"Το στέμμα της Ελισσάβετ" : αγγλική και επίκαιρη πουτίγκα με τσουρέκι.


Καλή σας μέρα και καλή,  γλυκιά εβδομάδα να έχουμε! Αρχίζοντας γλυκά την πρώτη εβδομάδα του μήνα, θα σας πω ένα από τα μυστικά μου... εδώ και πολλά χρόνια, ένα από τα πολύ αγαπημένα μου γλυκά είναι οι πουτίγκες. Δεν ξέρω γιατί, αλλά τις λατρεύω, σε όλες τους τις μορφές και με όλα τα υλικά! Έτσι, πάντα ψάχνω για κάποια καινούργια συνταγή πουτίγκας που θα αυξήσει τη συλλογή των συνταγών που ήδη έχω μαζέψει.
Bρήκα τη σημερινή πουτίγκα, με το παράξενο όνομα "το στέμμα της Ελισσάβετ", πριν από αρκετά χρόνια σε κάποιο αγγλικό περιοδικό... ούτε θυμάμαι ποιό ακριβώς και... όχι... δεν έχει καμμία σχέση με τον "γάμο του αιώνα" του Άγγλου διαδόχου. 
Την ονόμαζαν έτσι, επειδή η μαρέγκα που είχε από πάνω, σχημάτιζε κάτι σαν στέμμα. Φυσικά, η κανονική συνταγή γίνεται με ψωμί ή brioche ενώ εγώ την φτιάχνω συνήθως τέτοια εποχή μετά το Πάσχα με τσουρέκι ή μετά τα Χριστούγεννα με βασιλόπιτα. Είναι ένας καλός τρόπος να ανακυκλώσουμε τα τσουρέκια για να μην μείνουν και τα πετάξουμε. 
Πάντως, και με ψωμί (ειδικά μπαγιάτικο... ακόμα και ξερό) δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη... είναι ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό γλυκό. 
Βέβαια, ας ξεχάσουμε τις θερμίδες γιατί η αλήθεια είναι, ότι κάποιες φορές καλύτερα να απολαμβάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε!
ΥΛΙΚΑ
500 ml γάλα φρέσκο
30 γρ. βούτυρο
2 αβγά
1 1/2 κ.γλ. κούσταρ με γεύση βανίλια 
80 γρ. ζάχαρη άχνη για τη μαρέγκα + 30 γρ. για την κρέμα
140 γρ. τσουρέκι θρυμματισμένο ή ψίχα ψωμιού
1 βανιλέτα
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
6 κ.σ. μαρμελάδα βατόμουρο (ή και άλλη της αρεσκείας σας)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών.
Χτυπάμε τους κρόκους  με τα 30 γρ. άχνη και το κούσταρ και τα ρίχνουμε στο ζεστό γάλα.
Προσθέτουμε τη βανιλέτα και το ξύσμα του λεμονιού.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ταψάκι (ή άλλο) και βάζουμε το θρυμματισμένο τσουρέκι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος και των αβγών πάνω από το τσουρέκι και αφήνουμε για 15 λεπτά την κρέμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά (πρέπει να έχει πήξει).
Μόλις πήξει, την βγάζουμε από το φούρνο ΑΛΛΑ δεν τον σβήνουμε.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε ελαφρά τη μαρμελάδα και την αραιώνουμε με ελάχιστο νερό.
Περιχύνουμε με τη μαρμελάδα, την πουτίγκα μας.
Χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη άχνη και 1-2 σταγόνες λεμόνι, σε σφιχτή μαρέγκα.
Γαρνίρουμε γύρω γύρω το γλυκό με τη μαρέγκα, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Ξαναβάζουμε το γλυκό στο φούρνο για να ψηθεί και να πάρει "χρυσό" χρώμα η μαρέγκα, για άλλα 15-20 λεπτά.
Την βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια. 
Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή χλιαρή.
TIPS
* Εάν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε διπλή δόση κρέμας.
* Για να πετύχει σίγουρα και να γίνει σφιχτή και γυαλιστερή η μαρέγκα μας, μπορούμε να ζεστάνουμε την άχνη στο φούρνο (επάνω σε αντικολλητικό χαρτί) για 4-5 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου και μετά να την προσθέσουμε στη μαρέγκα που ήδη "χτυπιέται" στο μίξερ! 
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μαρμελάδα θέλουμε... εγώ αυτή τη φορά χρησιμοποίησα μαρμελάδα ροδάκινο γιατί υπήρχαν στην παρέα άτομα που δεν έτρωγαν το βατόμουρο.
Και... μην ανησυχείτε, η πουτίγκα είναι ένα γλυκό που πάντα (ή σχεδόν) πετυχαίνει  και αρέσει στους περισσότερους!!!
Tante Kiki
7 Comments
No