Ο παραδοσιακός χασλαμάς της γιαγιάς κάτι σαν... μελομακάρονο ταψιού!

Καλημέρα, καλημέρα! Ξεκινώντας την τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα ας κάνουμε παρεούλα ένα ταξίδι προς τα πίσω στον χρόνο! Τότε που οι άνθρωποι ήταν πιο απλοί αλλά πιο χαμογελαστοί, όχι με λιγότερα προβλήματα αλλά πιο ζεστοί, με φτώχεια αλλά πιο φιλόξενοι! Σ' εκείνες τις άλλες ...μέρες!
Εποχές δύσκολες, με λιγότερη ή περισσότερη φτώχεια, με πολέμους, λιγότερες ανέσεις αλλά και αγάπη, δημιουργικότητα, όρεξη για ζωή! Αυτή ήταν η εποχή που ένα γλυκό σαν αυτό που θα σας παρουσιάσω σήμερα γεννήθηκε στην Βόρεια Ελλάδα μας, την Μακεδονία και την Θράκη. 
Ένα γλυκό για το οποίο άκουγα πάρα πολλές φορές από την γιαγιά και μετά την μαμά μου και που η τελευταία, συχνά πυκνά, αναπολούσε. Γεύση που την φίλευε η δική της γιαγιά, η μαμά της δικής μου γιαγιάς! Άρα... γεύση αγαπημένη, με γερές βάσεις στην γευστική μνήμη και στα συναισθήματα.
Όχι, δεν είναι ένα σοκολατένιο γλυκό γιατί τότε η σοκολάτα ήταν, προφανώς σπάνια, αλλά και γιατί τα σιροπιαστά είχαν την τιμητική τους μια και γίνονταν με υλικά που υπήρχαν σε όλα τα σπίτια. 
Η ιδιαιτερότητά του ήταν ότι την εποχή εκείνη δεν έβαζαν μπέικιν και σόδα αλλά σταχτόνερο (αλισίβα) σαν διογκωτικό. Η γεύση ήταν διαφορετική, επιμένει η μαμά... το μπέικιν και η σόδα δεν του χαρίζουν την ιδιαίτερη γεύση που είχε εκείνη την εποχή. Κι αναρωτιέμαι... ήταν το σταχτόνερο ή μήπως η έλλειψη αφθονίας και κορεσμού ή η έλλειψη ποικιλίας γεύσεων που διαφοροποιούσε το γλυκό αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι ο χασλαμάς μοιάζει με το μελομακάρονο κι αν σκεφτώ ότι σε κάποιες περιοχές έβαζαν και καρύδια (όχι η γιαγιά μας) τότε πλησιάζει πάρα πολύ σ' αυτό αλλά, τουλάχιστον για την οικογένειά μου, δεν ήταν γλυκό των Χριστουγέννων ή τουλάχιστον δεν γινόταν μόνον τα Χριστούγεννα. Ωστόσο θα μπορούσε να είναι ένα ...μελομακάρονο ταψιού, ένα εύκολο και γρήγορο μελομακάρονο που γεμίζει το σπίτι αρώματα Χριστουγέννων όπως αυτό της κανέλας και του γαρίφαλου.
  • Προετοιμασία : 40 λεπτά
  • Ψήσιμο: 60 λεπτά
  • Σιρόπιασμα: 25-30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με διάμετρο 26 εκ.
Για τον χασλαμά
500 γρ. αλεύρι κίτρινο (σκληρό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί)
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
130 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 πρέζα αλάτι
220 ml ελαιόλαδο ελαφρύ (ή αραβοσιτέλαιο)
6 κ.σ. κονιάκ
250-270 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκάλι
1 κ.σ. κανέλα
2/3 κ.γλ. γαρίφαλο (σε σκόνη)
Μερικά μοσχοκάρφια (γαρίφαλο σε καρφάκια)
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
400 ml νερό 
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, την κανέλα και το αλάτι.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, με μια ξύλινη κουτάλα μέχρις ότου το αλεύρι πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 3-4 λεπτά.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το γαρίφαλο και το κονιάκ.
Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά (δηλαδή στο αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα ή ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη σαν αυτή του μελομακάρονου (ομογενοποιημένη αλλά όχι ελαστική).
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί μας και βάζουμε μέσα την "ζύμη" μας.
Την απλώνουμε παντού και ισιώνουμε την επιφάνειά της.
Χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε ρομβοειδή κομμάτια και καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι ένα μοσχοκάρφι (γαρίφαλο σε καρφάκι).
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι σε σιγανή φωτιά να βράσει για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Σιροπιάζουμε το γλυκό
Βγάζουμε τον χασλαμά από τον φούρνο, τον αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και μετά ρίχνουμε το μισό σιρόπι ζεστό, φροντίζοντας να σιροπιάσουμε όλο το γλυκό και κυρίως τις άκρες του.
Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να απορροφήσει την πρώτη δόση σιροπιού και μετά προσθέτουμε και το υπόλοιπο.
Μόλις το σιρόπι απορροφηθεί (τουλάχιστον το περισσότερο) ο χασλαμάς είναι έτοιμος για να τον απολαύσουμε.

25 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική μου και καλή εβδομάδα
    Τρέχουν τα σάλια μου....ναι σου λέω!!!

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα Κικη .....ωραια ...μμμμμ μου ανοιξες την ορεξη !!!!
    καλη και γλυκια εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
      Καλά να περνάς!!

      Διαγραφή
  3. Από όψη σκίζει το γλυκό της γιαγιάς και με τα υλικά που διαβάζω σίγουρα ισχύει το ίδιο και για τη γεύση! Μπαίνω σε πειρασμό να το ετοιμάσω, θα μοσχομυρίσει το σπίτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να υποκύψεις στον πειρασμό Αμαλία και να το δοκιμάσεις. Θα ενθουσιαστείς!!

      Διαγραφή
  4. Δεν το ήξερα καν, αλλά καίγομαι να το γνωρίσω καλύτερα, μια και φαίνεται τόσο λαχταριστό!!
    Σε ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η γνωριμία... αξίζει!!! Είναι νοστιμότατο!! :)

      Διαγραφή
  5. Δεν έχω ξανακούσει αυτή την συνταγή! Όμως τρελαίνομαι για τα μελομακάρονα οπότε θα την δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι παλιά, παραδοσιακή συνταγή της Β.Ελλάδας... ίσως και από την Μ.Ασία... δεν γνωρίζω ακριβώς.Πάντως ήταν αγαπημένο γλυκό στο σπιτικό της γιαγιάς μου μόνον που τότε για διογκωτικό χρησιμοποιούσαν αλισίβα δηλαδή σταχτόνερο.
      Αξίζει να την δοκιμάσεις... μοιάζει με μελομακάρονο!

      Διαγραφή
  6. Κική τι γλυκό μοναδικό είναι αυτό, σίγουρα είναι ένα μεγάλο μελομακάρονο σιροπιαστό φούρνου που θα μοσχομυρίσει το σπίτι!!
    Σε ευχαριστούμε για την συνταγή!!
    Πολύ ωραίες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γεύση τους είναι παραπλήσια Μάχη μου απλά αυτό είναι σε ταψί κι έχει άλλη διαδικασία παρασκευής. Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  7. Ποιος εχει μικρασιατικες ριζες;αυτο το γλυκο το εκανε ο μικρασιατης παππους μου και ακομα θυμαμαι την γευση του.τοτε που στην Μακεδονια σπανια κανανε μελομακαρονα και κουραμπιεδες στα σπιτια.συνηθως κανανε καταιφι στο ταψι η μπακλαβα.να εισαι καλα Κικη μου που μας θυμισες αυτο το γλυκο.πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από μας κανείς αλλά στην Νέα Πέραμο υπήρχαν πολλοί που ήταν Μικρασιάτες, Λίτσα μου... οπότε η καθημερινότητα είχε επηρεαστεί. Πράγματι στην Μακεδονία παλιά δεν έκαναν μελομακάρονα και κουραμπιέδες αλλά χασλαμά, μπακλαβά και καταϊφι.
      Φιλιά και καλές γιορτές!! :)

      Διαγραφή
  8. Τα γλυκά της παράδοσης...μας πάνε πίσω στα παιδικά μας χρόνια και μας γεμίζουν με "θαλπωρή" Κική μου.
    Έτσι και τούτο το δικό σου. Γεια στα χέρια σου καλή μου.
    Καλά Χριστούγεννα σας εύχομαι (εκεί στο 3οροφο) μέσα από την ψυχή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Πηνελόπη μου... το συγκεκριμένο ήταν ένα γλυκό που ήταν αγαπημένο στο σπίτι της γιαγιάς μου!!
      Επίσης καλά Χριστούγεννα και σε σας με υγεία, αγάπη και χαρά!!!

      Διαγραφή
  9. Κική μας έχεις τρελάνει με αυτές τις παραδοσιακές γεύσεις που μας παρουσιάζεις τις τελευταίες μέρες! Εχω να σου πω ότι για τη γιορτή μου θα φτιάξω τη σπάτουλα και θα σου πω εντυπώσεις!! Φιλάκια και Καλές Γιορτές σου εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την φτιάξεις Ευγενία μου και είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείς. Περιμένω εντυπώσεις!!
      Πολλά ευχαριστώ και για το δώρο σας μια και μόλις το πήρα!!!!
      Είναι υπέροχο και θα το δεις στην αυριανή ανάρτηση!!!
      Φιλιά και καλές γιορτές, με υγεία, χαρά και αγάπη!

      Διαγραφή
  10. Το γλυκό σου είναι γεμάτο χριστουγεννιάτικο αρώματα και πράγματι μπορούμε να το πούμε μελομακάρονο ταψιού!
    Θα ταιριάζει άψογα με ελληνικό καφέ. Και πώς μ' αρέσει που το βλέπω έτσι όμορφα σιροπιασμένο!
    Καλές γιορτές Κική μου, με υγεία και αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ερμιόνη μου μοιάζει πολύ με μελομακάρονο ταψιού και είμαι σίγουρη ότι ταιριάζει με ελληνικό καφέ!!!
      Επίσης καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και χαρά!
      Καλά να περάσετε!!

      Διαγραφή
  11. Πωωω!!Θέλω ένα μεγάλο κομμάτι και έξτρα σιροπιαστό Κική μου!Καλές Γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μου αρέσουν τα παραδοσιακά γλυκά
    Είναι τέλειο Κική μου. Αν μοιάζει με το μελομακαρονο μου αρεσει σίγουρα.

    Πάρα πολύ ωραίο, γεια στα χέρια σου

    Καλές γιορτές & να περάσετε όμορφα!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο γλυκό Μάριον... αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
      Επίσης καλές γιορτές με υγεία, αγάπη, όμορφες στιγμές και πολλή χαρά!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. πωωω τι μου θυμησες!! η γιαγια μου το εφτιαχνε αυτο!!! πιστευω και τα δυο ισχυουν και το σταχτόνερο και η έλλειψη αφθονίας και κορεσμού και η έλλειψη ποικιλίας γεύσεων εκανα αυτο το γλυκο ξεχωριστο! θα την δειξω στ μητερα μου ! καλες γιορτες χροναι πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έκανα τον χασλαμα σήμερακαι έγινε πολύ καλός.
    Μονο που αντί για χυμό έβαλα 250ml σταχτονερο.
    Πολύ νόστιμος ,συγχαρητήρια για την συνταγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!