Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης ή κουραμπιέδες Καππαδοκίας

Γνωστοί ως οι καλύτεροι κουραμπιέδες της Ελλάδας, οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης, με καταγωγή από την Καππαδοκία και μια πολυταξιδεμένη συνταγή που έφτασε στην περιοχή με τους πρόσφυγες, έχουν δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά... το σχήμα μισοφέγγαρου και το ολόκληρο αμύγδαλο με την φλούδα, από δέντρα της περιοχής που έχουν μικρό καρπό ιδιαίτερα εύγευστο. 
Μείγμα από αγελαδινό και πρόβειο βούτυρο σε μυστική αναλογία στην αρχική συνταγή και μείγμα από βούτυρο αγελαδινό και φυτικό βούτυρο (ή μαργαρίνη) στην σύγχρονη εκδοχή, σωστό ζύμωμα για να παραμείνουν αφράτοι, προσεκτικό ψήσιμο για να μη σπάνε και, φυσικά, ολόκληρα, αξεφλούδιστα και ψημένα αμύγδαλα που τους απογειώνουν γευστικά.
Οι κουραμπιέδες άρχισαν να παρασκευάζονται στην περιοχή μετά την εγκατάσταση των Ελλήνων της Μικρασιατικής καταστροφής. Κυριότεροι παραγωγοί κουραμπιέδων είναι ο Χρυσανθίδης και ο Ιωσηφίδης οι οποίοι, πλέον, εξάγουν τις γλυκομπουκιές τους σε πολλές χώρες. 
Η συνταγή που θα διαβάσετε σήμερα είναι η συνταγή που έχει δώσει η ζαχαροπλάστρια Βαρβ. Ιωσηφίδου από τη Ν. Καρβάλη και βρίσκεται στο περιοδικό "Real Taste" και όχι μόνον.
Για την συνταγή, η ίδια, χρησιμοποιεί αλεύρι 55%, από μαλακά σιτάρια και βούτυρο αγελαδινό μαζί με μαργαρίνη (ή φυτικό βούτυρο). 
Κατά την παρασκευή τους, συνάντησα ένα πρόβλημα... το μείγμα έγινε ιδιαίτερα "τριφτό" δηλαδή χρειαζόταν κι άλλο βούτυρο ή λίγο υγρό. Αντί για κονιάκ, εγώ πρόσθεσα νερό (η δική μου προσθήκη στα  υλικά) έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί καθόλου η γεύση του και ταυτόχρονα το μείγμα να μπορεί να πλάθεται και να παίρνει το επιθυμητό σχήμα πιο εύκολα.
ΥΛΙΚΑ
900-1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις* 
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
200 γρ. βούτυρο φυτικό (ή μαργαρίνη)
150 γρ. άχνη
2 βανίλιες
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
3-4 κ.σ. νερό βρύσης
300 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα **
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 20 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Στο μεταξύ, δυναμώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου έτσι ώστε να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τα 2 βούτυρα και την βανίλια σε ένα μπολ και τα χτυπάμε για 5-7 λεπτά (ανάλογα με την δύναμη του μίξερ) έτσι ώστε να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε την άχνη σιγά σιγά και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά έτσι ώστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ελάχιστα μέχρι να απορροφηθεί από τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε ελάχιστα τη ζύμη.
Την απλώνουμε στο πάγκο και αφού στρώσουμε μια λαδόκολλα από πάνω περνάμε την ζύμη με τον πλάστη και μετά με την παλάμη μας.
Κόβουμε κομμάτια ζύμης και σχηματίζουμε μικρές μπουκίτσες ή μισοφέγγαρα. Εναλλακτικά, κόβουμε μισοφέγγαρα με κουπ πατ.
Τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή όσο χρειάζεται ώστε οι κουραμπιέδες να μην γίνουν καστανοί (να μείνουν ανοιχτόχρωμοι).
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο, τους αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά και μετά τους πασπαλίζουμε με άχνη στην οποία έχουμε προσθέσει ελάχιστο κόρν φλάουρ για να μην υγραίνεται.
Τους σκεπάζουμε μετά από 3-4 ώρες και τους διατηρούμε σε κουτί καλά κλειστό για να μην υγρανθούν.
TIPS
Προσωπικά, χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά το μείγμα (βλέπε φωτό) μου βγήκε ψιχουλιαστό (ελαφρώς σφιχτό δηλαδή) και το "διόρθωσα" προσθέτοντας 4 κ.σ. νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε κονιάκ αντί για νερό αλλά η γεύση θα αλλάξει ελαφρώς.
** Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι μικρά στο μέγεθος γιατί έτσι όπως είναι ολόκληρα δυσκολεύουν στον σχηματισμό του κουραμπιέ κατά το πλάσιμο εάν είναι μεγάλα. Σε περίπτωση που δεν βρούμε μικρά και τρυφερά αμύγδαλα είναι προτιμότερο να τα χονδροσπάσουμε.
*** Αν θέλουμε ο κουραμπιές να μοσχοβολάει βούτυρο τότε βάζουμε τα 2/3 της ποσότητας βούτυρο φρέσκο (κατά προτίμηση αυτό που υπάρχει σε βαζάκι) και το υπόλοιπο φυτικό βούτυρο ή μαργαρίνη.
Και τελειώνοντας αυτή την ανάρτηση, θα ήθελα να σας δείξω τις πρώτες μου χειροποίητες κάρτες... μια που οι αγαπημένες μπλόγκερς που ασχολούνται με ανάλογες δημιουργίες με έκαναν να θέλω να κάνω μόνη μου τις καρτούλες που θα στείλω για τις ευχές των ημερών.  Ελπίζω, για αρχή, να τις βρείτε καλές! :))

23 σχόλια:

  1. Έχω χρόνια να φάω τετοιους κουραμπιλεδες!
    Και του χρόνου,
    καλή εβδομάδα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίοι και αξίζει να τους φτιάξεις! :)
      Καλές γιορτές να έχουμε!

      Διαγραφή
  2. Φέτος είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσω να φτιάξω κουραμπιεδάκια! Πάντα ήμουν ερωτευμένη με τα μελομακάρονα βλέπεις!
    ;-)
    'Γεια στα χεράκια σου, Κική μου! Χάρμα φαίνονται!
    ***Όσο για τις κάρτες σου, όχι: Δεν μου φαίνονται καλές! Μου φαίνονται άψογες!!!
    Συνέχισε, το 'χεις!!!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να φτιάξεις Ιωάννα μου, γιατί όχι... δεν είναι δύσκολο κι εξάλλου, εσύ καταφέρνεις πιο δύσκολα... αρκεί να σου αρέσουν οι κουραμπιέδες!!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για τις κάρτες... είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω χειροποίητες!!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Αχ Κική μου λαχταριστοί!!!!

    Σε φιλώ πολύ πολύ και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ελένη μου!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Αχχχ τρελλαίνομαι γι αυτούς τους κουραμπιέδες!!!
    Υπέροχοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα μπορείς να τους φτιάξεις με την αυθεντική τους συνταγή! :)

      Διαγραφή
  5. ΚΑΛΕ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟ ΝΕΡΟ;ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα... σίγουρα όχι!! Απλά είναι θέμα άλευρου και θερμοκρασίας δωματίου Λίτσα μου!!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχοι Κική μου οι κουραμπιέδες σου η Καρβάλη στης δόξες της για αυτούς που ξέρουν...μπράβο σου γεια στα χέρια σου!!! Καλές γιορτές με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι μ' αυτούς τους κουραμπιέδες μεγάλωσα ...μέχρι που άρχισα να φτιάχνω τους δικούς μου!!!
      Καλές γιορτές Ζουζού μου!! Με υγεία και αγάπη!!

      Διαγραφή
  7. ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΤΟΥΛΕΣ ΘΑΥΜΑ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου την στείλω... στείλε μου διεύθυνση!! :)

      Διαγραφή
  8. φαίνονται πολύ νόστιμοι οι κουραμπιέδες σου!! οι κάρτες φανταστικές, μπράβο σου!! Αυτή με τον ρούντολφ θα την αντιγράψω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ... ναι, αυτή με τον Ρούντολφ την αγάπησα κι εγώ!! :)

      Διαγραφή
  9. Συγχαρητήρια Κική μου! Οι κάρτες σου, μοναδικές! Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μάγδα, χαίρομαι που σου άρεσαν!!
      Καλές γιορτές με υγεία και χαρά!

      Διαγραφή
  10. Δεν θυμάμαι αν έχω δοκιμάσει τους συγκεκριμένους κουραμπιέδες.
    Τι ωραία που ζύμωσες Κική! Κι εγώ θέλω να ζυμώσω μαζί με τα κορίτσια, να δω πότε θα το προγραμματίσω!
    Και του χρόνου εύχομαι, με υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό,τι καλύτερο να φτιάξεις κουραμπιέδες με τα κορίτσια Ερμιόνη... θα τους αρέσει πολύ. Άσε που δεν έχουν ούτε αυγά οπότε κανένα πρόβλημα... οι δικές μας τρώνε κι από το ωμό μείγμα!! :)
      Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία!!

      Διαγραφή
  11. Αχ Κική, τους αγαπώ τους κουραμπιέδες και κάθε τέτοια εποχή μοσχοβολάει το σπίτι από τα ξεφουρνίσματα. Α, ήρθε και η ώρα να σου ξεφουρνίσω ότι κέρδισες το δωράκι μας!!! Σου έχω στείλει και προσωπικό email. Πάντα τυχερή να είσαι και Καλές Γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νομίζω πως έχεις "μεγαλουργήσει" Κική μου!
    Δείχνουν συναρπαστικοί σε εμφάνιση και νομίζω πως θα είναι και σε γεύση.
    Το tip με το κορν φλάουρ στην άχνη έχει πραγματικά "ιδιαίτερη" αξία και σίγουρα έχει εφαρμογή και σε άλλα γλυκίσματα που αχνίζουμε.
    Και του χρόνου εύχομαι από καρδιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!