Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης... τα παραδοσιακά τηγανόψωμα με φέτα



Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης, ένα παραδοσιακό μεζεδάκι του αγαπημένου νησιού που συνδυάζει ευκολία παρασκευής και αναπάντεχη νοστιμιά παρά τα ταπεινά του υλικά. Τα τηγανιτά αυτά τυροπιτάκια, τρίγωνα ή τετράγωνα με την μικρασιατική καταγωγή, παίρνουν το όνομά τους από το τουρκικό "goz" που σημαίνει μάτι από τις μικρές φουσκάλες που σχηματίζονται στην επιφάνειά τους κατά το τηγάνισμα.


Μεζεδάκι που θυμίζει καλοκαίρι μια και είναι της ώρας! Ζεστό, τραγανό, τυρένιο, με το "κρατς" της πρώτης μπουκιάς να σε κάνει εθισμένο στη νοστιμιά του, την ώρα που το γνωστό ή μάλλον διάσημο ουζάκι Μυτιλήνης μοσχοβολά δίπλα στο πιάτο κι εκείνη η πολύχρωμη ντοματοσαλάτα μετατρέπεται σε μια μοναδική λιχουδιά δίπλα στο κύμα που ακούγεται να πηγαινοέρχεται ήρεμα μέσα στην ζεστή ατμόσφαιρα της εποχής! 


Μικρά, τρυφερά, πιτάκια διπλωμένα σαν αλλοτινά μαντηλάκια που οι καλονοικοκυρές είχαν άψογα σιδερωμένα, τηγανισμένα στο ιδιαίτερο λάδι Μυτιλήνης με το χρυσόξανθο χρώμα και την ελαφριά γεύση στρογγυλοκάθονται περήφανα στο πιάτο και σε καλούν σαν τις σειρήνες του Οδυσσέα! 


Αυτά τα πιτάκια με την αλμυρή αλλά και την γλυκιά τους εκδοχή, τις απόκριες σερβίρονται με ζάχαρη, μέλι ή κανέλα αφού γεμιστούν με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα και το καλοκαιράκι ή, μάλλον, τον υπόλοιπο χρόνο με μια ωραία σαλάτα κι ένα υπέροχο ουζάκι! Ωστόσο, ψάχνοντας βρίσκει κανείς και διάφορες άλλες παραλλαγές στην γέμισή τους που όλες είναι πεντανόστιμες! Εξάλλου, ετοιμάζονται και τηγανίζονται (πότε πότε το τηγάνι είναι χρήσιμο!) τόσο εύκολα και γρήγορα!! Κι αν θέλουμε μπορούμε να τα ψήσουμε στον φούρνο αντί να τα τηγανίσουμε!!

ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο (ή λευκό ξίδι)
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 100 γρ. χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
  • 400 γρ. φέτα θρυμματισμένη 
  • 1 αυγό (εγώ δεν έβαλα)
  • Λίγο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη, ελαστική και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια (περίπου 3-4 λεπτά).
  2. Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένη με διαφανή μεμβράνη για 1 ώρα για να ξεκουραστεί.
  3. Αν μείνει περισσότερο χρόνο δεν μας αγχώνει γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα.
  4. Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε με ένα πηρούνι την φέτα και προσθέτουμε το πιπέρι.
  5. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο (είναι περίπου 346 γρ.) και την χωρίζουμε σε 9 μπαλάκια.
  6. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο και βάζουμε στη μέση λίγο από το θρυμματισμένο τυρί.
  7. Κλείνουμε τις 4 πλευρές του φύλλου προς τα μέσα σαν να είναι φάκελος.
  8. Τηγανίζουμε σε μπόλικο ζεστό ελαιόλαδο και μόλις βγάζουμε τα φακελάκια από τη φωτιά τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το λάδι.
Εναλλακτικά: Ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή μέχρις ότου έχουμε καλοψημένα φακελάκια.
Tante Kiki
13 Comments
No