Μίνι τσουρεκάκια σκέτα, με μαρμελάδα ή με σταφίδες


Μίνι τσουρεκάκια με σταφίδες

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα! Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι πια πραγματικότητα! Πέρα, λοιπόν, από τα τσουρέκια που ετοιμάσαμε για τους νονούς και τις νονές αρχίζουμε να σκεφτόμαστε και το πρωινό του Πάσχα. Ένα πρωινό που, καθιερωμένα πια, απολαμβάνουμε διάφορες νοστιμιές μια και είμαστε χαλαροί!
Η σημερινή μου πρόταση δεν είναι τίποτε άλλο από ένα υπέρ-αφράτο, άκρως αρωματικό τσουρέκι, γεμάτο κλωστές και ίνες που ταιριάζει απίστευτα με γάλα, καφέ, κακάο αλλά και τσάι! 

Μίνι τσουρεκάκια με μαρμελάδα ή με σταφίδες

Φέτος, τα τσουρέκια που προορίζονται για δώρα, έγιναν με διάφορες συνταγές. Η φετινή μου μανία... η αναζήτηση του τέλειου τσουρεκιού αλλά με κανονικό αλεύρι... όχι επαγγελματικό! Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα με ψυγείο, τσουρέκια χωρίς ζύμωμα χωρίς ψυγείο, τσουρέκια με μίξερ, τσουρέκια με ζύμωμα στο χέρι, τσουρέκια με 2, 3, 4 λωρίδες και πάει λέγοντας. 

Μίνι τσουρεκάκια με μαρμελάδα

Εκείνο που συνειδητοποίησα είναι ότι το τσουρέκι είναι μια ολόκληρη επιστήμη!! Η ποσότητα και το είδος της μαγιάς, η θερμοκρασία, η υγρασία, το ζύμωμα αλλά και η ώρα ζυμώματος, η ποσότητα των πρωτεϊνών (μεταξύ των οποίων και η γλουτένη) κάνουν ένα τσουρέκι να διαφέρει σημαντικά. Μια επιστήμη γοητευτική, θα έλεγα, αλλά για αυτό ελπίζω να σας μιλήσω στην αμέσως επόμενη ανάρτηση!

Μίνι τσουρεκάκια με σταφίδες

'Ετσι, λοιπόν, κατέληξα στην σημερινή μου πρόταση για δύο ειδών διαφορετικά τσουρεκάκια... μαφινάκια γεμιστά με μαρμελάδα και τσουρεκοκουλουράκια ή αλλιώς τσουρεκάκια - πλεξιδούλες, μικρά, σχεδόν σαν τα παραδοσιακά κουλουράκια που ετοιμάζονται σε χρόνο ρεκόρ, ζυμώνονται με το μίξερ και τρώνονται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μια και είναι ...στην κυριολεξία θεϊκά!!! Και φυσικά... δεν είναι μόνον για το Πάσχα!! 😉

Μίνι τσουρεκάκια με μαρμελάδα ή με σταφίδες

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. αλεύρι Robin  (ή  αλεύρι για τσουρέκι) κοσκινισμένο
  • 200 ml γάλα
  • 70 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη + 2 κ.σ. μέλι ανθέων (ή 110 γρ. ζάχαρη)
  • 35 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 αυγό (L)
  • 2.5 γρ. μαχλέπι
  • 1.5 γρ. κακουλέ (κάρδαμο)
  • 1 γρ. τζίντζερ
  • 1 φιαλίδιο βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κ.σ. σταφίδες μαύρες 
  • Μαρμελάδα φράουλα ή άλλη της αρεσκείας μας
  • 1 αυγό + 1 κ.γλ. ζάχαρη + 1 κ.σ. γάλα για την επάλειψη της επιφάνειας
Μίνι τσουρεκάκια, η παρασκευή τους
Μίνι τσουρεκάκια, η παρασκευή τους
Μίνι τσουρεκάκια, η παρασκευή τους
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αυγό και το χτυπάμε ελαφρά με την βανιλίνη.
  2. Σε άλλο μπολ, βάζουμε τις σταφίδες μέσα σε νερό για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
  3. Σε άλλο μπολ, βάζουμε το μισό γάλα, 1 κ.γλ. από τη ζάχαρη και 1 κ.σ. από το αλεύρι και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  4.  Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το μισό γάλα, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, την ζάχαρη, το μαχλέπι, τον κακουλέ, το τζίντζερ, το αλάτι και την αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Μόλις έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε την θερμοκρασία του να πέσει στους 20-25 βαθμούς Κελσίου.
  6. Προσθέτουμε στο μείγμα το χτυπημένο αυγό και την μαγιά που έχει, ήδη, ενεργοποιηθεί (έχει αυξηθεί σε όγκο και η επιφανειά της έχει αποκτήσει φουσκάλες).
  7. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα αυτό και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι (σε 3 δόσεις), ζυμώνοντας (με τον γάντζο) για τα πρώτα 5 λεπτά στην αργή ταχύτητα και για τα επόμενα 10 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να αποκτήσει ελαστικότητα.
  8. Ύστερα, σταματάμε την ανάδευση και χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση.
  9. Τη μισή ζύμη την βγάζουμε από τον κάδο του μίξερ και την βάζουμε σε μια λεκάνη κουζίνας, σκεπάζοντάς την με δαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα.
  10. Στην υπόλοιπη μισή ζύμη, προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε με τον γάντζο για άλλα 5 λεπτά μέχρι αυτές να ενσωματωθούν στη ζύμη.
  11. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και με μια πετσέτα και το βάζουμε μαζί με την λεκάνη που έχει την άλλη ζύμη σε ζεστό μέρος (25-27 βαθμούς Κελσίου) για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ωριμάσουν και να φουσκώσουν και οι δύο ζύμες.
  12. Αφού δούμε ότι οι ζύμες διπλασιάστηκαν σε όγκο, τις ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά για να ξεφουσκώσουν και τις χωρίζουμε σε μικρές μπάλες των 30-60 γραμμαρίων (ή ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε).
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  14. Καλύπτουμε 1 λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και 1 φόρμα για μάφιν με τετράγωνα κομμάτια από αντικολλητικό χαρτί ή χάρτινα θηκάκια.
  15. Αρχίζουμε να φτιάχνουμε τα μαφινάκια από τσουρέκι.
  16. Ανοίγουμε σε  μικρό δίσκο κάθε μπαλίτσα ζύμης, βάζουμε μέσα μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας και αφού την κλείσουμε, ζυμώνοντας τις άκρες, την τοποθετούμε σε μια θήκη της φόρμας.
  17. Μόλις τελειώσουμε με τα μαφινάκια, παίρνουμε μια από τις μπαλίτσες και αφού την κάνουμε μπαστουνάκι, την πλάθουμε σαν κουλουράκι. 
  18. Έτσι, έχουμε ένα "τσουρεκοκουλουράκι" γεμάτο σταφιδούλες.
  19. Φυσικά, μπορoύμε να κάνουμε μερικά τσουρεκομαφινάκια, τσουρεκοκουλουράκια και ένα ...σχεδόν κανονικό σε μέγεθος, τσουρέκι.
  20. Αφήνουμε τα μίνι τσουρεκάκια σε θερμοκρασία 30-35 βαθμούς Κελσίου για 40-50 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  21. Ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη και το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών.
  22. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο φιλέ ή με σουσάμι.
  23. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε τα τσουρεκάκια για 15-25 λεπτά (εάν είναι μεγάλο τσουρέκι ψήνουμε για 25-35 λεπτά).
  24. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και απολαμβάνουμε με μια κούπα καφέ, με γάλα αν και είναι ιδανικά και για το σχολικό ταπεράκι.
Μίνι τσουρεκάκια με σταφίδες
🍴Συνταγή από το βιβλίο "Τσουρέκι, 20 συνταγές" του Γιώργου Καραγιάννη
Tante Kiki
14 Comments
No