Μπισκοτάκια κρακελέ με λεμόνι και κακουλέ

--Πάει πολύς καιρός... είναι αλήθεια! --Ναι και δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί! --Μα δεν υπάρχει γιατί! Έτσι απλά... χωρίς ιδιαίτερο λόγο!! Να όμως που ήρθε η ώρα! --Διάλεξες, μου φαίνεται, την καλύτερη μέρα! Την τελευταία μέρα του μήνα που θα ξανάρθει μετά από τέσσερα χρόνια... το έκανες σκόπιμα; -- Φυσικά και όχι!! Αλλά ...είχα πάθει στερητικό σύνδρομο... έπρεπε, ήθελα να έχω κάτι για τον καφέ, το τσάι, το γάλα... βρε αδερφέ! Πάει καιρός που έφτιαξα τα τελευταία μου μπισκότα!! 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Λουκάνικα ψητά με πουρέ πατάτας και μήλου

Χωριάτικα λουκάνικα με πουρέ... ένα από τα πιάτα που πρωτοέφαγα στο πρώτο μου ταξίδι στη Γαλλία. 
Ένα πιάτο που, τότε, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση για συγκεκριμένους λόγους.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Η πορτοκαλόπιτα της καρδιάς μας

Νάμαι κι εγώωω!!! Μια, δυό, τρεις φορές και λίγες λέω συνάντησα αυτή ή σχεδόν αυτή την πορτοκαλόπιτα!! 'Ενα γλυκό... χίλιες παραλλαγές!! Πότε με φύλλα κομμένα, πότε με καταϊφι, πότε με φύλλα ψημένα αλλά πάντα με το ίδιο σχόλιο: "πεντανόστιμη". Όσο και να μην θέλεις να επηρεαστείς ...δεν γίνεται!! Απλά... δεν γίνεται!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Γνωρίζουμε το παντζάρι και μαθαίνουμε να το συντηρούμε σε βάζα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Σήμερα θα γνωριστούμε καλύτερα με τον αγαπημένο, κατακόκκινο βολβό που ακούει στο όνομα 'παντζάρι' και θα μάθουμε πώς να το συντηρούμε σε βάζα για να το έχουμε σε πρώτη ζήτηση όταν το θελήσουμε.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Κατακόκκινες μπουκιές με πέστο παντζαριού και πεκορίνο

Με κατακόκκινο πέστο παντζαριού ξεκινά μια "τριλογία" με τιμώμενο το παντζάρι, αυτόν τον ολόγλυκο και πεντανόστιμο βολβό.  Το μόνο που χρειάζεται αυτός ο υπέροχος "πολτός" είναι ένα κρακεράκι ή μια μπρουσκέτα, λίγο τυρί κρέμα και ένα καταπράσινο φυλλαράκι ρόκα για να φτιάξουμε ένα μεζεδάκι πρώτης τάξεως που, όπου κι αν εμφανιστεί... καίει καρδιές και στέλνει στα ουράνια ...ουρανίσκους!
Μια εύκολη λύση για ένα μεζεδάκι που μπορεί να σταθεί τόσο σε μπουφέ όσο και σε ένα γεύμα σαν ορεκτικό και με τα χρώματά του καλωσορίζει την άνοιξη που... πλησιάζει! 
Προσωπικά, τα πέστο... κάθε είδους τα λατρεύω! Αναδεικνύουν χρώματα, αρώματα, γεύσεις σε υπέρτατο βαθμό, γίνονται από μεζεδάκια μέχρι κανονικό κολατσιό και με λίγη φαντασία ... υπέροχα συνοδευτικά ή ακόμη και dressing πολύ ιδιαίτερα! 
Το συγκεκριμένο έχει μια απίστευτα ισορροπημένη γεύση με τη γλύκα του παντζαριού, το ελαφρώς σκορδάτο άρωμά του και την αλμύρα του τυριού. Το καταπράσινο φυλλαράκι της ρόκας του χαρίζει μια τελευταία, πικάντικη πινελιά που το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο. Η δοκιμή είναι απαραίτητη ειδικά αν αγαπάμε τα παντζάρια.
ΥΛΙΚΑ
Για το πέστο
1 1/2 φλ.τσ. παντζάρια βρασμένα 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου βρασμένη
1/2 φλ.τσ. αμύγδαλα ψημένα αλμυρά
3 κ.σ. κουκουνάρι 
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας ή γραβιέρα Κρήτης
Για το γαρνίρισμα 
Μερικά φύλλα baby ρόκας
80-100 γρ. τυρί κρέμα με σκόρδο και μυρωδικά (ή σκέτο με γιαούρτι)
12-15 κρακεράκια (ή ροδέλες από ψωμί μπαγκέτα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βάζουμε το κουκουνάρι σε ένα ταψάκι καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Τα καβουρδίζουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στον αέρα, για 5-10 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε στο multi τα παντζάρια, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα αλμυρά αμύγδαλα, το κουκουνάρι, τον μαϊντανό και το πεκορίνο και τα πολτοποιούμε έτσι ώστε να έχουμε ένα πέστο όχι αραιό.
Αλείφουμε λίγη ποσότητα τυριού κρέμας επάνω σε κάθε κρακεράκι.
Από πάνω βάζουμε λίγο από το πέστο παντζαριού.
Γαρνίρουμε με τη ρόκα.
TIPS
* Εγώ βράζω παντζάρια, τα κόβω σε φέτες και τα διατηρώ σε αποστειρωμένα βάζα με αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο (γιατί το ελαιόλαδο παγώνει αλλά και επηρεάζει τη γεύση των παντζαριών), αλάτι και ξύδι (οι λεπτομέρειες στο δεύτερο μέρος της κατακόκκινης τριλογίας).
*Εάν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σκέτα, βρασμένα παντζάρια με παντζάρια από βάζο.
Να έχετε ένα όμορφο και νόστιμο Σαββατοκύριακο σας εύχομαι!! :)
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μήλο και λεμόνι στον χορό της μαρμελάδας

Καλημέρα!! Τί θα λέγατε να γλυκαθούμε λίγο;;;; Με τις μαρμελάδες έχω ένα ...κόλλημα!! Τις λατρεύω και τις απολαμβάνω όχι μόνον στο πρωινό αλλά και σαν μικρές γλυκοκουταλιές στις ξαφνικές υπογλυκαιμίες. Λατρεύω τις μαρμελάδες με κομμάτια φρούτων αλλά και με πολτοποιημένα φρούτα, με λιγότερη ή περισσότερη ζάχαρη, τις μαρμελάδες που γίνονται με ένα ή περισσότερα φρούτα και που είναι άκρως αρωματικές χάρη στις τελευταίες πινελιές που τους δίνουμε με διάφορα αρωματικά.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Στράτα leftover... με πανσέτα και πατάτες

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Μια νόστιμη και διαφορετική συνταγή, με καταγωγή από την αγαπημένη Ιταλία, σας προτείνω σήμερα. Ξέρω το μυαλό σας πηγαίνει αμέσως στα ζυμαρικά ή στα νιόκι αλλά όχι... σήμερα θα σας ταξιδέψω στον ιταλικό κόσμο των ...αυγών. :))
Η στράτα, είναι κάτι ανάμεσα σε ομελέτα και ψευτοσουφλέ, με κυρίαρχο συνδετικό υλικό τα αυγά όπου μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό που ονομάζουμε "οικιακή οικονομία" μια και χρησιμοποιούμε περισσεύματα άλλων πιάτων.
Φυσικά, ένα τόσο νόστιμο και εύκολο πιάτο δεν γίνεται μόνον με περισσεύματα αλλά με ό,τι υλικά θέλουμε. Μια συνταγή με πολλές παραλλαγές, εύκολη, γρήγορη αλλά και πεντανόστιμη. 
Ένα τέτοιο πιάτο ποιός, μικρός ή μεγάλος, θα το περιφρονήσει;
Χωρίς άλλα λόγια και με την έμπνευση αλλά και τη διάθεση να έχουν κάνει φτερά με όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα καθημερινά σας αφήνω να αποφασίσετε τί θα χρησιμοποιήσετε για τη δική σας στράτα.
ΥΛΙΚΑ για 2-4 άτομα
2 πανσέτες ψημένες και ψιλοκομμένες
1 πατάτα μεγάλη ψημένη και κομμένη σε κύβους
4 φέτες ψωμιού σε κύβους
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
4 αυγά μεγάλα (ή 5 μεσαία)
150 ml γάλα (ή κρέμα γάλακτος)
1/3 κ.γλ. μουστάρδα έτοιμη 
Αλάτι & Πιπέρι
Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε τους κύβους της πανσέτας με τους κύβους της πατάτας.
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, τα αυγά, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα ταψάκι πυρίμαχο 20-22 εκ. (ανάλογα με το πάχος της στράτας που επιθυμούμε να έχουμε).
Στρώνουμε στο ταψάκι μας τους μισούς από τους κύβους του ψωμιού και συνεχίζουμε με τη μισή ποσότητα από τις πανσέτες και τις πατάτες.
Βάζουμε τους υπόλοιπους κύβους ψωμιού και τις πανσέτες με τις πατάτες.
Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και αφού σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη, βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να δούμε ότι το υγρό έχει απορροφηθεί από τα ψωμιά.
Πριν βγάλουμε τη στράτα από το ψυγείο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά και βγάζουμε από το φούρνο μόλις βυθίσουμε ένα μαχαίρι που η λάμα του θα βγεί καθαρή, για να μην στεγνώσει.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Ε όπως Εκλέρ ...τραγανές φωλίτσες με κρέμα καφέ και γλάσο σοκολάτας

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό, κάπου εκεί στο 1850 στη Λυόν, ένα ...μικρό "ψωμάκι της δούκισσας" με μια πολύ παλιά ζύμη που ερχόταν από τα βάθη του Μεσαίωνα, σκεπασμένο με μικρά αμυγδαλάκια που γλύκανε τους Γάλλους.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Κρέμα καφέ με άρωμα βανίλιας

Μια ιδιαίτερη κρέμα καφέ θα σας προτείνω σήμερα! Μια κρέμα που είναι απίστευτα ελαφριά, νηστίσιμη αν την φτιάξουμε με νερό και μαργαρίνη ή κανονική αν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο.
Φυσικά μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε το νερό με γάλα, αν θέλουμε αλλά, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να την φτιάξετε όπως είναι!
Αυτή η κρέμα αποτελεί το δεύτερο μέρος της γλυκιάς "τριλογίας" που θα καταλήξει την Παρασκευή σε μια καταπληκτική Βαλεντίνια γλυκολιχουδιά!
Τρυπώνει όπου θέλετε με την ίδια επιτυχία... σαν γέμιση σε μπισκότα, σε σαντιγύ για να κάνει ...καφεδένια, σε κέικ σαν γλάσο αλλά και με το κουτάλι είναι φοβερά εθιστική! Αρωματική, γλυκιά, γεμάτη με την αγαπημένη γεύση του καφέ! 
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κ.σ. καφέ στιγμιαίο με άρωμα βανίλια
600 ml νερό 
280 γρ. ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη για νηστίσιμο)
3 1/2 κ.σ. κόρν φλάουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε 5-6 κ.σ. από το νερό που έχουμε και διαλύουμε σ' αυτό το κορν φλάουρ.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό , τη ζάχαρη, τον καφέ και το βούτυρο.
Αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά έτσι ώστε να αρχίσει το μείγμα να γίνεται παχύρρευστο.
Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και αφήνουμε την κρέμα να βράσει μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο ή αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και να πήξει πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Bασική ζύμη για τραγανά σου

Μικρά, τραγανά, άδεια μέσα, ούτε αλμυρά ούτε γλυκά και νόστιμα! Έτσι ακριβώς δεν πρέπει να είναι τα τέλεια σουδάκια; Ιδανικά για προφιτερόλ αν είναι στρογγυλά, για εκλέρ αν είναι μακρόστενα αλλά και γεμισμένα με αλμυρές νοστιμιές άσχετα από το σχήμα τους τα σουδάκια αυτά θα σας εκπλήξουν με την τραγανή τους υφή.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μια ιδιαίτερη μακαρονάδα με κολοκύθα και κατίκι

Καλημέρα σας! Παρασκευή σήμερα! Ο καιρός μουντός και βροχερός! Τη στιγμή που γράφω τούτες τις γραμμές ρίχνω το βλέμμα μου έξω από το παράθυρο. Η βροχή (ή μήπως χιονόνερο;;) χορεύει ξέφρενα στο ρυθμό του αέρα, που την πηγαινοφέρνει από δω κι από κει. Αλλά, ποιά βροχή;;;
Οι σταγόνες σιγά σιγά, μέσα σε λίγα λεπτά μετατρέπονται σε μικρές, παγωμένες χιονονιφάδες!!!  Αυτό θα πει Φλεβάρης!!! Πάντως καλοκαίρι δεν ...μύρισε, προς το παρόν τουλάχιστον!!!
Μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, βλέποντας την πορτοκαλί κολοκύθα επάνω στα χοντρά, τρύπια μακαρόνια κι εκείνο το πανέμορφο λουλουδάκι από το βιμπούρνο του κήπου που κάθε πρωί με το που ανοίγω το παράθυρο με καλημερίζει με την υπόλευκη ομορφιά και το μελένιο του άρωμα νιώθω να με αγγίζει η άνοιξη και μια γλυκιά διάθεση παρά τα όσα συμβαίνουν καθημερινά.
Κι αυτά τα χοντρά και τρύπια μακαρόνια που, αν και προορίζονταν για παστίτσιο, μετατράπηκαν σε μια λαχταριστή μακαρονάδα με γλυκοκολοκύθα γεμάτα από τυρένια σάλτσα που εξισορροπεί τη γεύση γεμίζουν με νοστιμιά αλλά και φως με την χρωματική τους αντίθεση τη μουντή καθημερινότητα και με γυρίζουν πίσω στα παλιά... σε εποχές που τα μακαρόνια αυτά έπαιζαν το ρόλο του φυσοκάλαμου παρόλο που στην δεύτερη φορά που άγγιζαν τα χείλη υγραίνονταν και έπρεπε να μπουν σε ...αχρηστία!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Η γιορτή της ...κρέπας

Chandeleur... η γιορτής της κρέπας
Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου στη Γαλλία και στον Καναδά γιορτάζεται η γιορτή "Chandeleur" και στην Ελλάδα η Υπαπαντή του Χριστούπου είναι μια από τις 12 μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας. Μια γιορτή Χριστιανική που γιορτάζεται σε ανάμνηση  του ερχομού του μικρού Χριστού στον Ναό των Ιεροσολύμων και του "καθαρισμού" της Παναγίας από τη λοχεία... 40 μέρες μετά τη γέννησή του και γι αυτό είναι συνδεδεμένη με το άναμμα των κεριών. Ταυτόχρονα όμως η γιορτή αυτή σηματοδοτεί το τέλος του χειμερινού ηλιοστασίου και αναγγέλλει τον ερχομό της άνοιξης. 
Η γιορτή ξεκίνησε από τους Ρωμαίους που γιόρταζαν στις 15 Φεβρουαρίου τον Lupercus, τον θεό της γονιμότητας. 
Αργότερα οι Κέλτες γιόρταζαν στις 1 Φεβρουαρίου τη γιορτή του εξαγνισμού των υδάτων που εξασφάλιζε την γονιμότητα και την ευφορία της γής.
Στη Γαλλία, πήρε το όνομά της από την λατινική λέξη "candela" - "chandelle" προερχόμενη από την έκφραση Festa candelarum = Fêtes des chandelles. Αυτή την ημέρα, οι αγρότες στις εκκλησίες άναβαν κεριά τόσο για να τιμήσουν το φως όσο και για να απομακρύνουν το κακό, τις θύελλες, τον θάνατο προαναγγέλοντας έτσι τον ερχομό της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Στην Αγγλία θα τη συναντήσουμε με το όνομα Candelmas.
Στην Ελλάδα η λέξη Υπαπαντή προέρχεται από το ρήμα Υπαπαντώ που σημαίνει "προϋπαντώ"... δηλαδή Υπαπαντή σημαίνει "προϋπάντηση".
Το έθιμο της κρέπας, κατά μια εκδοχή, ξεκίνησε από τον πάπα Γελάτιο τον 1ο όταν μοίρασε κρέπες στους πιστούς που είχαν πάει στη Ρώμη για να γιορτάσουν την γιορτή.
Κατά μια άλλη εκδοχή οι κρέπες καθιερώθηκαν γιατί, καθώς πλησίαζε η Σαρακοστή, οι άνθρωποι ήθελαν να καταναλώσουν αυγά, γάλα, βούτυρο που είχαν στο σπίτι.
Σε κάποιες περιοχές αντί για κρέπες κάνουν λουκουμάδες ή κρέπες με αλεύρι ολικής άλεσης.
Τί καλύτερο, λοιπόν, από μια εύκολη και πετυχημένη συνταγή για κρέπες; Κρέπες με μέλι, με σιρόπι σφενδάμου, με γλυκό βύσσινο, με σοκολάτα αλλά έτσι κι αλλιώς κρέπες όλο γλύκα και νοστιμιά! Φοβερά εθιστική λιχουδιά!!
ΥΛΙΚΑ 
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
60 γρ. καλαμποκάλευρο
2 αυγά μεγάλα 
400 ml γάλα
1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και ζεστό
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 φακελάκι φυσική βανίλια
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ το καλαμποκάλευρο και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, την άχνη, τη βανίλια, το ελαιόλαδο και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και ανοίγουμε μια "λακούβα" στο κέντρο.
Βάζουμε σε ένα μικρό σκεύος το βούτυρο και το λιώνουμε έτσι ώστε να ζεσταθεί καλά.
Προσθέτουμε τα δύο αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να ξεκουραστεί το μείγμα. 
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφού το αλείψουμε με ελάχιστη μαργαρίνη* ή αραβοσιτέλαιο ρίχνουμε μέσα λίγη ποσότητα από το μείγμα.
Κουνάμε το τηγάνι έτσι ώστε να απλωθεί το μείγμα και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα και να κάνει μερικές καστανές κηλίδες.
Βγάζουμε και γαρνίρουμε με ό,τι θέλουμε.
 TIPS
 * Πολλές φορές το βούτυρο κάνει τις κρέπες ή τις αυγόφετες να παίρνουν σκούρο χρώμα καθώς τηγανίζονται οπότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε μαργαρίνη ή αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Διαβάστε Περισσότερα ...

Όταν η φακή και ο τραχανάς αποφάσισαν να φτιάξουν σούπα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Καλό μήνα...βαδίζοντας προς την άνοιξη πια!!
Μερικές φορές υπάρχουν αποφάσεις που αλλάζουν τη ρώτα της ζωής μας. Αποφάσεις λιγότερο ή περισσότερο επώδυνες αλλά πάντα καθοριστικές για το αύριο. Κάποιες απ' αυτές σωστές κι επιτυχημένες που, γυρνώντας πίσω κάποια στιγμή αργότερα, σκέφτεσαι "καλά έκανα και το αποφάσισα" και κάποιες άλλες από κείνες που στρέφοντας στο παρελθόν σκέφτεσαι πόσο λάθος έκανες.
Παρ΄όλα αυτά όλες είναι δικές σου κι έτσι πρέπει να τις δεις, να τις δεχθείς και να πορευτείς. Από τα λάθη εξάλλου μαθαίνεις περισσότερα γιατί αναγκάζεσαι να το ξαναδείς, να το ξανασκεφτείς, να νιώσεις τις συνέπειες που, συνήθως, δεν σου αρέσουν ...απλά τις αποδέχεσαι.
Αυτές τις στιγμές δεν μπορώ να πω ότι τις λατρεύω! Παλιότερα τις σιχαινόμουν! Λίγο η ευθύνη, λίγο η αναποφασιστικότητα, κάτι περισσότερο το... βόλεμα πριν την αλλαγή και αρκετά η αβεβαιότητα για το αύριο με έκαναν να φρικάρω. Η ζωή όμως είναι ένα συνεχόμενο μάθημα! Έτσι κι εγώ έμαθα να διακρίνω πότε έρχονται με ταχύτητα προς τα πάνω μου αρκετά νωρίς ώστε να έχω τον χρόνο να τις επεξεργαστώ. Έμαθα να κλείνω πόρτες και να ανοίγω καινούριες αλλά κυρίως έμαθα ότι η αλλαγή μιας κατάστασης δεν είναι πάντα άσχημη αν και πάντα φέρνει μαζί της μια περίοδο δύσκολη, μια περίοδο προσαρμογής. Έτσι κι αλλιώς πάντα έβλεπα το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Πάντα, από τη φύση μου, ήμουν αισιόδοξη (αν και συγκρατημένα και με την ελπίδα και τα όνειρα για πυξίδα.
Όταν, λοιπόν, πλησιάζει η στιγμή που θα πρέπει να πάρω μια σημαντική απόφαση... αρχίζω και μπαίνω σε καθεστώς ...αλλαγής! :) Είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης κι αυτός! Αλλάζεις ό,τι μπορείς να αλλάξεις... το χρώμα και το μήκος των μαλλιών είναι το πρώτο που την πληρώνει, η διακόσμηση του σπιτιού και τα έπιπλα το επόμενο, η διατροφή ακολουθεί από κοντά και μετά κι άλλα, κι άλλα μέχρι που φτάνει η στιγμή και κάνεις την τελική αλλαγή!
Μέσα σ' αυτό το πνεύμα της αλλαγής... στο χορό μπήκαν την εβδομάδα που μας πέρασε και η φακή με τον τραχανά. Δυο αγαπημένα υλικά που ενώ τα είχα στα σακουλάκια τους επάνω στο τραπέζι αυτά όρμησαν έξω και αποφασιστικά ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν μια ιδιαίτερη σούπα γεμάτη νοστιμιά και βιταμίνες.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
300 γρ. φακές
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 καρότο σε ροδέλες 
1 κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια (προαιρετικά)
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
2 φύλλα δάφνης
4 κ.σ. τραχανά ξινό 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις φακές σε λίγο ζεστό νερό και αφού τις βράσουμε για 3-4 λεπτά, τις στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. 
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά και τα σοτάρουμε γυρίζοντάς τα για μερικά δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε την ντομάτα και 800 ml νερό.
Προσθέτουμε τις φακές, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει με μισάνοιχτο καπάκι για 15 λεπτά. 
Ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νεράκι και προσθέτουμε τον τραχανά.
Αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για άλλα 10-15 λεπτά (ανάλογα με τις οδηγίες στη συσκευασία του τραχανά αλλά και το πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα μας).
Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή.
Μπορούμε να της προσθέσουμε γλυκιά πάπρικα ή, αν μας αρέσουν τα καυτερά, μπούκοβο.
Της ταιριάζει επίσης και το κριτσανιστό, ψημένο και ψιλοκομμένο μπέικον ή καπνιστό χοιρινό.

Διαβάστε Περισσότερα ...