Σπιτικό λικέρ με στιγμιαίο καφέ


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!
Ξεκινώντας τη νέα χρονιά πάντα κάνεις έναν μικρό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, έτσι δεν είναι; Πολλές φορές, ειδικά τα τελευταία χρόνια, καταλήγεις κι εσύ, όπως κι εγώ, να σκέφτεσαι ότι έφυγε ακόμα μια δύσκολη χρονιά και κάπου εκεί κοντά στο τέλος της ή στην αρχή της νέας χρονιάς, αρχίζεις να κάνεις σχέδια για το πώς η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη, πιο οργανωμένη, πιο εύκολη! Παίρνεις μεγαλύτερες ή μικρότερες αποφάσεις, σχεδιάζεις, οργανώνεις, συμμαζεύεις σπίτι και σκέψεις καθισμένη στον καναπέ ή στο γραφείο.
Το θέμα είναι...τελικά, τί απ' αυτά πραγματοποιείς; Και βέβαια, ένα ακόμα μεγαλύτερο θέμα... η χρονιά που πέρασε, ήταν πράγματι τόσο άσχημη όσο νομίζεις ή μήπως απλά οι δυσκολίες, ειδικά, των τελευταίων χρόνων σε έκαναν, κι εσένα όπως κι εμένα, λίγο αρνητικούς, με μπόλικη απαισιοδοξία.
Μήπως, μήπως λέω, κάτι έχει διαφύγει και στους δυό μας; Μήπως οι δυσκολίες αποτελούν ένα μάθημα ζωής... δείχνοντάς μας τον δρόμο της υπομονής και της επιμονής, τον τρόπο να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις βρίσκοντας λύσεις;
Μήπως πρέπει να μάθουμε, και οι δύο,  να εκτιμούμε τις μικρές, καθημερινές χαρές, να ονειρευόμαστε και να αισιοδοξούμε... όχι υπερβολικά αλλά έστω λίγο... πιασμένοι εκεί στην άκρη του ονείρου μας για το μέλλον;
Απογοητεύσεις, προσμονή, ελπίδες, όνειρα, ευχές έτσι κι αλλιώς όλα αυτά είναι ο καλύτερος καμβάς της καθημερινότητας. Κάπου εκεί μέσα μπλέκονται όλα όσα κάνεις κι εσύ κι εγώ! Διάβασμα, λίγο τηλεόραση, μουσική, κουβεντούλα με αγαπημένους δίπλα στο αναμμένο τζάκι κρατώντας στο χέρι ένα ποτήρι κρασί ή ένα γλυκόπιοτο λικέρ.
Γι αυτό ακριβώς το λικέρ θα σου μιλήσω σήμερα. Για το λικέρ που άνετα μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι και, μάλιστα, με ελάχιστα έξοδα και κόπο και που μπορεί να σου προσφέρει την απαραίτητη χαλάρωση το βραδάκι που γυρνάς στο σπίτι κι αποζητάς αυτό ακριβώς... χαλάρωση και θαλπωρή.
Απλά, με 3 υλικά + νεράκι, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ούτε υπερβολικό χρόνο ωρίμανσης γίνεται αυτό το λικέρ που σας προτείνω σήμερα και που μοιάζει λίγο με το γνωστό, έτοιμο λικέρ καφέ που κυκλοφορεί, ιδιαίτερα αν αντί για τσίπουρο χρησιμοποιήσουμε ρούμι ή αντί για καστανή χρησιμοποιήσουμε μαύρη ζάχαρη έτσι ώστε να στεφανωθεί με καραμελένιες νότες.
Απολαυστικό, ιδιαίτερο και απόλυτα ταιριαστό με σοκολατάκια λευκής σοκολάτας πρόκειται για ένα λικέρ που αφήνει την σφραγίδα του ακόμα και στον πιο απαιτητικό και σχολαστικό ουρανίσκο. Ετοίμασέ το, απόλαυσέ το,  χάρισέ το και οι αποδέκτες του θα σε ευγνωμονούν και θα σε θυμούνται ακόμα κι αν δεν είναι έτοιμο και γράψεις στην ετικέτα την ημέρα που θα πρέπει να το ανοίξουν!
ΥΛΙΚΑ
250 ml νερό
30 γρ. στιγμιαίο καφέ με άρωμα βανίλια (όχι πολύ δυνατό)
350 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο (ή βότκα)
150 ml κονιάκ 3 αστέρων 
Για το σιρόπι
300 γρ. άσπρη ζάχαρη
150 γρ. καστανή ζάχαρη (ή μαύρη ζάχαρη για καραμελένιες νότες)
350 ml νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζεσταίνουμε τα 250 ml νερό και προσθέτουμε τον καφέ, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί εντελώς .
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τις δύο ζάχαρες με τα 350 ml νερό.
Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 4 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα (σιρόπι + καφέ) και τα αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά να βράσουν μετρώντας, και  πάλι, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
Αφήνουμε το σιρόπι του καφέ για 2 ώρες έτσι ώστε να κρυώσει πολύ καλά.
Βάζουμε σε μπουκάλι και προσθέτουμε το αλκοόλ (τσίπουρο και κονιάκ).
Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 3-4 εβδομάδες έτσι ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα και να "μεστώσει" η γεύση.
Όταν το λικέρ είναι έτοιμο, το δοκιμάζουμε. 
Εάν είναι δυνατό, προσθέτουμε ακόμα λίγο σιρόπι αλλά εάν είναι αδύναμο προσθέτουμε λίγο ακόμα κονιάκ ή τσίπουρο.
TIPS
* Βάζοντας ρούμι αντί για κονιάκ πλησιάζουμε περισσότερο στην αυθεντική γεύση του λικέρ Kalhua.
* Αν θέλουμε να κάνουμε το λικέρ δώρο πριν αυτό να είναι τελείως έτοιμο για κατανάλωση μπορούμε στην ετικέτα να γράψουμε: "Να ανοιχθεί μετά τις + ημερομηνία" .
* Αν το λικέρ μας φανεί δυνατό, ετοιμάζουμε κι άλλο σιρόπι και το προσθέτουμε στο λικέρ. Αν πάλι το θέλουμε πιο δυνατό του προσθέτουμε κι άλλο αλκοόλ σιγά σιγά.
Tante Kiki
11 Comments
No