Κερκυραϊκά τζαλέτια ή αλλιώς Κερκυραϊκές τηγανίτες


Καλημέρα σας!! Ακόμα μια παραδοσιακή συνταγή γεμάτη γλύκα, νοστιμιά αλλά και απλότητα. Vegan και νηστίσιμη, εύκολη και ιδανική για πρωινό το σαββατοκύριακο ή για κολατσιό όλη την εβδομάδα. Την διαβάζεις, περνάς στην πρακτική και φτιάχνεις τα τζαλέτια, τα γεύεσαι σε χρόνο ρεκόρ... και ανακαλύπτεις ότι δεν κατάλαβες το πόσο γρήγορα εξαφανίστηκαν τούτες οι τηγανίτες! Κι όμως... θέλεις κι άλλες!
Τα κερκυραϊκά τζαλέτια δεν τα γνώριζα (όπως και πολλές άλλες παραδοσιακές υπέροχες συνταγές της πατρίδας μας)! Κάνοντας διαδικτυακές ή μάλλον... τεμπέλικες (όπως τις ονομάζω) βόλτες καθισμένη στην καρέκλα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, ανακάλυψα για πρώτη φορά το όνομά τους και μια από τις πάμπολλες συνταγές τους... έτσι, εντελώς τυχαία! 
Το όνομά τους με παραξένεψε αν και είναι "ηλίου φαεινότερο" ότι έρχεται από αλλοτινές εποχές, τότε που οι Βενετοί κυριαρχούσαν κι επηρέασαν, σε αρχιτεκτονική, γαστρονομία αλλά και καθημερινότητα, το αγαπημένο νησί της Κέρκυρας. Προέρχεται, λοιπόν, από τη λέξη giallo που σημαίνει κίτρινο στα ιταλικά. Με την ιταλική, λοιπόν, καταγωγή τους κατά νου... άρχισα να διαβάζω τη συνταγή.
Το πρώτο συστατικό που διάβασα... καλαμποκάλευρο! Έρωτας με την πρώτη ...ανάγνωση ή με την ανάγνωση της πρώτης λέξης κυριολεκτικά! Λατρεμένο υλικό το καλαμποκάλευρο κι όχι γιατί δεν έχει γλουτένη μια και τέτοιο θέμα δεν έχω (και η άσχετη πληροφορία για μια, προσφάτως, αγαπημένη ατάκα από την ταινία "angry birds": "Γλουτένη; τί είναι πάλι αυτή η γλουτένη; Υπάρχει πράγμα που το λένε γλουτένη;;") αλλά γιατί έχει μιαν ιδιαίτερη νοστιμιά και υφή! Το καλαμποκάλευρο δίνει μιαν ιδιαίτερη γλύκα όπου μπει... κι αυτό το λατρεύω!! 
Άργησα πολύ να το δοκιμάσω σαν υλικό. Το πρωτοδοκίμασα σε ψωμί και ξετρελλάθηκα!! Το ξαναδοκίμασα σε μπισκότα και ...γοητεύθηκα! Το δοκίμασα σε κέικ, σε πίτα και τώρα σε τηγανίτες. Ούτε μια φορά δεν με απογοήτευσε! Σταθερή αξία και σταθερή νοστιμιά! 
Αλλά κι αυτά τα τζαλέτια, οι τηγανίτες δεν πάνε πίσω! Με άχνη και κανέλα, με μέλι και κανέλα, με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης ...ακόμα και σκέτα, είναι εθιστικά νόστιμα και χορταστικά!!
ΥΛΙΚΑ
Για τα τζαλέτια (τηγανίτες)
  • 300 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γλ. μαγιά ξηρή
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 300 ml νερό
  • 1 βανίλια
  • 4-5 κ.σ. σταφίδες μαύρες
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
  • Άχνη & Κανέλα
  • Μέλι ή Σιρόπι αγαύης ή Σιρόπι σφενδάμου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα δύο είδη άλευρου, τη μαγιά, την βανίλια, τον χυμό πορτοκαλιού, τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  • Σταδιακά προσθέτουμε το νερό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  • Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν, ο χυλός πρέπει να είναι ημίρρευστος.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος το μπολ για 30-40 λεπτά, για να φουσκώσει.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις τηγανίτες (τα τζαλέτια).
  • Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
  • Σερβίρουμε με άχνη και κανέλα, με μέλι ή με σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.
  • Εάν, κατά λάθος, περισσέψουν τρώγονται μια χαρά την επόμενη μέρα αρκεί να τα ζεστάνουμε λίγο για να ξαναβρούν τη νοστιμιά τους!
Tante Kiki
23 Comments
No