Πατάτες με πιπεριές και λουκάνικο από την Ισπανία


Βρισκόμαστε στη Σαρακοστή, αλλά υπάρχουν πάντα και τα άτομα που δεν νηστεύουν και πιστεύοντας ότι ένα blog που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να καλύπτει όλους τους αναγνώστες του, σας παρουσιάζω το σημερινό πιάτο.
Διαβάζοντας λοιπόν, έναν παλιό "Γαστρονόμο", σήμερα το πρωί, βρήκα μια σπεσιαλιτέ της Ισπανικής κουζίνας, από τον Χρ. Πέσκια.
Μια συνταγή για ένα φαγητό εύκολο, γρήγορο, πολύ νόστιμο, που αν και δεν είναι νηστίσιμο, μπορεί να γίνει νηστίσιμο, με μια μικρή παραλλαγή που θα πω στο τέλος. 
Το μόνο ίσως ελάττωμά του είναι ότι έχει τις θερμίδες του... αλλά για μια φορά, δεν πειράζει, αξίζει...θα κάνουμε μετά γυμναστική για να χάσουμε ό,τι θερμίδες πήραμε (χαχαχαχα! ωραίο το αστείο)! Γι αυτό το λόγο, όταν το ετοίμαζα, είχα την αίσθηση ότι είναι ένα πιάτο, που θα ενθουσιάσει κυρίως τους κυρίους ή τουλάχιστον περισσότερο απ' ότι τις κυρίες... Θα σας πω, όμως, και μια αλλαγή που το κάνει λιγότερο παχυντικό (ό,τι σώσουμε καλό είναι!). 
Η αλήθεια είναι, ότι, χρειαζόταν ένα συγκεκριμένο ισπανικό λουκάνικο(τσορίθο)αλλά εγώ το έφτιαξα με ένα ελληνικότατο Natarele Έδεσμα, που δεν έχει χημικά πρόσθετα και συντηρητικά γιατί καλό είναι να προσέχουμε κι αυτά τα χαρακτηριστικά των τροφίμων.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
1 κιλό πατάτες κομμένες σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 πιπεριές πράσινες κέρατο ή σταμπόλια κομμένες σε ροδέλες
5 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
400 γρ λουκάνικο Natarele χωριάτικα (2 συσκευασίες) σε φέτες
150 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1 πιπερίτσα τσίλι θρυμματισμένη (προαιρετική)
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά, με τον κλασσικό τρόπο.
Αδειάζουμε τις τηγανιτές πατάτες μόλις πάρουν χρώμα και το περισσότερο λάδι από το τηγάνι.
Με μικρή ποσότητα λαδιού και σε μέτρια φωτιά, σωτάρουμε την πιπερίτσα τσίλι για μισό λεπτό και μετά το κρεμμύδι και το λουκάνικο για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τις πιπεριές (πράσινη και κόκκινη) και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το ξίδι (και τα δύο είδη).
Τέλος, βάζουμε στο τηγάνι και τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε με το μαϊντανό και πασπαλίζουμε με πάπρικα.
TIPS
* Για να γίνει το συγκεκριμένο φαγητό, νηστίσιμο, δεν βάζουμε το λουκάνικο. Είναι εξ ίσου νόστιμο και πλήρες.
* Για να μειώσουμε λίγο τις θερμίδες του, μπορούμε τις πατάτες και τα άλλα λαχανικά, να τα "τηγανίσουμε" σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι. 
Τις πατάτες μπορούμε επίσης, να τις ψήσουμε σε λαδόκολλα στο φούρνο για να μοιάζουν με τηγανιτές.
* Εάν θέλουμε ένα πιάτο ακόμα πιο γεμάτο, μπορούμε να το συνδυάσουμε με μικρά κεφτεδάκια τηγανιτά που τα κάνουμε "σουβλάκια", χρησιμοποιώντας ανάμεσα φέτες λουκάνικου και φέτες ντομάτας (Φωτογραφία).
Και λίγες πληροφορίες για τα αυθεντικά ισπανικά υλικά που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο πιάτο:
1- Chorizo: ένα ισπανικό λεπτό λουκάνικο, από χοιρινό κρέας, αρωματισμένο με χόρτα και μπαχαρικά μεταξύ των οποίων και με καπνιστή πάπρικα και σκόρδο, που χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Συνήθως, υπάρχει στο Carrefour, στο Βασιλόπουλο και σε κάποια ντελικατέσεν.
2- Pimientos de piquillo: μικρές κόκκινες πιπερίτσες, με γεύση που θυμίζει τις πιπεριές Φλωρίνης. Από τις πιπεριές αυτές, γίνεται η περίφημη ισπανική πάπρικα που υπάρχει σε 3 μορφές: καυτερή, γλυκιά και καπνιστή.
Καλή Όρεξη !!!
Στα ισπανικά,  ¡Buen provecho (ελπίζοντας να είναι σωστή η μετάφραση :))
Tante Kiki
3 Comments
No