Cheesecake με γεύση βανίλια, μαρμελάδα κολοκύθας-μήλου και καρύδια


Cheesecake ψυγείου με γεύση βανίλια και μαρμελάδα κολοκύθας-μήλου και καρύδια

Ανήκω σ'  αυτούς που, κάθε χρόνο, περιμένω με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα να καταφθάσουν, το σπίτι να στολιστεί και να γεμίσει χειμωνιάτικες-χριστουγεννιάτικες μυρωδιές όπως κανελογαρύφαλλο, μέλι, πορτοκάλι, καρύδι. Λατρεύω να βλέπω στο τραπέζι μήλα, κυδώνια, κολοκύθες, πορτοκάλια και μανταρίνια να στρογγυλοκάθονται. Λατρεύω το ζεστό κρασί με μπαχαρικά αλλά λατρεύω και το παγωτό με γεύση μελομακάρονο. Πάντα λέω ότι τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι δύο αντίθετοι εαυτοί μου ενώνονται. Ναι... μη γελάς... για σκέψου το! Εσύ πόσες αντιθέσεις κρύβεις μέσα σου;

Cheesecake ψυγείου με γεύση βανίλια και μαρμελάδα κολοκύθας-μήλου και καρύδια

Σήμερα, λοιπόν, θα σου παρουσιάσω ένα cheesecake με άρωμα φθινοπωρινό, θέλεις να πεις, χειμωνιάτικο, θέλεις να πεις, Χριστουγέννων θα πω εγώ. Μια και ο μύθος ότι τα γλυκά ψυγείου ή και το παγωτό είναι για το καλοκαίρι (όταν ήμουν μικρή πάντα περιμέναμε ανυπόμονα τον Ιούνιο για να απολαύσουμε το πρώτο μας παγωτό) έχει εδώ και χρόνια καταρριφθεί, θα σου συστήσω με μεγάλη χαρά ένα γλυκό που όταν το δοκιμάσεις θα ξετρελαθείς, αρκεί να σου αρέσουν τα αρώματα που σου είπα πιο πάνω. Ναι, δεν είναι υπερβολή!

Cheesecake ψυγείου με γεύση βανίλια και μαρμελάδα κολοκύθας-μήλου και καρύδια

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτα να σε ρωτήσω... μήπως έφτιαξες και σου περίσσεψε λίγη μαρμελάδα κολοκύθας; Αν την έφτιαξες ξέρεις για ποια μιλώ, απ' αυτή που σου είχα προτείνει τις προάλλες. Αν δεν την έφτιαξες θα τη βρείς ΕΔΩ, γιατί σ' αυτή βρίσκεται όλο το μυστικό. Αν σου περίσσεψε, ετοιμάσου να τη χρησιμοποιήσεις όπως της αξίζει! Σ' αυτό το δροσερό και ελαφρύ cheesecake που ενώνει όλες τις εποχές, ιδανικά δροσερό για μετά το γιορτινό τραπέζι! Αλλά, πολλά είπα... πάμε τώρα στη συνταγή;

Cheesecake ψυγείου με γεύση βανίλια και μαρμελάδα κολοκύθας-μήλου και καρύδια

Cheesecake βανίλιας με μαρμελάδα κολοκύθας
Cheesecake ψυγείου με γεύση βανίλια και μαρμελάδα κολοκύθας-μήλου και καρύδια
Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ένα αγαπημένο cheesecake ψυγείου με γεύση βανίλιας ντύνεται φθινοπωρινά με μια μαρμελάδα κολοκύθας-μήλου και καρύδια.
Μερίδες:6 (τσέρκι 22 εκ.)
ΥΛΙΚΑ
    Βάση
    • 250 γρ. μπισκότα digestive*
    • 1 κ.γλ. κανέλα
    • 125 γρ. βούτυρο λιωμένο

    Γέμιση
    • 300 γρ. τυρί κρέμα
    • 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 
    • 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
    • 50 γρ. ζάχαρη άχνη 
    • 2 φακελάκια ζαχαροβανίλιας (ή 1 κ.σ. βανίλια υγρή)

    Επικάλυψη
    • Μαρμελάδα κολοκύθας-μήλου 
    • Καρύδια ή μπισκότα digestive τριμμένα 
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        Βάση
        1. Θρυμματίζουμε στο multi τα μπισκότα πολύ καλά (να γίνουν σαν σκόνη).
        2. Προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε.
        3. Προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο (όχι ζεστό) και ανακατεύουμε καλά.
        4. Μόλις το μείγμα γίνει ομοιογενές, το βάζουμε στη φόρμα ή το τσέρκι μας και το πιέζουμε έτσι ώστε να γίνει ίσιο.
        5. Προσέχουμε και πιέζουμε καλά ιδιαίτερα τις άκρες για να μην "ξεφύγει" η κρέμα τυριού.
        6. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα πριν προσθέσουμε την κρέμα.

        Γέμιση
        1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, τα δύο φακελάκια ζαχαροβανίλιας  και την άχνη μέχρις ότου γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα σχεδόν σαν σαντιγύ.
        2. Ρίχνουμε την κρέμα επάνω στη βάση και αφού καλύψουμε με διαφανή μεμβράνη, βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή μια νύχτα.
        3. Όταν το cheesecake είναι έτοιμο, απλώνουμε τη μαρμελάδα και πασπαλίζουμε είτε με μπισκότο τριμμένο είτε με καρύδια.
        Χρήσιμες σημειώσεις
        Η βάση γίνεται εξίσου ωραία και με μπισκότα speculoos, οπότε δεν προσθέτουμε ούτε κανέλα. Η αναλογία με βούτυρο είναι πάντα 2 προς 1, δηλαδή 2 μέρη μπισκότα και 1 μέρος βούτυρο. 

        ** Αν θέλουμε την κρέμα πιο σφιχτή και πιο "δεμένη" ώστε το γλυκό να κόβεται πιο καλά, προσθέτουμε στο μίγμα της κρέμας 1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη. Πρώτα τη βάζουμε σε κρύο νερό και την αφήνουμε για λίγο. Μετά, ζεσταίνουμε λίγη από την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το προσθέσουμε στην τυρένια κρέμα. Την ανακατεύουμε καλά και τη στρώνουμε επάνω στη βάση των μπισκότων.

        *** Εναλλακτικά, αντί για μαρμελάδα κολοκύθας-μήλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτες μήλου και κολοκύθας ψημένες στο φούρνο με μέλι και κανέλα.

        Cheesecake ψυγείου με γεύση βανίλια και μαρμελάδα κολοκύθας-μήλου και καρύδια

        Tante Kiki
        0 Comments
        No