Μίνι πιτούλες... στο λεπτό, για γλυκά ή αλμυρά σνακ!


Σήμερα το πρωί, μιας και δεν είχα πολλές δουλειές είπα να φτιάξω μικρά "αγγλικά ψωμάκια" με μια συνταγή που, εδώ και καιρό, βρήκα σε κάποια γαλλικό περιοδικό. 
Βέβαια, στο περιοδικό τα ονόμαζαν "english muffins" αλλά κάθε άλλο παρά muffins ήταν (ή τουλάχιστον αυτό που εμείς στην Ελλάδα ονομάζουμε muffins δηλαδή τα μικρά αλμυρά ή γλυκά κέικ).
Τί ήταν; Τίποτε άλλο από αυτό που εμείς ονομάζουμε "τηγανόπιτες ή τηγανόψωμα"! 
Ήταν όμως πανεύκολα, πολύ πετυχημένα, και εξαφανίστηκαν... "εν ριπή οφθαλμού", άλλα με βούτυρο και μαρμελάδα, άλλα με τυρί φιλαδέλφεια και φράουλες και άλλα πιο μεσογειακά με κατίκι, ντομάτα και ελιά.
ΥΛΙΚΑ για 12-15 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους.
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
15 ml ελαιόλαδο
220 ml γάλα χλιαρό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά και προσθέτουμε τελευταίο το γάλα χλιαρό (επάνω στη μαγιά).
Ζυμώνουμε ρίχνοντας ελάχιστο αλεύρι, σιγά σιγά στον πάτο του μπολ, για 10 λεπτά.
Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια αλλά ταυτόχρονα να είναι και μαλακή (όχι σφιχτή).
Μετά τα 10 λεπτά, βάζουμε το μπολ με τη ζύμη στον φούρνο, στους 35 βαθμούς, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάστηκαν 45 λεπτά για να είναι έτοιμη η ζύμη μου).
Όταν είναι έτοιμη, την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με την παλάμη τους χεριού μας.
Παίρνουμε στρογγυλό κουπ πατ ή ποτήρι με διάμετρο 7.5 εκατοστά (αν χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο, απλά βγαίνουν λιγότερες πιτούλες) και κόβουμε τις πιτούλες.
Τις βάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τις αφήνουμε στον φούρνο (πάλι στους 35 βαθμούς) για 1 1/2 ώρα να ξαναφουσκώσουν.
Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο (ή άλλη λιπαρή ουσία) και ψήνουμε για 4 λεπτά από κάθε πλευρά την κάθε πιτούλα.
Γίνονται καταπληκτικές  και μόλις κρυώσουν μπορούμε να τις κόψουμε στη μέση και να τις γαρνίρουμε με ό,τι "τραβάει η όρεξή μας" αλμυρό ή γλυκό, αλλά και σκέτες είναι υπέροχες!!!
Δοκιμάστε τις και θα με θυμηθείτε!! 
ΣΗΜ. Την επόμενη φορά που θα τις φτιάξω, θα δοκιμάσω να τις ψήσω στο φούρνο και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα κάνοντας update της συνταγής αυτής.
TIPS
* Μπορούμε να φτιάξουμε τις τηγανοπιτούλες αυτές και με αλεύρι ολικής άλεσης ή ακόμα καλύτερα αλεύρι Λήμνου που είναι κίτρινο αλεύρι για ψωμί ή και με μίγμα από αλεύρι γενικής χρήσης και καλαμποκάλευρο. Με κάθε τρόπο γίνονται υπέροχες και νοστιμότατες!!!
* Επίσης μπορούν να γίνουν σε μεγαλύτερο μέγεθος ή μακρόστενο σχήμα και να χρησιμοποιηθούν για σάντουιτς!

Tante Kiki
11 Comments
No