Ρυζότο με άγριο ρύζι αγκινάρες και καρότα


Από καιρό ήθελα να φτιάξω ένα ριζότο που, αν και είναι ένα φαγητό πολύ αγαπημένο, τώρα τελευταία το παραμέλησα λίγο.
Εχθές, αγόρασα άγριο ρύζι agrino (αυτό που είναι μίγμα με parboiled) που το λατρεύω και ψάχνοντας στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εταιρίας, βρήκα το ριζότο με αγκινάρες που έφτιαξα, με κάποιες μικρές παραλλαγές για να το ταιριάσω στις γευστικές μας προτιμήσεις.
Έγινε ένα καταπληκτικό ριζότο (μέχρι και οι ανιψιές μου ξετρελάθηκαν), με ραφινάτη γεύση και επίγευση που θα μαγειρεύω συχνά, μια και οι αγκινάρες είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά. Εγώ το έφτιαξα νηστίσιμο αλλά μπορεί να γίνει και κανονικό.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα θα χρειαστούμε
2 φλ. άγριο ρύζι Agrino (μίγμα με parboiled)
500 γρ καρδιές αγκινάρας* κατεψυγμένες κομμένες σε φέτες
1 φλ. καροτάκια μικρά ή καρότο κομμένο
2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τρίφτη
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα
2-3 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 μικρό λεμόνι
1 φλ. του καφέ άσπρο κρασί
6 φλ. νερό ζεστό
Αλάτι και τρίχρωμο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σωτάρουμε τις αγκινάρες, τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και τα καρότα για 3 λεπτά.  
Προσθέτουμε το ρύζι και τα σωτάρουμε όλα μαζί, για άλλα 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και το χυμό λεμονιού κι αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Τέλος, ρίχνουμε και το νερό.
Προσθέτουμε τον άνιθο και το αλατοπίπερο και αφήνουμε το ριζότο να βράσει  18-20 λεπτά, σε σιγανή φωτιά, έως ότου το νερό να απορροφηθεί.
Σερβίρεται ζεστό, αφού το περιχύσουμε με ελάχιστο λεμόνι (αν σας αρέσουν τα ξινά γιατί εμένα μου αρέσει χωρίς επιπλέον λεμόνι -:)).
TIPS για όσους δεν νηστεύουν:
*Μπορούμε να σερβίρουμε το ριζότο με τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο Αμφιλοχίας (για να προτιμούμε και τα ελληνικά προϊόντα) ή ακόμη και με μια κουταλιά της σούπας τυρί: κρέμα ή cottage.
* Το μόνο θέμα με το συγκεκριμένο φαγάκι είναι ότι οι αγκινάρες είναι ένα σχετικά ακριβό λαχανικό, αλλά υπάρχει η εναλλακτική λύση της αγκινάρας σε κονσέρβα, που είναι σαφώς φθηνότερη και η διαφορά στη γεύση είναι σχετικά μικρή (κι εγώ κονσέρβα χρησιμοποίησα επειδή δεν είχα κατεψυγμένες και ήταν αδύνατον να πάω στο σούπερ μάρκετ με την ίωση που με ταλαιπωρεί εδώ και δύο μέρες). 

Tante Kiki
16 Comments
No