Μεσογειακές πέννες στον φούρνο


Καλησπέρα σας! Ελπίζω όλοι να είστε καλά εκεί έξω... τουλάχιστον από υγεία, γιατί αν ρωτήσω για τα υπόλοιπα που αφορούν την καθημερινότητα... δεν ελπίζω να πάρω και πολλές θετικές απαντήσεις ούτε να εισπράξω και την μεγαλύτερη αισιοδοξία. Κι όμως, σε πείσμα των καταστάσεων ας ασχοληθούμε όλοι και όλες με κάτι που, έστω και λίγο, μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να "ξεφύγουμε" όσο γίνεται από την σκληρή πραγματικότητα και τους προβληματισμούς μας για το μέλλον. Όποιο, λοιπόν, κι αν είναι το χόμπυ μας, ας γαντζωθούμε, τρόπος του λέγειν, από πάνω του για να έχουμε κάποιες στιγμές "ξενοιασιάς". 
Και όλα όσα λέω πού καταλήγουν; Στην κουζίνα, φυσικά...για εντατική ενασχόληση με την μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Με το καλοκαίρι προ των πυλών, τί άλλο να χρησιμοποιήσεις παρά τα υπέροχα λαχανικά που γεμίζουν τους πάγκους των λαϊκών αγορών αλλά και των μανάβικων και μάρκετ; Οι συνδυασμοί τους άπειροι, θα μπορούσα να πω... Η νοστιμιά τους, αξεπέραστη, μεσογειακή, καλοκαιρινή!
Έτσι, κατέληξα σ' ένα πιάτο με λαχανικά και ζυμαρικά που αποτελούν δύο από τις μεγάλες μας αγάπες, οικογενειακώς. 
Να η συνταγή-έμπνευση και πραγματοποίηση της αδερφής μου, απλή και γεμάτη άρωμα και γεύση Μεσογείου
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. πέννες
2 μελιτζάνες σε λεπτές, στρογγυλές φέτες
2 κολοκυθάκια σε λεπτές, στρογγυλές φέτες 
250 γρ. φέτα 
300 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας
για τη σάλτσα
2 συσκευασίες πολτοποιημένης ντομάτας
2 μέτριες ώριμες ντομάτες 
1 καρότο μεγάλο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. βασιλικό ξερό
1/2 κ.γλ. θυμάρι ξερό
1/2 κ.γλ. ρίγανη ξερή
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Πιπέρι τρίχρωμο φρεσκοτριμμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τις πέννες (ή ό,τι άλλο ζυμαρικό θέλουμε. Προτιμούμε τις πέννες γιατί γεμίζουν με σάλτσα και γίνονται πολύ ωραίες) σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο  μια λαμαρίνα φούρνου και βάζουμε τις στρογγυλές φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού να ψηθούν, αφού, πρώτα, τις αλείψουμε κι αυτές με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίσουμε με ρίγανη και ελάχιστο αλάτι.
Συνήθως, χρειάζονται 10-15 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν.
Θρυμματίζουμε με το χέρι μας την φέτα σε μικρά κομματάκια.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις 2 συσκευασίες ντομάτας, τις ντομάτες, το καρότο και το κρεμμύδι πολτοποιημένα στο multi.
Προσθέτουμε το βασιλικό, το θυμάρι, τη ρίγανη, τη πάπρικα, το τρίχρωμο πιπέρι, το ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζάνι νερό.
Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να τελειώσει το επιπλέον νερό, δηλαδή για 15-20 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα.
Προσθέτουμε και την φέτα και ανακατεύουμε και πάλι.
Σύνθεση
Βάζουμε σε βαθύ ταψί τα ζυμαρικά μας με τη σάλτσα και τη φέτα.
Τρίβουμε με τον χοντρό τρίφτη τοπεκορίνο για να δημιουργήσουμε μια στρώση πάνω από τα ζυμαρικά και βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει μια χρυσόξανθη κρούστα.
TIPS
* Μπορούμε να κόψουμε τα λαχανικά σε κυβάκια αντί για φέτες και να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία.
* Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε και ροδέλες πιπεριάς είτε κόκκινης είτε κίτρινης και κόκκινης.
Τέλος, αντί για σκέτο πεκορίνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μίγμα κίτρινων τυριών της αρεσκείας μας.
Καλή όρεξη!!!!
Tante Kiki
5 Comments
No