Μαυρομάτικα φασόλια με ζόχια... ένας καταπληκτικός και υγιεινός συνδυασμός


Η ζοχιά είναι ένα φυτό πολύ κοινό στην πατρίδα μας. Το συναντάμε σχεδόν παντού, σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους... Φυσικά, δεν χρειάζεται να τρέχουμε στα χωράφια για να το βρούμε μια και υπάρχει στις λαϊκές αγορές αλλά και σε κήπους. Συλλέγεται χειμώνα και αρχή της άνοιξης και αποτελεί θαυμάσιο ορεκτικό και σαλάτα ή και συνοδευτικό κυρίως πιάτου.
Όσο για τα μαυρομάτικα φασόλια, ήδη έχω αναφέρει πληροφορίες για την διατροφική τους αξία, σε προηγούμενη ανάρτηση.
Η σημερινή συνταγή, συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι υγιεινή, χορτοφαγική, με υψηλή θρεπτική αξία αλλά χαμηλή σε θερμίδες. 
Σε συνδυασμό με ψωμί ή ακόμα καλύτερα με κρητικό παξιμάδι, γίνεται μοναδική και πολύ χορταστική αλλά και πολύ εύκολη στην παρασκευή της (με μόνη εξαίρεση το καθάρισμα και πλύσιμο των χόρτων).
ΥΛΙΚΑ για 3-4 άτομα
250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα 
500 γρ. ζόχια
1 κρεμμύδι ξερό
1 καρότο
2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
1 φύλλο δάφνης
για το γαρνίρισμα
2-3 κρητικά παξιμάδια
2 ντομάτες
1 κ.γλ. μουστάρδα (κανονική ή σκόνη)
Ρίγανη
2/3 φλ. λάδι 
3 κ.σ. ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τις ρίζες και καθαρίζουμε τα ζόχια από τα χαλασμένα φύλλα. Τα πλένουμε πολύ καλά. 
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 25-30 λεπτά (ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξηθεί εάν τα ζόχια είναι μεγάλα). Μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε το νερό τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα, βάζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια με το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, το καρότο και τις πιπεριές σε ροδέλες ή στικς, το φύλλο δάφνης και βράζουμε για 40 λεπτά περίπου.
Εάν έχουμε χύτρα ταχύτητος, τα  μαυρομάτικα φασόλια βράζουν σε 20-25 λεπτά.
Συνθέτουμε το πιάτο μας 
Σπάζουμε το κρητικό παξιμάδι και το βρέχουμε με λίγο νερό.
Φτιάχνουμε μια φωλιά με τα ζόχια και στη μέση βάζουμε το θρυμματισμένο  κρητικό παξιμάδι.
Από πάνω βάζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια (δεν λέω ποσότητα γιατί εξαρτάται από τη μερίδα που τρώει ο καθένας) και κομμάτια από τα βρασμένα καρότο και τις πιπεριές. 
Κόβουμε σε κομματάκια ή φετούλες τις ντομάτες και τις βάζουμε πάνω από τα μαυρομάτικα.
Βάζουμε σε μπολ, το λάδι, το ξίδι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε με αυτή τη vinaigrette τα χόρτα και τα μαυρομάτικα.
Γίνεται, πραγματικά, ένα φαγητό υπέροχο και ελαφρύ, γεμάτο υγεία.
ΚΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
Tante Kiki
13 Comments
No