Κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά καρυδάτη! Η παραδοσιακή νοστιμιά...



Ποτέ δεν έτρωγα εύκολα και αγόγγυστα ψάρι. Το γεγονός ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σε παραθαλάσσια πόλη όπου η καλοκαιρινή βόλτα γέμιζε τα ρουθούνια σου ιώδιο ποτέ δεν μου έλεγε τίποτα. Το ότι  έμπαινα στην θάλασσα καθημερινά και ξεχνούσα να βγω, το ότι μετρούσαμε τα μπάνια ένα ένα και νικητής ήμουν πάντα εγώ γιατί έκανα τα περισσότερα δεν με έκανε να αλλάξω γνώμη... το ψάρι είναι αηδία, έλεγα διαλαλώντας την απέχθειά μου προς την ψαροφαγία. 'Ετσι, η καημένη μαμά έψαχνε τρόπο να με κάνει να φάω ψάρι... αποτελώντας κλασσική περίπτωση Ελληνίδας μάνας που αγχώνεται για το ...βλαστάρι της. Τότε ήταν που δοκίμασα για πρώτη φορά κροκέτες μπακαλιάρου. Αυτές τις χρυσόξανθες λιχουδιές, με την γοητευτική εμφάνιση που όμως λίγη σχέση έχουν με ό,τι ονομάζω, ακόμα και τώρα, ...ψαρίλα!

Από την πρώτη στιγμή που τις γεύτηκα, οι κροκέτες μπακαλιάρου έμελλε να είναι για πάντα οι αγαπημένες μου αλλά και πάντα απαραίτητες ειδικά στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. 
Η συνταγή είναι αυτή που φτιάχνει η μαμά μου, εδώ και πολλά χρόνια και σας την χαρίζω με όλη μου την αγάπη μια και γίνονται πεντανόστιμες! Φυσικά, μεγαλώνοντας άρχισα να απολαμβάνω και τα κομμάτια μπακαλιάρου σε χυλό γιατί ποτέ δεν μου μύριζα αυτό που εγώ ονόμαζα ..."ψαρίλα".


ΥΛΙΚΑ
  • 900 γρ φιλέτο υγράλατου (παστού) μπακαλιάρου ή κατεψυγμένου ελαφρώς αλατισμένου
Χυλός (κουρκούτι) για το τηγάνισμα
  • 250 γρ. φαρίνα αυτοδιογκούμενη (ή αλεύρι για κάθε χρήση με 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού και 1/2 κ.γλ. μπέικιν)
  • 1 κουτάκι μπύρα (330 ml) εκτός ψυγείου
  • 120 ml χλιαρό νερό
  • 5 γρ. μαγιά μπύρας ξηρή
  • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
  • Πιπέρι
  • Αλάτι ελάχιστο
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Πολίτικη Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια
  • 2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 3 κ.σ. ξίδι
  • ελάχιστο αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για το χυλό και το τηγάνισμα
  1. Σε μπωλ, φτιάχνουμε το "κουρκούτι", βάζοντας τη μπύρα, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Γίνεται ένα χυλός ούτε πολύ πηχτός αλλά ούτε και αραιός που "στέκεται" επάνω στο ψάρι.
  3. Ύστερα προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε τον χυλό να φουσκώσει.
  4. Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο όπως έχουμε ήδη αναφέρει εδώ, κόβουμε μερικά κομμάτια και τον υπόλοιπο τον κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
  5. Εάν θέλουμε να τηγανίσουμε και κάποια κομμάτια μπακαλιάρου, το κάνουμε πριν βάλουμε στο κουρκούτι το κομματιασμένο μπακαλιάρο για τις κροκέτες.
  6. Αλευρώνουμε τα κομμάτια, τα περνούμε από τον χυλό και τα βάζουμε στο ζεστό ελαιόλαδο.
  7. Ύστερα ρίχνουμε στον χυλό τα μικρά κομματάκια μπακαλιάρου και ανακατεύουμε καλά.
  8. Εάν θέλουμε,  μπορούμε να προσθέσουμε μαϊντανό και άνηθο για να γίνουν οι κροκέτες μας πιο αρωματικές.
  9. Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα του χυλού με το μπακαλιάρο και τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Για τη σκορδαλιά
  1. Στο multi πολτοποιούμε τα καρύδια και το σκόρδο και το ψωμί που το έχουμε μουλιάσει σε νερό και το έχουμε στραγγίσει.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλάτι, το λάδι και το ξίδι, εναλλάξ.
  3. Η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη. 
  4. Εάν θέλουμε την πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο.
  5. Σερβίρουμε τις κροκέτες με τη σκορδαλιά.   

TIPS
* Εάν δεν θέλουμε η σκορδαλιά να μυρίζει ιδιαίτερα υπάρχουν 2 μυστικά:
1- να αφαιρέσουμε από το σκόρδο τη φύτρα του ή
2- να βράσουμε/ζεματίσουμε πρώτα το σκόρδο και μετά να το πολτοποιήσουμε.

Καλή Όρεξη και του χρόνου με υγεία και χαρά!!!
Tante Kiki
8 Comments
No