Ντολμαδόπιτα γιαλαντζή... ένα νηστίσιμο φαγητό από τα παλιά!


Πολλές φορές, την ώρα που ασχολούμαι με τη μαγειρική, έρχονται θύμησες από τα περασμένα... Αναμνήσεις παιδικές, ξένοιαστες, τρυφερές, γεμάτες αρώματα και χρώματα κουζίνας. Φυσικά, μιας κουζίνας παραδοσιακής και καθόλου σύγχρονης.  Μιας κουζίνας, όμως, γεμάτης γεύση που έκανε επτά εγγόνια να τρέχουν ανυπόμονα να δοκιμάσουν και μια γιαγιά να γελάει χαρούμενα με τα καμώματά τους.
Είναι έντονες αυτές οι αναμνήσεις και γεμάτες από τα έντονα συναισθήματα της σχέσης της γιαγιάς με   τα εγγόνια ή πιο συγκεκριμένα της σχέσης ενός παιδιού με τη γιαγιά του!
Ίσως, σκέφτομαι, γι αυτό και οι ψυχολόγοι, υποστηρίζουν ότι η σχέση των παιδιών με τους παππούδες είναι πολύτιμη! 
Συνεχίζοντας, λοιπόν, τις συνειρμικές σκέψεις, συνειδητοποιώ ότι έχοντας μαμά εργαζόμενη (που όμως μαγείρευε πάντα και χωρίς σταματημό), και άρα περνούσα τη μισή μέρα και πολλές διακοπές με τη γιαγιά και το παππού, η επιρροή τους ήταν καταλυτική για την μετέπειτα αγάπη μου στο πλέξιμο, τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, την κηπουρική. Παρόλα αυτά, δεν το μετάνιωσα... τα θεωρώ όλα (μαζί με κάποια άλλα χόμπυ) υπέροχες διεξόδους, ειδικά τώρα που η καθημερινότητα μας έχει γίνει όχι μόνον γρήγορη αλλά και μελαγχολική, γεμάτη άγχος για το σήμερα αλλά και το αύριο!
Μετά απ' όλη αυτή τη πολυλογία, θέλω σήμερα να σας παρουσιάσω μια συνταγή κλασσική και καθόλου άγνωστη, αλλά με τη μορφή που της είχε δώσει η γιαγιά μου, όταν μετά τα 75 της χρόνια κουραζόταν να τυλίγει ντολμαδάκια γιαλαντζή.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. αμπελόφυλλα σε άρμη 
1,5 φλ. ρύζι καρολίνα
4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
50 γρ. κουκουνάρι (1 σακουλάκι)
1/2 ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο (αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο)
Χυμός 2 λεμονιών
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από το βάζο (εμένα πάντα αυτή η φάση με δυσκολεύει γιατί τα αμπελόφυλλα αρνούνται να βγουν κι αν κανένας γνωρίζει κάποιο κόλπο θα παρακαλούσα να με ενημερώσει...) και κόβουμε τα κοτσάνια τους.
Σε μια κατσαρόλα με νερό, ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα για 5 λεπτά (αν και είναι ήδη ζεματισμένα πολλές φορές είναι λίγο σκληρά), τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σ' ένα πιάτο.
Παίρνουμε ένα ταψάκι στρόγγυλο 26 εκατοστών,  (δεν απαγορεύονται τα άλλα σχήματα), βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και από πάνω στρώνουμε τόσα αμπελόφυλλα, όσα χρειάζονται για να καλυφθούν τα τοιχώματα πρώτα και μετά ο πάτος του ταψιού.
Στην ίδια κατσαρόλα, βάζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουμε ψιλοκόψει και τα αφήνουμε να αχνιστούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Ρίχνουμε το μισό λάδι, και ανακατεύοντας, αφήνουμε να σωταριστούν για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τον άνηθο, το δυόσμο και σωτάρουμε για λίγο ακόμη.
Σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, για να βράσει το ρύζι και να είναι σχεδόν έτοιμο όταν μπει στο φούρνο.
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το νερό του.
Όταν το νερό τελειώσει, αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει λίγο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ραντίζουμε τα αμπελόφυλλα, που είναι στρωμένα στο ταψάκι μας, με λάδι και βάζουμε μια στρώση ρύζι.
Επάνω, στρώνουμε πάλι αμπελόφυλλα και ραντίζουμε με λίγο λάδι.
Βάζουμε ακόμα μια στρώση ρύζι και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.
Τέλος, διπλώνουμε προς τα μέσα και τα αμπελόφυλλα που είναι στα τοιχώματα του ταψιού και ραντίζουμε με το λάδι που μας έχει απομείνει.
Ρίχνουμε στο ταψάκι 1/2 φλιτζάνι νερό.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά σκεπασμένο.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί και σερβίρουμε ζεστό ή κρύο σε κομμάτια, σαν πίτα με μια φέτα λεμονιού.
Δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα ντολμαδάκια !
TIPS
* Η ντολμαδόπιτα γίνεται, συνήθως, σε 2 στρώσεις αλλά μπορεί να γίνει και σε 3 στρώσεις.
* Εάν θέλουμε μια πιο σύγχρονη εκδοχή, μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση 6 κομμάτια λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένα και λίγο από το λάδι μέσα στο οποίο είναι οι λιαστές ντομάτες ή ακόμη και μανιτάρια ψιλοκομμένα.
* Επίσης, εάν δεν χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό χαρτί, μπορούμε να βάλουμε στο ταψάκι μας 2 φλιτζάνια νερό και μετά το ψήσιμο να φτιάξουμε μια σάλτσα για να περιχύσουμε τη ντολμαδόπιτα. Θα χρησιμοποιήσουμε 1 φλιτζάνι από το ζουμί που έχει το φαγητό, το χυμό από 2 λεμόνια, αλατοπίπερο και 1-2 κ.γλ. κόρν φλάουρ για να μην είναι αραιή.
Καλή  Όρεξη!!!
Tante Kiki
18 Comments
No