'Ενα αγαπημένο χωνευτικό ποτό: Λικέρ λεμόνι, το ιταλικό limoncello


Οι μαμάδες μας, στις γιορτές, σέρβιραν πάντα λικέρ με σοκολατάκια. Οι πιο παλιές σίγουρα θυμούνται τις γιορτές που δέχονταν γνωστούς και φίλους στο σπίτι και ο δίσκος με το λικέρ και τα φοντάν πηγαινοέρχονταν... Οι πιο νέοι το πίνουν παγωμένο σε σφηνάκια μετά το γεύμα ή με σπασμένο πάγο σε ποτήρια του μαρτίνι. 
Το λικέρ λεμόνι ή limoncello ή limoncino είναι από τα πιο γνωστά ιταλικά λικέρ μια και το νησί Κάπρι είναι κατάφυτο με λεμονιές. 
Εύκολο να γίνει στο σπίτι, υπέροχο στη γεύση και πολύ χωνευτικό μετά από ένα βαρύ γεύμα. Μπορεί να συνοδέψει άνετα ένα κομμάτι τούρτας.
ΥΛΙΚΑ για 2 μπουκάλια των 750 ml
8-10 λεμόνια ακέρωτα βιολογικά
1 lt βότκα
800 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
750 ml νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά και ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια προσεκτικά, με τον αποφλοιωτή πατάτας. Πρέπει να βγάλουμε μόνον τη κίτρινη φλούδα χωρίς το άσπρο που έχει από μέσα.
Βάζουμε τις φλούδες σε γυάλινο δοχείο που κλείνει ερμητικά μαζί με το οινόπνευμα και τα αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
Στο τέλος της εβδομάδας, το οινόπνευμα θα έχει γίνει κίτρινο.
Φτιάχνουμε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό, βράζοντάς τα δύο συστατικά για λίγο.
Αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι πριν το ρίξουμε στο οινόπνευμα.
Σουρώνουμε τις φλούδες και τις πετάμε.
Προσθέτουμε το σιρόπι στο οινόπνευμα και αφήνουμε να σταθεί για 5 ακόμα ημέρες.

* Συνήθως το λικέρ αυτό είναι διαυγές, αν όμως για κάποιο λόγο σας φανεί θολό, μπορείτε να το διηθήσετε με φίλτρο του καφέ.

ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ !
Tante Kiki
2 Comments
No