Πέννες με λαχανικά, σουσάμι και ταχίνι... μια διαφορετική σαρακοστιανή πρόταση


Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, Σαρακοστή σήμαινε, εκτός των άλλων, την απαρχή μιας διαφοροποιημένης μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής (όπως και τα Χριστούγεννα άλλωστε). 

Καταλάβαινα ότι έρχεται το Πάσχα και ότι μπαίναμε στη Σαρακοστή όταν η μαμά μου και η γιαγιά μου έβαζαν στην κουζίνα τον ταραμά, το σησαμέλαιο, το ταχίνι, το σουσάμι και τον χαλβά, σε ικανοποιητική ποσότητα και σε διάφορες μορφές...
Έφτιαχναν ταραμοκεφτέδες, ταραμοσαλάτα με μίγμα λευκού και κόκκινου ταραμά που πρώτα τον "έσπαζαν", όπως έλεγαν, στο χέρι αλλά και ταχινόσουπα, φρικασέ με σάλτσα ταχινιού, χαλβά σιμιγδαλένιο με σουσάμι, ταχινόπιτα, τρουφάκια σοκολάτας με χαλβά ή με ταχίνι.
Έτσι κι εγώ, εθισμένη στο άρωμα και στη γεύση του σουσαμιού, του ταχινιού και του χαλβά, σκέφτηκα να γράψω μερικές από τις συνταγές που ήταν πια, παραδοσιακές για την οικογένεια.
Η πρώτη μου συνταγή είναι απλή και νόστιμη, αν και ελαφρώς "γκουρμέ" γεύση για όσους δεν καταναλώνουν συχνά ταχίνι. Δεν παύει όμως να είναι μια πρόταση, έξω από τα συνηθισμένα που πάντα εντυπωσιάζει γευστικά.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μακαρόνια πέννες
2 καρότα σε λωρίδες
2 πιπεριές κόκκινες σε κομματάκια
1 πράσο σε ροδέλες
1 κολοκυθάκι σε κύβους
4 λιαστές ντομάτες σε κομματάκια
3 κ.σ. σησαμέλαιο (αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο)
100 γρ ταχίνι
4 κ.σ. καβουρντισμένο σουσάμι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού και τα αδειάζουμε σε μπολ.
Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια, βάζουμε το λάδι και μαραίνουμε το πράσο, το κολοκυθάκι, τις λιαστές ντομάτες, το καρότο και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ψηθούν αλλά χωρίς να χάσουν το χρώμα τους.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και λίγο κύμινο.
Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε και τις πέννες και ανακατεύουμε.
Σε αντικολλητικό τηγάνι,  καβουρντίζουμε το σουσάμι προσθέτοντας και το ταχίνι. Περιχύνουμε τα μακαρόνια και σερβίρουμε αμέσως, αν θέλουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
TIPS
* Μπορούμε στα μακαρόνια να προσθέσουμε και μπρόκολο.

Tante Kiki
14 Comments
No