Φασόλια χάντρες με στρογγυλά κρεμμυδάκια, στη χύτρα ταχύτητας


Φασόλια χάντρες με στρογγυλά κρεμμυδάκια, στη χύτρα ταχύτητας

Τα λένε μπαρμπούνια (μπαρμπουνοφάσουλα) γιατί έχουν κόκκινα στίγματα στο κάτασπρο δέρμα τους και θυμίζουν λίγο το ψάρι μπαρμπούνι, στη Γορτυνία τα λένε λόμπες όταν είναι ξερά, αλλού τα λένε χάντρες και στο εξωτερικό είναι γνωστά σαν φασόλι κράνμπερι γιατί το χρώμα των στιγμάτων τους θυμίζουν τα κράνμπερι δηλαδή τα κράνα, όμως όποιο κι αν είναι το όνομά τους δεν παύουν να είναι από τα ιδιαίτερα νόστιμα φασόλια με μια μοναδική γλύκα όταν μαγειρεύονται. Η δυνατή τους γεύση και η αυξημένη ποσότητα πρωτεϊνης που περιέχουν τα κάνουν να ταιριάζουν περισσότερο με λαχανικά αλλά και λευκά τυριά, με σάλτσα ντομάτας, αρωματικά όπως ο μαϊντανός, ο δυόσμος και ο βασιλικός αλλά και μπαχαρικά όπως η πάπρικα.

Φασόλια χάντρες με στρογγυλά κρεμμυδάκια, στη χύτρα ταχύτητας

Προσωπικά αυτά τα φασόλια τα λατρεύω γιατί γίνονται υπέροχα γιαχνί κατσαρόλας ή φούρνου σκέτα ή με λαχανικά όπως καρότο, πιπεριά Φλωρίνης, σπανάκι και σέσκουλα. Συνδυάστε τα και με λίγο ρύζι (όποιο αγαπάτε αλλά δοκιμάστε τα και με το αρωματικό μπασμάτι) και θα έχετε έναν πολύ χορταστικό και γευστικά δυνατό συνδυασμό που, σίγουρα, θα λατρέψετε. Όσο για την θρεπτική αξία του πιάτου αυτή είναι αδιαμφισβήτητη.

Φασόλια χάντρες με στρογγυλά κρεμμυδάκια, στη χύτρα ταχύτητας

Καιρό είχα να αγοράσω φασόλια χάντρες κι όχι για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. 'Εκανα, λοιπόν, την προηγούμενη Τετάρτη την καθιερωμένη μου εβδομαδιαία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ και εκεί που χάζευα τις βιτρίνες... με άλλα λόγια, τα κατεψυγμένα στα ψυγεία, είδα το σακουλάκι και, φυσικά, το έβαλα αμέσως στο καλάθι μου μαζί με κάποια (πολύ αγαπημένα επίσης) μικρά κοκκάρια (εκείνα τα μικρά κρεμμυδάκια που με έχουν απαλλάξει από το κλάμα για να τα καθαρίσω όταν είναι φρέσκα.) Η εβδομάδα μας θα είχε τα αγαπημένα μου φασόλια, τόσο εύκολα και απλά!

Φασόλια χάντρες με στρογγυλά κρεμμυδάκια, στη χύτρα ταχύτητας

Μια συνταγή νόστιμη, εύκολη, οικονομική και σίγουρα θρεπτική που με τη χύτρα ταχύτητας γίνεται σε λιγότερο χρόνο άρα και με μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Κι αν δεν καταναλωθούν αμέσως... βάλτε σε ένα μπολ, όσο περίσσεψε, και στην κατάψυξη διατηρείται άνετα για 7-8 ημέρες.

Φασόλια χάντρες με στρογγυλά κρεμμυδάκια, στη χύτρα ταχύτητας


Φασόλια χάντρες με στρογγυλά κρεμμυδάκια, σαν "στιφάδο"
            Φασόλια χάντρες με στρογγυλά κρεμμυδάκια, στη χύτρα ταχύτητας
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ένα υπέροχο φαγητό, είτε νηστεύουμε είτε όχι.
Μερίδες: 6 άτομα
ΥΛΙΚΑ
    • 600 γρ. κατεψυγμένες χάντρες (1 συσκευασία)
    • 500 γρ. κρεμμυδάκια στρογγυλά (κατεψυγμένα)
    • 2-3 καρότα σε φετούλες
    • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
    • 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο 
    • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 1 φύλλο δάφνης
    • 1/3 κ.γλ. μπαχάρι
    • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
    • 1/2 κ.γλ. πάπρικα
    • Αλάτι & Πιπέρι
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα και προσθέτουμε τα καρότα, τα φασόλια χάντρες, την πιπεριά και τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.
        2. Ύστερα, προσθέτουμε 2,5 - 3 ποτήρια νερό χλιαρό, τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
        3. Κλείνουμε τη χύτρα και μόλις αρχίσει να σφυρίζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 5 με τελικό το 9) και βράζουμε για 35-40 λεπτά (ο χρόνος βρασμού εξαρτάται και από τα φασόλια)
        4. Ανοίγουμε τη χύτρα, αφού αποσυμπιέσουμε βγάζοντας τον ατμό και ελέγχουμε εάν έχουμε βράσει καλά τα φασόλια.
        5. Εάν το φαγητό μας έχει πολύ ζουμί, τότε το αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει για να μελώσει και να μείνει με το λάδι του γιατί δεν είναι σούπα.

        Φασόλια χάντρες με στρογγυλά κρεμμυδάκια, στη χύτρα ταχύτητας

        Tante Kiki
        0 Comments
        No