Κέικ μήλου νηστίσιμο με ταχίνι, μήλο, καρύδια & σταφίδες


Καλημέρα, καλημέρα τί καλημέρα δηλαδή...μάλλον καλησπέρα!! Πού την είδα; Μα πώς μπορεί να μην είναι μια καλή μέρα όταν ο ήλιος λάμπει έστω και ελαφρώς θολά, κι όταν μπορείς να κόψεις μια φέτα από ένα λαχταριστό κέικ και να την απολαύσεις με ένα καφεδάκι πρωί πρωί;

Αρώματα και νοστιμιές που ξεχειλίζουν από ένα κέικ τόσο απλό που ...ούτε μίξερ χρειάζεται για να γίνει! Νηστίσιμο για να ταιριάζει στο πνεύμα της εποχής ή σε κάθε έναν που δεν θέλει ζωικά προϊόντα αλλά ούτε να στερηθεί την γλυκομπουκιά του που θα συνοδεύσει το καφεδάκι, το γάλα αλλά και το τσάι του, κρύο ή ζεστό!
Αυτό το κέικ που σας προτείνω σήμερα, λοιπόν, είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, για κάθε ώρα, για κάθε ηλικία! Κάθε μπουκιά του και απόλαυση που συνοδεύεται από ...υγεία! Γιατί τί πιο υγιεινό από το ταχίνι, τους ξηρούς καρπούς, τις ίνες που μας χαρίζει η φαρίνα ολικής άλεσης και το μήλο;
Προετοιμασία : 20 λεπτά                   Ψήσιμο: 40-45 λεπτά                       Μερίδες: 8-10
ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνη της
  • 170 γρ. ταχίνι με καστανή ζάχαρη και πορτοκάλι (ή με μέλι)
  • 280-300 ml σόδα (αναψυκτικό)
  • 200 γρ. μήλο ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 70 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν (επιπλέον)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γλ. σούμακ (μπαχαρικό με λεμονάτη γεύση)
  • 5-6 κ.σ. σιρόπι αγαύης (ή μέλι αν το θέλουμε πιο γλυκό)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Πλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε μέσα σε λίγο χυμό πορτοκαλιού για 10 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα μήλα, τα καρύδια και τις σταφίδες και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι και την σόδα και ανακατεύουμε καλά μέχρις ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα, τα καρύδια, τις σταφίδες, τα μήλα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το σούμακ και ανακατεύουμε καλά.
  • Σταδιακά, προσθέτουμε την φαρίνα και ανακατεύουμε καλά.
  • Εάν το μείγμα μας φανεί σφιχτό προσθέτουμε λίγη σόδα, λίγο νερό ή λίγο χυμό πορτοκαλιού έτσι ώστε να έχουμε την πυκνότητα του μείγματος του κέικ.
  • Αλείφουμε τη φόρμα του κέικ με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά και πριν ξεφουρνίσουμε δοκιμάζουμε το κέικ μπήγοντας ένα μαχαιράκι ή ένα ξυλάκι από σουβλάκι για να δούμε αν είναι στεγνό όταν θα το βγάλουμε οπότε θα καταλάβουμε ότι το κέικ είναι έτοιμο.
  • Ξεφουρνίζουμε το κέικ, το αφήνουμε για λίγα λεπτά και μετά το βγάζουμε από την φόρμα.
  • Εάν θέλουμε το περιχύνουμε με λίγο σιρόπι αγαύης ή με άχνη ζάχαρη.

20 σχόλια:

  1. απο τις πιο αγαπημενες μου γεύσεις! αυτο το ταχινι με το πορτοκαλι πρπει να το αγορασω οπωσδηποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις αυτό το ταχίνι!!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα κικη!! τελειο το κεικ!! αρωματα γευσεις και τιποτα δε ζηλευει απτα αρτύσιμα!! καλο σκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε και έχεις δίκιο... δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το κανονικό κέικ!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Πάω τώρα αμέσως να το φτιάξω!!!!
    Νά'σαι καλά Κική μου!!!!!!
    Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα ξέρω ότι σας άρεσε Μαριάννα μου και χαίρομαι!! :)
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Φαίνεται ακαταμάχητο!.
    Υπάρχει ταχίνι με πορτοκάλι και καστανή ζάχαρη;
    Θα το βρω και θα το δοκιμάσω.
    Καλό ΠΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι υπάρχει Ρένα μου... σε όλα τα μάρκετ και είναι του Χαϊτογλου... όχι κάτι σπάνιο ή ακριβό!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Άλλη μια γλυκιά απόλαυση
    Μήπως να εκδώσεις κανένα βιβλίο;;;

    Σε φιλώ πολύ πολύ ♥♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σκέφτομαι...:)!! Λες να είναι καλή ιδέα;;;
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. και σήμερα μας μοίρασαν μήλα στο σχολείο!και ελεγα τι να τα κανω!!!
    να εισαι καλα!
    καλο σβ να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θα πει σύμπτωση!!!! Λιτσάκι μου αξίζει να το δοκιμάσεις!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Φαίνεται νόστιμο με ξεσήκωσες πάω να το κάνω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Dearest Kika,
    Thanks for sharing this delicious recipe.
    Though maybe hard to translate... Instead of the soda I guess I will use soy milk and I love using the healthy Tahini!
    Happy weekend and hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dearest Mariette,
      thank you for your visit. I'm glad you liked this delicious and healthy cake. No, I don't use soy milk, only soda water and tahini, apple, nuts, raisins, agave syrup and flour.
      Hugs

      Διαγραφή
  9. Πολύ δελεαστικό το κέικ σου Κική!
    Μου αρέσει που έχει ύψος και γεμάτη γεύση. Ενδιαφέρουσα και η προσθήκη σουμάκ, σίγουρα προσδίδει μια ιδιαιτερότητα στο σύνολο!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο Ερμιόνη μου και άκρως υγιεινό. Το σουμάκ του δίνει μια λεμονάτη πινελιά!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!