Σιμιγδαλένιος χαλβάς light


Σιμιγδαλένιος χαλβάς light

Καλημέρα από την ηλιόλουστη πια Θεσσαλονίκη! Τα χιόνια λιώνουν, η Καθαρή Δευτέρα έγινε παρελθόν και εμείς επανερχόμαστε στην καθημερινότητά μας, μέχρι την επόμενη γιορτή-αργία...
Η καθημερινότητά μας απαιτεί, εκτός των άλλων, μια υγιεινή διατροφή που εγώ, τουλάχιστον, κάποιες φορές την παραβλέπω, στο όνομα κάποιων επετείων και γιορτών. Έλα όμως που οι γιορτινές μέρες τελειώνουν... κι επιστρέφω στην βάση της σωστής διατροφής. Στο πλαίσιο αυτής της διατροφής, σήμερα, θα γράψω την συνταγή για τον σιμιγδαλένιο χαλβά, όπως την άλλαξα προκειμένου να μειώσω τις θερμίδες του, χωρίς να χάσω τη γεύση του...


Σιμιγδαλένιος χαλβάς light

ΥΛΙΚΑ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 1/2 φλ. νερό 
  • 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού που τον έχουμε σουρώσει (ή απλά 2 φλ.νερό)
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1/2 φλ. φρουκτόζη ή καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Κάνουμε το σιρόπι: βάζουμε το νερό και το χυμό πορτοκαλιού να ζεσταθούν σε μια κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε το μέλι, τη φρουκτόζη, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε μέχρις ότου να γίνει σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Βάζουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, και ανακατεύουμε μέχρι ότου το σιμιγδάλι ψηθεί. 
  4. Μόλις το σιμιγδάλι ψηθεί, κουταλιά-κουταλιά, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι (προσέχουμε γιατί "τσιτσιρίζει" και πιτσιλάει στις πρώτες κουταλιές) και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να τελειώσει το νερό του.
  5. Τον βγάζουμε από τη φωτιά, τον αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και τον βάζουμε σε φόρμα. 
  6. Τον σερβίρουμε μόνο του ή με "καραμελωμένους" ξηρούς καρπούς (εγώ προτιμώ ποικιλία ξηρών καρπών) και ξερά φρούτα σκέτα ή και με γλάσο πικρής σοκολάτας.
"Καραμελωμένα" ξερά φρούτα και ξηροκάρπια
  1. Στο αντικολλητικό τηγανάκι, βάζουμε 2 ξερά δαμάσκηνα, 2 ξερά βερίκοκα, 2 ξερά σύκα κομμένα σε κομμάτια και λίγους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια) χοντροκομμένους.
  2. Προσθέτουμε λίγη καστανή ζάχαρη και 1/2 φλ. του καφέ νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να τελειώσει το νερό αλλά το μίγμα να μη γίνει σκληρή καραμέλα.
TIPS


*  Mπορούμε να ψήσουμε το σιμιγδάλι όσο θέλουμε και δεν χρειάζεται να είναι το ίδιο πάντα. Προσωπικά εγώ, άλλοτε το ψήνω αρκετά και ο χαλβάς γίνεται πιο σκουρόχρωμος και άλλοτε το θέλω λιγότερο ψημένο με αποτέλεσμα έναν χαλβά λίγο πιο ανοιχτόχρωμο. Έτσι, βέβαια, μπορούμε να κάνουμε και δίχρωμο χαλβά ή χαλβά μαρμπρέ (με νερά σαν το κέικ)!
*Ο δίχρωμος χαλβάς μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: 
1- με λιγότερο ή περισσότερο ψημένο σιμιγδάλι και 
2- με χαλβά απλό και χαλβά όπου έχουμε προσθέσει 1/2 κ.σ. κακάο στο σιμιγδάλι προτού ψηθεί καλά και το ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί και να αλλάξει χρώμα. Μετά ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. 
* Ο χαλβάς μπορεί να γίνει λιγότερο ή περισσότερο γλυκός, προσθέτοντας ή αφαιρώντας μέλι και φρουκτόζη.
* Μπορούμε να γαρνίρουμε το χαλβά με γλάσο σοκολάτας (ακόμη και το έτοιμο γλάσο που κυκλοφορεί σε σακουλάκια είναι καλό ή να φτιάξουμε εμείς) και με ξηρούς καρπούς καραμελωμένους ή ωμούς.
Γενικά, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να γίνει ένα εύκολο, φθηνό και light γλυκό, που θα το γευόμαστε χωρίς ιδιαίτερες ενοχές για την σιλουέτα.


Σιμιγδαλένιος χαλβάς light
Tante Kiki
8 Comments
No