ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ!


Για τους περισσότερους, η Καθαρή Δευτέρα σημαίνει το τέλος της Αποκριάς και την αρχή της Σαρακοστής, την αρχή δηλαδή της νηστείας που διαρκεί 40 ημέρες, όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. 
Παραδοσιακά συμβολίζει την εκδήλωση της αγάπης μας προς τη φύση, όπως και το πέταγμα του χαρταετού και την αφετηρία της ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας για την Εβδομάδα των Παθών και την Ανάσταση, με νηστεία και κατάνυξη. 

Λέγεται μάλιστα πως η Καθαρή Δευτέρα σαν γιορτή, έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και στα Διονύσια, ενώ ονομάστηκε αργότερα «Καθαρά» γιατί από το πρωί οι νοικοκυρές συνήθιζαν να καθαρίζουν τα σκεύη τους από τα μαγειρέματα της Αποκριάς και να πετούν τα κρεατικά αποφάγια.

  Το "μενού" τη μέρα αυτή περιλαμβάνει αποκλειστικά τα ”κούλουμα”, λέξη που παράγεται από το λατινικό colum, και σημαίνει ”καθαρός”. Τα κούλουμα οφείλουν να είναι λιτά και νηστίσιμα, η άσπρη φασολάδα και η λαγάνα (άζυμο ψωμί) ξεχωρίζουν, ενώ συνηθίζονται και τα σαλατικά, ο ταραμάς (χαβιάρι ψαριών), ο χαλβάς και οι ελιές...
Μέρα που είναι σήμερα, είπα να σας κεράσω ένα απλό, απλούστατο γλυκό πιάτο που, για μένα, έχει μεγάλη συναισθηματική αξία!
Μια μερίδα γλυκό ταχίνι για να έχετε γλυκιά Σαρακοστή
Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή, τον παππού μου, να φτιάχνει ένα ντόπιο, πρόχειρο γλύκισμα που, από σήμερα και για όλη την Σαρακοστή, δεν έλειπε ούτε από το γεύμα αλλά ούτε και από το δείπνο. Στη Μεσορόπη Παγγαίου, όπου μεγάλωσε, κάποιος στενός συγγενής του είχε σουσαμιές κι έφτιαχνε ταχίνι, όχι όμως σαν αυτό που κυκλοφορεί, αλλά ταχίνι ψημένο, σε σκούρο καφέ χρώμα, με καταπληκτική γεύση και άρωμα που πωλείται, ακόμα, στο συγκεκριμένο χωριό και στην Καβάλα.
Ανακάτευε, λοιπόν, ταχίνι με ζάχαρη ή μέλι, το αραίωνε με νερό και πολλές φορές το πασπάλιζε με καρύδια ψιλοκομμένα... κι αυτό "μασκαρευόταν" σ΄ένα πεντανόστιμο, υγιεινό και θρεπτικό πιάτο, παρά τη ταπεινή του εμφάνιση, που όλα τα εγγόνια το τιμούσαμε ιδιαιτέρως και μάλιστα το περιμέναμε με λαχτάρα! Κι από τότε, το γλυκό ταχίνι, εμφανίζεται κάθε χρόνο, ανελλιπώς, στο τραπέζι μας...
Όποιος γνωρίσει τη γεύση του ταχινιού, έλεγε, δεν μπορεί να την αποχωριστεί ξανά...
Αυτό το πρόχειρο γλυκό πιάτο, το γεμάτο αναμνήσεις για μένα, έφτιαξα κι εγώ σήμερα, μια και η παράδοση συνεχίζεται...αν και ο παππούς και η γιαγιά ταξίδεψαν...
ΥΛΙΚΑ
1,5 φλ. του καφέ ταχίνι σκέτο
1 φλ. του καφέ νερό
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή (ή όσο γλυκό το θέλουμε)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πολύ απλά, ανακατεύουμε το ταχίνι με το νερό και τη ζάχαρη καλά. 
Μόλις η ζάχαρη διαλυθεί είναι έτοιμο!!!    
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ είναι η απόδειξη ότι η φύση ξέρει καλά τη δουλειά της κι ότι πάντα δεν χρειάζονται πολύπλοκες γεύσεις για να ευχαριστηθούμε.

Να περάσετε μια όμορφη Καθαρή Δευτέρα και να έχουμε όλοι Καλή Σαρακοστή!!!
Και τώρα, μερικές φωτογραφίες από το σημερινό γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου τιμήσαμε ιδιαιτέρως τα Σαρακοστιανά εδέσματα "καταβροχθίζοντάς τα ανελέητα" ...
Χριστούγεννα; Όχι, τα Πεύκα Θεσσαλονίκης μεσημέρι Καθαρής Δευτέρας!!!
Φασόλια χάντρες με σάλτσα
Ντολμαδάκια γιαλαντζή
Χταποδάκι ξυδάτο
Χούμους (ρεβίθια και ταχίνι)
Ταραμάς άσπρος
Ταραμάς κόκκινος
Ελιές Βόλου και Θάσου

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με καραμελωμένα ξηροκάρπια και ξερά φρούτα και γλάσο σοκολάτας
Χαλβάς από σουσάμι (ο χαλβάς του μπακάλη)
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
Tante Kiki
6 Comments
No