Quiche Lorraine η παραδοσιακή!

Το κλειδί για την τέλεια quiche Lorraine είναι η απλότητα, υποστηρίζουν οι Γάλλοι. Από τις συνταγές που λατρεύουν και βρίσκεις σε πάρα πολλές εκδοχές μια και ...σχεδόν κάθε οικογένεια έχει τη δική της παραδοσιακή συνταγή! Σερβίρεται χλιαρή (όχι ότι δεν τρώγεται κρύα... μια χαρά είναι και πάλι) και απαιτεί υλικά καλής ποιότητας μια και είναι ένας από τους θησαυρούς της Γαλλικής κουζίνας.


Η απλότητά της, σχεδόν προκλητική, την κάνει να φαντάζει ...ελαφριά παρά την ολόπαχη κρέμα γάλακτος που της ταιριάζει κι ας μείνει στην άκρη η δίαιτα μπροστά σ' αυτήν την απόλαυση. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την παράδοση χρειαζόμαστε μόνον κρέμα, αυγά και μπέικον (οπωσδήποτε όχι καπνιστό) χωρίς βέβαια να ξεχνάμε την τριφτή, βουτυρένια ζύμη που λιώνει απολαυστικά στο στόμα και την μόνη "εκτροπή" που μας επιτρέπεται... την απαλή μουστάρδα... έτσι για να έχει μια πικάντικη νότα εκτός από κείνη την αρωματική του μοσχοκάρυδου.

Ωστόσο, εγώ θα την κάνω την μικρή μου "ζαβολιά" και θα προσθέσω 100 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο και μπορεί η quiche μου να μην είναι η απόλυτα παραδοσιακή είναι όμως πεντανόστιμη και πολύ αφράτη! Καλή σας μέρα!

  • Προετοιμασία :            20 λεπτά
  • Σοτάρισμα:                 3-4 λεπτά
  • Ψήσιμο:                      35-45 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος:       60-75 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για μια ταρτιέρα 24-26 εκ.
1 δόση (430 γρ.) ζύμης για τάρτες (η συνταγή ΕΔΩ)
200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
100 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο
10 γρ. βούτυρο
200 ml (1 κουτάκι) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
3 αυγά μεγάλα
1/2 κ.γλ. μουστάρδα απαλή, σε σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μπέικον.
Το αφήνουμε να σοταριστεί για 3-4 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει καστανόχρυσο χρώμα, σε μέτρια φωτιά.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μπέικον, το γκούντα και αδειάζουμε το μείγμα επάνω στην ζύμη της τάρτας προσεκτικά για να μην ξεχειλίσει.
TIPS
Προσωπικά, συχνά μαζί με το μπέικον σοτάρω και ένα μικρό κρεμμύδι που προσθέτει απίστευτη νοστιμιά στην quiche.
Πηγή συνταγής: Παραλλαγή από το βιβλίο : "Κουζίνες του κόσμου - Γαλλία", Εκδόσεις Καθημερινή

11 σχόλια:

  1. Μμμμμ... θα ήθελα ένα κομμάτι για πρωινό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και νόστιμη κι εύκολη μοιάζει!!!
    Θα την προσπαθήσω...

    Σε φιλώ πολύ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρελαίνομαι!!! Η πιο αγαπημένη μου τάρτα μακράν!!! Αχ, καλά έκανες και πρόσθεσες και το τυρί στη ζύμη... Εδώ που τα λέμε χρειάζεται!!! Την κάνει ακόμα πιο πλούσια και γευστική. Τέλεια!!!! Μας αποχαιρετάς με τον πιο ωραίο τρόπο για ΣΚ!
    Φιλιά Κική μου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α! Ήρθε και η γέμιση που μέρες τώρα περιμέναμε ...
    Γευστική όσο δεν παίρνει Κική μου. Και ποιος δεν θα ήθελε τέτοια ώρα ένα καλό "μπαμπάτσικο" κομμάτι;
    Φιλιά και καλό σας Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έκανες πολύ καλά Κική μου που πρόσθεσες τυρί και ας ξεφεύγει λιγάκι η κις σου από την παραδοσιακή συνταγή!
    Το σημαντικό είναι πως είναι υπερνόστιμη!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και οτι είχα την περιέργεια Κική μου τι είναι αυτό που έφτιαξες .. διαβαζοντας το σχόλιο της Ερμιόνης καταλαβα οτι ελεγες για κις λορέν .. βλεπεις δεν ξερω ουτε αγγλικα ουτε γαλλικα χα..χα..η συνταγή παντως μου κινησε το μαγειρικο μου ενδιαφερον σιγουρα θα την δοκιμασω ..!!
    Μα να μην ξερω τι είναι η κις λορεν; απαραδεκτο...χα..χα. καλο μηνα να έχεις φιλη μου και καλο Σαββατοκυριακο... φιλάκιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τις λατρεύω τις κις...χαλάλι τις θερμίδες Κική μου. Το τυρί στη ζύμη είναι σούπερ προσθήκη...Να είχα ένα κομματάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τις αγαπημένες μου τάρτες Κική, ποτέ δεν λέω όχι μπροστά της! Είναι σκέτος πειρασμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω αλλά αγαπάω πολύ να την τρώω! Τώρα με τη συνταγή σου έχω ελπίδες! Ευχαριστούμε πολύ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η πιο ωραία τάρτα.
    Αγαπημένη και παντα υπάρχει σε τραπέζι.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν κρίνω από τα υλικά θα είναι πεντανόστιμη Κική μου! Αχ και να είχα ένα κομματάκι τώρα που τη ζήλεψα! Κρατώ τη συνταγή για να τη φτιάξω το συντομότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!