Κουνουπίδι γιαχνί


Έφτασαν οι μέρες και η Καθαρά Δευτέρα, όπως και η νηστεία της Σαρακοστής είναι πια προ των πυλών. 
Η νηστεία, βέβαια, είναι για πολλούς συνυφασμένη με την θρησκεία, όμως οι επιστήμονες, μετά από έρευνες, κατέληξαν ότι τα οφέλη της είναι πολλαπλά για τον οργανισμό.
Η μείωση της κατανάλωσης του κρέατος αλλά και των ζωικών λιπών, η κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το ταχίνι, το ψάρι, ο ταραμάς  αλλά και η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών λόγω της κατανάλωσης περισσότερων λαχανικών και φρούτων συμβάλλει στην αποτοξίνωση και την καλύτερη υγεία  του οργανισμού μας.
Φυσικά, η νηστεία θα πρέπει να συνοδεύεται από ισορροπημένη διατροφή, να μην έχει πολύ μεγάλη διάρκεια και να μην είναι πολύ αυστηρή γιατί διαφορετικά και σ' αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουμε προβλήματα στον οργανισμό μας.
Η σημερινή συνταγή είναι απλή και καθημερινή αλλά νόστιμη. Την πρώτη φορά που έφαγα κουνουπίδι κοκκινιστό ήμουν πολύ επιφυλακτική αλλά τελικά μου άρεσε κι έτσι άρχισα να το φτιάχνω (για να είμαι ειλικρινής μου αρέσουν πολύ τα κοκκινιστά ή γιαχνί λαχανικά, γενικότερα).
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
1- 1,5 κιλό κουνουπίδι σε μπουκετάκια
1 καρότο 
1 μικρή ντομάτα ξεφλουδισμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πιπεριά κόκκινη σε κομμάτια
250 γρ ντομάτα στον τρίφτη (1 κουτάκι pummarò)
1 φλιτζανάκι του καφέ κόκκινο κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Μπαχάρι σε κόκκους
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια.
Τό βάζουμε σε νερό με ξίδι για 5 λεπτά και μετά το πλένουμε, βάζοντάς το κάτω από τη βρύση (να πλυθεί σε άφθονο τρεχούμενο νερό).
Βάζουμε στο multi και πολτοποιούμε το καρότο και το κρεμμύδι (ή τα τρίβουμε στον τρίφτη).
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο (αν θέλουμε παραπάνω μπορούμε να βάλουμε) και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά και το κουνουπίδι και τα σωτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντάς τα, για να μην καούν.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσουν για λίγο, σε σιγανή φωτιά.
Εν τω μεταξύ, πολτοποιούμε και τη ντομάτα στο πολυκόφτη (multi) ή την τρίβουμε στον τρίφτη.
Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα και την ντομάτα "στον τρίφτη" από το χάρτινο κουτάκι.
Βάζουμε τα μπαχαρικά (τη δάφνη, το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το μπαχάρι σε κόκκους) και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 20-30 λεπτά (μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι).
Τρώγεται, κατά προτίμηση, χλιαρό,  σαν κύριο πιάτο, μόνο του ή σερβιρισμένο με ρύζι.
TIPS
* Εάν δεν έχουμε κόκκινο ξηρό κρασί μπορούμε να βάλουμε είτε ημίγλυκο (αφαιρώντας τη ζάχαρη) είτε λευκό ξηρό κρασί (φυσικά με τη ζάχαρη).
*Εάν το φαγητό δεν το θέλουμε νηστίσιμο, μπορούμε να ρίξουμε κατά το σερβίρισμα φέτα τριμμένη ή μπέικον σωταρισμένο, συνδυασμένο με κάποιο κεφαλοτύρι.
Δοκιμάστε το !! Είναι πραγματικά ωραίο και εύπεπτο πιάτο!
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!!
Tante Kiki
11 Comments
No