Η τάρτα της Κυρά Σαρακοστής


Ποτέ δεν είχα δοκιμάσει φυτικό τυρί! Εδώ και αρκετά χρόνια απλά άκουγα και γνώριζα την ύπαρξή του αλλά ως εκεί! Τα τελευταία χρόνια η δική μου περίοδος της νηστείας είναι περιορισμένη για ένα σωρό λόγους οπότε δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα να στερηθώ το τυρί με το οποίο, κατά τα άλλα, είμαι "κολλητή". Χωρίς γάλα και τυρί δεν κάνω!! Ωστόσο...
η κλασσική, εβδομαδιαία "βόλτα" στο μάρκετ για τα καθιερωμένα ψώνια της εβδομάδας, μου άλλαξε λίγο την "ρώτα" και με έκανε να δοκιμάσω ένα απ' αυτά τα φυτικά-νηστίσιμα κίτρινα τυριά! Είχα ακούσει πολλά από φίλες που νηστεύουν όλο το διάστημα της Σαρακοστής, είχα ακούσει πολλά κι από φίλες που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά για λόγους υγείας! Η αγορά του κίτρινου, φυτικού τυριού δεν ήταν τόσο ...απρόσμενη! Καιρό τώρα, δειλά δειλά πειραματίζομαι με φυτικά τυριά, αλεύρι χωρίς γλουτένη, γλυκαντικά αλλά δεν έχω ακόμα βρει την άκρη μου!! 
Η σημερινή νηστίσιμη-vegan τάρτα είναι η δεύτερη δοκιμή όσον αφορά στην μπισκοτένια, καλαμποκένια βάση και η πρώτη με φυτικό τυρί. Η πρώτη δοκιμή να φτιάξω μια βάση μόνον με καλαμποκάλευρο και αλεύρι χωρίς γλουτένη κατέληξε στα ...σκουπίδια μια και δεν μου άρεσε καθόλου η υφή της ζύμης που διαλυόταν πανεύκολα ακόμα και μετά το ψήσιμο. Έτσι, προσγειώθηκα και το καλαμποκάλευρο με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους με κοινό σκοπό μια μπισκοτένια και εξαιρετικά νόστιμη και τριφτή ζύμη.
Ευτυχώς, η γέμιση με αποζημίωσε με όλη τη σημασία της λέξης. Το φυτικό τυρί ταίριασε απόλυτα με τα λαχανικά και η νηστίσιμη "μπεσαμέλ" πρόσθεσε την πινελιά της κάνοντας την γέμιση απίστευτα ζουμερή! Ο δε συνδυασμός των δύο (βάσης και γέμισης) εθιστικά νόστιμος σε σημείο που αναρωτιέσαι ...μήπως η νηστεία χάνει το πραγματικό νόημα της εγκράτειας με τέτοια λιχουδιά;;
Μόνον ένα το ελάττωμα της τάρτας αυτής! Πρέπει να την αφήσεις να κρυώσει πριν την κόψεις για να την απολαύσεις μια και όσο πιο κρύα είναι (την άλλη μέρα είναι ακόμα πιο τέλεια) τόσο αναδεικνύονται αρώματα και γεύσεις αλλά και μπισκοτένια υφή της ζύμης της!
ΥΛΙΚΑ για μια τάρτα 24-26 εκ.
Για την ζύμη
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. φυτικό βούτυρο, παγωμένο σε κυβάκια
  • 60-70 γρ. παγωμένο νερό
  • 6 γρ. αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
Για την γέμιση
  • 2 πιπεριές (1 κίτρινη,  1 κόκκινη)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 πράσα μόνον το πράσινο μέρος
  • 2-3 κ.σ. ελιές Καλαμών σε ροδέλες
  • 200 γρ. τυρί κίτρινο νηστίσιμο (φυτικό)
Για την νηστίσιμη μπεσαμέλ
  • 300 ml γάλα καρύδας (σόγιας, αμυγδάλου ή ρυζιού)
  • 3 κ.σ. αλεύρι (ή κόρν φλάουρ)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι - Πιπέρι - Μοσχοκάρυδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την ζύμη
  • Βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι και τα ζυμώνουμε με τα ακροδάχτυλά μας ή με το φτερό στο μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  • Προσθέτουμε, ζυμώνοντας το νερό και μόλις η ζύμη μας ομογενοποιηθεί την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε την γέμιση
  • Βάζουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές με λίγο ελαιόλαδο να σοταριστούν και να μαραθούν για 3-4 λεπτά.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Μόλις κρυώσουν τα ανακατεύουμε με το τριμμένο τυρί και τις ελιές.
Ετοιμάζουμε την νηστίσιμη μπεσαμέλ
  • Στο μισό γάλα διαλύουμε το αλεύρι (ή το κορν φλάουρ).
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Προσθέτουμε σ' αυτό το διαλυμένο αλεύρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά έως ότου γίνει παχύρρευστο.
  • Αφήνουμε την μπεσαμέλ να κρυώσει καλά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε την τάρτα
  • Στρώνουμε την ζύμη στην ταρτιέρα και καλύπτουμε και τα τοιχώματά της.
  • Στρώνουμε το μείγμα με τα κρεμμύδια - πιπεριές - τυριά.
  • Από πάνω ρίχνουμε την μπεσαμέλ που έχουμε φτιάξει.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τυρί.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά.
Tante Kiki
10 Comments
No