουμε χτυπώντας την με το μίξερ για λίγο, ώστε να αποκτήσει λεία υφή και την ενώνουμε με την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή μαρίζ (σπάτουλα).
Για τα μαρεγκάκια
Βγάζουμε 1 ώρα πριν να χρησιμοποίησουμε τα ασπράδια των αβγών από το ψυγείο και τα βάζουμε στο μπολ του μίξερ.
Κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη πάνω σε μια λαδόκολλα και τη βάζουμε στο φούρνο για 7 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη στα ασπράδια και αρχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα για 6-7 λεπτά (μέχρι να ασπρίσει καλά και να έχει παχύρρευστη υφή)
Ρίχνουμε στο μπολ το κορν φλάουρ και τη ζεστή άχνη σιγά σιγά, σαν βροχή και μόλις η μαρέγκα μας είναι σφιχτή και κάνει μυτούλες σταματούμε το χτύπημα.
Βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και σχηματίζουμε μαρεγκάκια που τα ψήνουμε  στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, για 2-3 ώρες στους 80-85 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις για να μην γίνουν σκουρόχρωμα.
Συναρμολόγηση
Βάζουμε το μπισκότο σε πιατέλα μέσα σε τσέρκι και το ραντίζουμε με σιρόπι.
Καλύπτουμε την επιφάνειά του με την κρέμα λεμονιού και το αφήνουμε στο ψυγείο για λίγο.
Κολλούμε γύρω γύρω μερικά ολόκληρα μαρεγκάκια και άλλα τα σπάζουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια της τούρτας.
Γαρνίρουμε είτε με 1-2 φράουλες στο κέντρο είτε με φύλλα μέντας (που εγώ δεν είχα γιατί η μέντα μου στον κήπο δεν μεγάλωσε ακόμα).
TIPS
* Καλό είναι τα μπεζεδάκια να τα φτιάξουμε από την προηγούμενη ημέρα και να τα έχουμε έτοιμα γιατί είναι μια διαδικασία που "θέλει τον χρόνο" της.  Επίσης, εάν θέλουμε, μπορούμε να τα αρωματίσουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού.
* Εάν τα ολόκληρα μαρεγκάκια μας δεν κολλούν στην περιφέρεια της τούρτας, μπορούμε να βρέξουμε την βάση τους με ελάχιστο σιρόπι ή να τα βάλουμε περιφερειακά στην επιφάνεια της τούρτας μόνα τους ή εναλλάξ με φράουλες.
Πηγή: Περιοδικό "Γλυκιές ιστορίες", Τεύχος 8, Φεβρουάριος 2011
Tante Kiki
11 Comments
No