Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης ή κουραμπιέδες Καππαδοκίας


Γνωστοί ως οι καλύτεροι κουραμπιέδες της Ελλάδας, οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης, με καταγωγή από την Καππαδοκία και μια πολυταξιδεμένη συνταγή που έφτασε στην περιοχή με τους πρόσφυγες, έχουν δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά... το σχήμα μισοφέγγαρου και το ολόκληρο αμύγδαλο με την φλούδα, από δέντρα της περιοχής που έχουν μικρό καρπό ιδιαίτερα εύγευστο. 
Μείγμα από αγελαδινό και πρόβειο βούτυρο σε μυστική αναλογία στην αρχική συνταγή και μείγμα από βούτυρο αγελαδινό και φυτικό βούτυρο (ή μαργαρίνη) στην σύγχρονη εκδοχή, σωστό ζύμωμα για να παραμείνουν αφράτοι, προσεκτικό ψήσιμο για να μη σπάνε και, φυσικά, ολόκληρα, αξεφλούδιστα και ψημένα αμύγδαλα που τους απογειώνουν γευστικά.
Οι κουραμπιέδες άρχισαν να παρασκευάζονται στην περιοχή μετά την εγκατάσταση των Ελλήνων της Μικρασιατικής καταστροφής. Κυριότεροι παραγωγοί κουραμπιέδων είναι ο Χρυσανθίδης και ο Ιωσηφίδης οι οποίοι, πλέον, εξάγουν τις γλυκομπουκιές τους σε πολλές χώρες. 
Η συνταγή που θα διαβάσετε σήμερα είναι η συνταγή που έχει δώσει η ζαχαροπλάστρια Βαρβ. Ιωσηφίδου από τη Ν. Καρβάλη και βρίσκεται στο περιοδικό "Real Taste" και όχι μόνον.
Για την συνταγή, η ίδια, χρησιμοποιεί αλεύρι 55%, από μαλακά σιτάρια και βούτυρο αγελαδινό μαζί με μαργαρίνη (ή φυτικό βούτυρο). 
Κατά την παρασκευή τους, συνάντησα ένα πρόβλημα... το μείγμα έγινε ιδιαίτερα "τριφτό" δηλαδή χρειαζόταν κι άλλο βούτυρο ή λίγο υγρό. Αντί για κονιάκ, εγώ πρόσθεσα νερό (η δική μου προσθήκη στα  υλικά) έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί καθόλου η γεύση του και ταυτόχρονα το μείγμα να μπορεί να πλάθεται και να παίρνει το επιθυμητό σχήμα πιο εύκολα.
ΥΛΙΚΑ
900-1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις* 
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
200 γρ. βούτυρο φυτικό (ή μαργαρίνη)
150 γρ. άχνη
2 βανίλιες
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
3-4 κ.σ. νερό βρύσης
300 γρ. ολόκληρα αμύγδαλα **
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 20 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Στο μεταξύ, δυναμώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου έτσι ώστε να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τα 2 βούτυρα και την βανίλια σε ένα μπολ και τα χτυπάμε για 5-7 λεπτά (ανάλογα με την δύναμη του μίξερ) έτσι ώστε να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε την άχνη σιγά σιγά και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά έτσι ώστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ελάχιστα μέχρι να απορροφηθεί από τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε ελάχιστα τη ζύμη.
Την απλώνουμε στο πάγκο και αφού στρώσουμε μια λαδόκολλα από πάνω περνάμε την ζύμη με τον πλάστη και μετά με την παλάμη μας.
Κόβουμε κομμάτια ζύμης και σχηματίζουμε μικρές μπουκίτσες ή μισοφέγγαρα. Εναλλακτικά, κόβουμε μισοφέγγαρα με κουπ πατ.
Τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή όσο χρειάζεται ώστε οι κουραμπιέδες να μην γίνουν καστανοί (να μείνουν ανοιχτόχρωμοι).
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο, τους αφήνουμε να κρυώσουν για 30 λεπτά και μετά τους πασπαλίζουμε με άχνη στην οποία έχουμε προσθέσει ελάχιστο κόρν φλάουρ για να μην υγραίνεται.
Τους σκεπάζουμε μετά από 3-4 ώρες και τους διατηρούμε σε κουτί καλά κλειστό για να μην υγρανθούν.
TIPS
Προσωπικά, χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά το μείγμα (βλέπε φωτό) μου βγήκε ψιχουλιαστό (ελαφρώς σφιχτό δηλαδή) και το "διόρθωσα" προσθέτοντας 4 κ.σ. νερό. Μπορούμε να προσθέσουμε κονιάκ αντί για νερό αλλά η γεύση θα αλλάξει ελαφρώς.
** Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι μικρά στο μέγεθος γιατί έτσι όπως είναι ολόκληρα δυσκολεύουν στον σχηματισμό του κουραμπιέ κατά το πλάσιμο εάν είναι μεγάλα. Σε περίπτωση που δεν βρούμε μικρά και τρυφερά αμύγδαλα είναι προτιμότερο να τα χονδροσπάσουμε.
*** Αν θέλουμε ο κουραμπιές να μοσχοβολάει βούτυρο τότε βάζουμε τα 2/3 της ποσότητας βούτυρο φρέσκο (κατά προτίμηση αυτό που υπάρχει σε βαζάκι) και το υπόλοιπο φυτικό βούτυρο ή μαργαρίνη.
Και τελειώνοντας αυτή την ανάρτηση, θα ήθελα να σας δείξω τις πρώτες μου χειροποίητες κάρτες... μια που οι αγαπημένες μπλόγκερς που ασχολούνται με ανάλογες δημιουργίες με έκαναν να θέλω να κάνω μόνη μου τις καρτούλες που θα στείλω για τις ευχές των ημερών.  Ελπίζω, για αρχή, να τις βρείτε καλές! :))

Tante Kiki
23 Comments
No