Ταμίνα με σιμιγδαλένιο κουσκούς! Η Ανατολή στο πιάτο μας...



Maghreb ονομάζονται πέντε χώρες της Β.Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία, Λιβύη, Αλγερία και Μαυριτανία) καθώς και η περιοχή της Δ. Σαχάρας.



Το σημερινό γλυκό, η ταμίνα με  σιμιγδαλένιο κουσκούς, κατάγεται από τις περιοχές αυτές και είναι από εκείνα τα ανατολίτικα γλυκά που λατρεύω γιατί θυμίζουν παραμύθια της γιαγιάς, χίλιες και μία αραβικές νύχτες, χαρέμια, ανατολίτικους χορούς σε εσωτερικούς κήπους, μαγευτικό σκηνικό για όνειρα (αφήνοντας, βέβαια, εσκεμμένα κατά μέρος, την άσχημη πλευρά της ζωής εκεί...).
Σ' αυτές τις Αραβικές χώρες , κυρίως στην Αλγερία, σερβίρεται το απόγευμα με το τσάι ή με τον καφέ, αλλά και σε επετείους και γιορτές. 
Φυσικά, έχει πολλές παραλλαγές κατά περιοχή, η βασική όμως συνταγή είναι η ίδια, σιμιγδάλι, μέλι, κανέλα και βούτυρο. 
Το λατρεύω, επίσης, γιατί είναι ένα γλυκό εύκολο, γρήγορο, νηστίσιμο και με μια μοναδική γλύκα απλότητας που σε κατακλύζει. 
Περιέχει υλικά, που πάντα έχω στο σπίτι, κι έτσι μπορώ οποιαδήποτε στιγμή να το φτιάξω.
Η βασική συνταγή είναι από ένα βιβλίο με "Ανατολίτικα" γλυκά της σειράς Hachette pratique κι εγώ έκανα μικρές παρεμβάσεις για να πλησιάσει τις γευστικές μου προτιμήσεις.
ΥΛΙΚΑ για 5-6 άτομα
2 φλ. κουσκούς σιμιγδαλένιο μεσαίου μεγέθους (όχι ζυμαρικό) 
5 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο 
4 σύκα ξερά
4 βερίκοκα ξερά
4 δαμάσκηνα ξερά
1/2 φλ. σταφίδες ξανθές 
2 κ.σ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
2 κ.σ. φουντούκια χοντροκομμένα
1 κ.σ. κανέλα
1/2 φλ. κονιάκ 
1 κ.σ. μέλι
Άχνη ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεπλένουμε τα ξερά φρούτα και τις σταφίδες και τα βάζουμε να φουσκώσουν για μισή περίπου ώρα σε κονιάκ.
Βράζουμε 2 φλιτζάνια νερό και ρίχνουμε μέσα το κουσκούς. 
Το αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και μετά προσθέτουμε 3 κ.σ. από το βούτυρο και με πιρούνι το ανακατεύουμε και χωρίζουμε τους κόκκους.
Το βάζουμε στο σκεύος που θα το σερβίρουμε, το πασπαλίζουμε με άχνη, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Κόβουμε σε κομμάτια τα σύκα, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σωτάρουμε τα ξερά φρούτα που κόψαμε, τις σταφίδες και τους κομμένους ξηρούς καρπούς, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε και το κονιάκ και το μέλι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστεί το υγρό τους.
Τέλος, προσθέτουμε το κουσκούς και αφήνουμε να σωταριστεί για λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο άχνη και κανέλα. 
TIPS
Μπορούμε να το κάνουμε και με ολόκληρα τα φουντούκια και τα αμύγδαλα (όπως το έκανα αυτή τη φορά) και να βάλουμε μέσα 2 κ.σ. κουκουνάρι.
Με τη μαργαρίνη γίνεται νηστίσιμο και πιο ελαφρύ. Αν, βέβαια, θέλουμε την καταπληκτική επίγευση του βουτύρου, τότε χρησιμοποιούμε βούτυρο.
Tante Kiki
8 Comments
No