Κολλυβόσμος ή Ασουρές...


Των Αγίων Θεοδώρων σήμερα και στο χωριό της μητέρας μου έφτιαχναν κόλλυβα και "κολλυβόσμο" δηλαδή ασουρέ, που τον κερνούσαν μαζί με τα κόλλυβα.
 Έστω και αργά, λοιπόν, θα σας δώσω το παραδοσιακό αυτό κέρασμα, με τον τρόπο που το έφτιαχναν.
ΥΛΙΚΑ
6 φλ. από το νερό που έβρασε το σιτάρι μαζί με σιτάρι
7-8 κ.σ. γεμάτες, αλεύρι ψημένο 
1 φλ. σταφίδες ξανθές
1 φλ. καρυδόψιχα 
1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη 
2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
8 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε το 200 γρ. σιτάρι με 10 φλιτζάνια νερό για 2-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει. Ανανεώνουμε το νερό όταν τελειώνει.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζουμε το αλεύρι έως ότου το χρώμα του να γίνει ανοιχτό καστανό.
Όταν το σιτάρι είναι έτοιμο, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και στραγγίζουμε το σιτάρι.
Από το νερό αυτό, παίρνουμε 6 φλιτζάνια νερό και το ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε και σιτάρι και σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά.
Διαλύουμε 7-8 κ.σ. γεμάτες, αλεύρι σε 2 φλιτζάνια νερό κρύο και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το σιτάρι.
Μετά, βάζουμε και τις σταφίδες, τη καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα,  και τη ζάχαρη. 
Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να αρχίσει να γίνεται παχύρρευστη.
Τέλος, προσθέτουμε την κανέλα και το σουσάμι που έχουμε καβουρδίσει.
Αφήνουμε να πάρει μια τελική βράση και μόλις γίνει πηχτή, την βγάζουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε με σουσάμι, καρύδια και αν θέλουμε και μερικά σπυριά ρόδι. 
Και του χρόνου με υγεία !
Tante Kiki
10 Comments
No