Χριστουγεννιάτικο δέντρο... μια όμορφη συνήθεια


Τρέχοντας πίσω στον χρόνο, βρέθηκα εχθές σ' ένα δωμάτιο άνετο και φωτεινό, με ένα τραπέζι στην μέση, ένα καναπέ στον ένα τοίχο και έναν άλλο ακριβώς απέναντι. Κάπου εκεί, δίπλα στον καναπέ, στην γωνία βρίσκεται μισοστριμωγμένη μια παλιά Singer ραπτομηχανή, κρυμμένη μέσα στο ξύλινο επιπλό της, Επάνω, ένα ψεύτικο, καταπράσινο Χριστουγεννιάτικο δεντρί, φορτωμένο με πολύχρωμα γυάλινα στολίδια και μερικές ασημί τρέσες να πέφτουν σαν βροχή και να κάνουν τον τόπο να λαμπυρίζει καθώς τα πολύχρωμα λαμπάκια αναβοσβήνουν. Ένα δεντράκι, κάπου στα 70-80 εκατοστά που, όμως, κέρδιζε μπόι στημένο επάνω στην, πολύτιμη, ραπτομηχανή που έπαιρνε φωτιά κάθε που η μαμά, τα απογεύματα που δεν ήταν στο σχολείο, έφτιαχνε κάποιο ρουχαλάκι για την κόρη της. 
Όχι, όσο ήταν το ελατάκι επάνω στην ραπτομηχανή κανείς δεν το πείραζε και μόνον τα παιδικά, κοριτσίστικα μάτια το απολάμβαναν συνεχώς! Και φαινόταν τόσο όμορφο, μα τόσο όμορφο! 
Κι ύστερα, το Σαββατοκύριακο, στο σπίτι της γιαγιάς μερικά κλαδιά από το πεύκο της αυλής έμπαιναν σε ένα μεγάλο ανθοδοχείο και, στολισμένα με λίγα πολύχρωμα στολίδια και μερικά λαμπάκια, χιονισμένα με λίγο βαμβάκι έπαιρναν την θέση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ενός "δέντρου" λιτού μα τόσο όμορφου και τόσο αγαπημένου!
Τα χρόνια πέρασαν και το ελατάκι έχασε την αίγλη του όπως κι εκείνη η ραπτομηχανή. Λίγο γέρασαν, λίγο πέρασε η μόδα τους κι ήρθε η εποχή που αντικαταστάθηκαν με άλλα πιο ...σύγχρονα, πιο μοδάτα, πιο... "χλιδάτα". Η ραπτομηχανή άλλαξε κι έγινε ηλεκτρική ενώ το ελατάκι μεγάλωσε, μεγάλωσε, έφτασε το 1.80, πάτησε στο έδαφος κι  απέκτησε χιόνια στα κλαριά αλλά σε κάτι έμεινε ακριβώς ίδιο... είναι πάλι ψεύτικο μόνο που, τώρα πια, λέγεται "οικολογικό" ή μήπως όχι;;
Αυτή είναι η δική μου ιστορία ή μάλλον η ιστορία του δικού μας οικογενειακού Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Ποτέ δεν λαχτάρησα να αγοράσω ένα αληθινό δέντρο. Μου έφτανε πάντα, μου φτάνει ακόμα να είναι σαν αληθινό. Κι αν θέλω, που θέλω, εκείνο το υπέροχο άρωμα έλατου να πλημμυρίζει το σαλόνι, δεν έχω παρά να γεμίσω το ανθοδοχείο μου με κλαδιά έλατου γιατί το ίδιο το ελατάκι το θέλω στον κήπο μου ή σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μου.
Χρόνια τώρα, τέτοια εποχή οι συζητήσεις παίρνουν φωτιά... δέντρο αληθινό; Κι αν ναι... με γλάστρα ή χωρίς; Να πεταχθεί ή να φυτευθεί μετά; Ή, μήπως, καλύτερα ένα ψεύτικο έλατο που θα κρατήσει χρόνια; Είναι όμως το ψεύτικο έλατο οικολογικό ή κακώς θεωρούμε ότι είναι; Ας δούμε τί λένε οι επιστήμονες και με βάση τα νέα δεδομένα ας αποφασίσουμε όσο ακόμα έχουμε καιρό.
Τα αληθινά έλατα που κόβονται για να στολιστούν δεν είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον και, συνήθως, κόβονται από φυτώρια που τα φυτεύουν γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και όχι από δάση. Ωστόσο, η μεταφορά τους και μετά η απόρριψή τους σε χωματερές επιβαρύνουν αρκετά το περιβάλλον. Έχουν όμως και κάποια άλλα μειονεκτήματα που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Ποιά είναι αυτά;
1- Καθώς περνούν οι μέρες κιτρινίζουν τα φύλλα του και πέφτουν οπότε χρειαζόμαστε συχνό σκούπισμα.
2- Είναι ακατάλληλα για άτομα με αλλεργία στα κωνοφόρα.
Τα ψεύτικα έλατα, από την άλλη, συχνά φτιάχνονται από PVC και δεν είναι βιοδιασπώμενα. Οι επιστήμονες λένε ότι για να θεωρηθούν λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον από τα αληθινά πρέπει να διατηρούνται για 20 χρόνια! 
Η πιο οικολογική, λοιπόν, λύση με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα είναι ένα έλατο που είναι φυτευμένο σε γλάστρα και το παίρνουμε μέσα στο σπίτι για τις γιορτές. Παρ΄όλα αυτά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι στη αρχή το ελατάκι ή το πευκάκι μας θα πάθει ένα "σοκ" και θα κιτρινίσουν κάποια φύλλα του. Ωστόσο σύντομα θα συνέλθει αν του "φερθούμε" σωστά και όπως του αξίζει.
Ανεξάρτητα από το αν είναι ελατάκι ή πευκάκι τα δέντρα που είναι σε γλάστρα για τα Χριστούγεννα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που είναι φυτεμένα και μεγαλωμένα μέσα σε γλάστρα και είναι τα πιο ακριβά και τα άλλα που έχουν φυτευθεί στο έδαφος και μεταφυτευθεί σε γλάστρα με μια "μπάλα" χώματος που, επειδή, έχουν λιγότερη αντοχή και, ίσως, ανάπτυξη είναι οικονομικότερα.
Τί πρέπει όμως να κάνουμε όταν πάρουμε το δεντράκι μας στο σπίτι;
1- Να μην το τοποθετήσουμε κοντά σε πηγή θερμότητας. Το ιδανικό θα ήταν να το στολίσουμε στο μπαλκόνι.
2- Να το τοποθετήσουμε κοντά σε παράθυρο ή πόρτα έτσι ώστε να έχει φως αρκετές ώρες της μέρας.
3- Φροντίζουμε να το ποτίζουμε τακτικά έτσι ώστε το χώμα του να είναι ελαφρώς υγρό.
4- Καλό θα ήταν να μην το κρατήσουμε μέσα στο σπίτι πάνω από 12-14 μέρες.
Πάντως, αληθινό σε γλάστρα ή σε βάση ή ψεύτικο το στολισμένο έλατο είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε Χριστούγεννα κι ας μην ανήκει στην Ελληνική παράδοση! Δεν συμφωνείτε;;
Σας εύχομαι καλή εβδομάδα και την Παρασκευή θα φτιάξουμε καρυδόπιτα παραδοσιακή με μια διαφορετική πινελιά γιατί η κανέλα, το γαρίφαλο και τα καρύδια φέρνουν άρωμα Χριστουγέννων.
Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο.
Tante Kiki
18 Comments
No