Ιρλανδικό ψωμί με σόδα


Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα! Δευτέρα σήμερα κι αποφάσισα να πιάσω δουλειά νωρίς γιατί μετά δεν ξέρω αν θα προλάβω...
Την προηγούμενη εβδομάδα ψάχνοντας για πρωτότυπες συνταγές, ανακάλυψα   μια περίεργη, για μένα τουλάχιστον, συνταγή για παραδοσιακό Ιρλανδικό ψωμί με ξυνόγαλα και σόδα φαγητού αντί για μαγιά, στην ιστοσελίδα www.allrecipes.com. Η αλήθεια είναι ότι προτού αποφασίσω να τη δοκιμάσω, προβληματίστηκα αλλά τελικά τη δοκίμασα και δεν το μετάνιωσα! 
Η μόνη "επέμβαση" που έκανα στη συνταγή είναι ότι πρόσθεσα, για καλό και για κακό, 1/2 κ.γλ. μπέικιν.
Γίνεται ταχύτατα ένα καρβελάκι με 129 θερμίδες/μερίδα, με πολύ ωραία γεύση και που η έλλειψη μαγιάς δεν του φαίνεται καθόλου... 
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε! Είναι ωραιότατο και νοστιμότατο!!
ΥΛΙΚΑ
300 γρ (2 φλιτζάνια)  αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
235 γρ (1 φλιτζάνι) ξυνόγαλα ΔΡΟΣΑΤΟ της ΦΑΓΕ, κρύο 
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. μπέικιν (προαιρετικό)
1 κ.γλ. αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, τη ζάχαρη και το μπέικιν (εάν βάλουμε).
Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε σιγά σιγά το ξυνόγαλα κρύο (από το ψυγείο) ζυμώνοντας έως ότου πετύχουμε μια καλή ζύμη.
Φτιάχνουμε ένα καρβελάκι, το βάζουμε σε φόρμα (εγώ το βάζω σε μακρόστενη φόρμα του κέηκ) που την έχουμε αλείψει με λάδι* και το αφήνουμε για 30 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και το ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα όμορφο ανοιχτό καστανό χρώμα.
TIPS
* Μπορούμε να καλύψουμε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί αντί να χρησιμοποιήσουμε λάδι.
Tante Kiki
13 Comments
No