Κουραμπιές σημαίνει Χριστούγεννα!

Τί λέτε ...φέτος θα τους πετύχουμε;   😊
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Μυρίζει Χριστούγεννα δεν συμφωνείτε;; Και μπορεί να μην έχω ακόμα στολίσει το σπίτι αλλά, σήμερα, εγκαινιάζεται η φετινή εορταστική περίοδος κι αρχίζουν οι Χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις. Καλές γιορτές να έχουμε κι εφέτος και ξεκινάμε με ένα από τα πιο αγαπημένα κεράσματα.
Χιονισμένοι κουραμπιέδες και ολόγλυκα μελομακάρονα στολίζουν το τραπέζι. Χριστούγεννα, η μαγική εποχή που μόνον χαρά μπορεί να φέρει ακόμα και σε μια τόσο ταραγμένη και δύσκολη εποχή. Η βουτυρένια γλύκα τους σε κάνει να ξεχνάς για λίγο όλα τα άλλα!
Η ιστορία του χιονάτου γλυκού ξεκινά κάπου στα βάθη της Ανατολής, ίσως στην Περσία ή μπορεί και στον Λίβανο. Στην Ισπανία και τις ισπανόφωνες χώρες συναντάμε παρόμοια γλυκομπισκότα με το όνομα polvorones. Στην Ελλάδα η παραδοσιακή τους συνταγή έφτασε με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες κάπου στο 1924 όταν αυτοί πρωτοπήγαν στη "Νέα Καρβάλη" της γενέτειράς μου Καβάλας. 
Το όνομά τους προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye που σημαίνει ξηρό μπισκότο. 
Ο τέλειος κουραμπιές θέλει καλά υλικά και τέχνη έλεγε η γιαγιά καθώς 'χτυπούσε' το βούτυρο με το χέρι μια που μίξερ δεν υπήρχε ούτε γι' αστείο!
Ο κουραμπιές για πολλά χρόνια αντιπροσώπευε την τέχνη, την εμπειρία, την δυσκολία για μένα! Εξάλλου, με συντρόφευε κάθε χρόνο η υπέροχη γεύση των κουραμπιέδων της Νέας Καρβάλης που η φήμη τους έχει ταξιδέψει ακόμα και εκτός της χώρας μας.
Μέχρι που... με μια καλή συνταγή, μερικά μυστικά και καλή διάθεση έφτασα στους πρώτους μου κουραμπιέδες! Κουραμπιέδες μεταμφιεσμένους με εμφάνιση... αμυγδαλωτού και υφή ...κριτσινιού!!! 😋
Η τύχη του πρωτάρη μάλλον είχε χάσει τον δρόμο!! Μερικά χρόνια αργότερα... η επιθυμία για σπιτικούς κουραμπιέδες επανήλθε δριμύτερη! Μια νέα συνταγή πολλά υποσχόμενη έκανε την εμφάνισή της, γεμάτη διαπιστευτήρια ικανά να πείσουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο! Και ... το θαύμα έγινε! Οι κουραμπιέδες που ήθελαν να κρατήσουν τα μυστικά τους, τη φήμη της δυσκολίας τους απομυθοποιήθηκαν κι έγιναν ένα "μπισκότο" που, έκτοτε, μας συντροφεύει κάθε χρόνο με την ίδια τραγανοαφράτη υφή και την ίδια βουτυρένια νοστιμιά. Γιατί ο τέλειος κουραμπιές θέλει τα μυστικά του που όμως πια δεν είναι καθόλου αφανέρωτα! Ας δούμε μερικά που θα κάνουν πιο εύκολη αυτή την χιονισμένη, χριστουγεννιάτικη λιχουδιά.

👉 Οι καλές πρώτες ύλες πάντα χρειάζονται για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
👍
👉 Οι κουραμπιέδες θέλουν βούτυρο αιγοπρόβειο, εκείνο που βρίσκουμε σε βαζάκια στο μάρκετ για να έχουν το ιδιαίτερο βουτυρένιο τους άρωμα.
👍
👉 Ποτέ δεν βάζουμε ζάχαρη κρυσταλλική αλλά πάντα άχνη ζάχαρη και μάλιστα σε μικρή ποσότητα γιατί αλλιώς δεν φουσκώνουν καλά.
👍
👉 Το βούτυρο θα το βγάλουμε από το ψυγείο και, αφού το κόψουμε σε κυβάκια θα το χτυπήσουμε μαζί με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για 10-15 λεπτά ή μέχρις ότου έχουμε ένα πολύ αφράτο μείγμα, σχεδόν σαν ...σαντιγύ.
👍
👉 Προσθέτουμε το αλεύρι τελευταίο σε 3 ή 4 δόσεις για να μην σφίξει το μείγμα πολύ γρήγορα και ανακατεύουμε είτε με το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα είτε με μια ξύλινη κουτάλα είτε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
👍
👉 Βάζουμε τα αμύγδαλα είτε ολόκληρα και, κατά προτίμηση, ολόκληρα με τις φλούδες ή κομμένα, καβουρδισμένα (σε ταψί ή σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ύλη). 
Πριν τα προσθέσουμε στο μείγμα των κουραμπιέδων τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
👍
👉 Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετούμε σε ταψί που δεν το έχουμε αλλείψει με ελαιόλαδο ή βούτυρο γιατί, απλά, δεν χρειάζεται.
👍
👉 Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε χαμηλή θερμοκρασία και δεν τους αφήνουμε να σκουρύνουν. Αν παραψηθούν θα χάσουν την βουτυρένια τους γεύση.
👍
👉 Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν τελείως πριν τους αχνίσουμε (πριν τους πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη) για να μην κάνουν ένα νοτισμένο στρώμα στην επιφάνεια.
👍
👉 Αν θέλουμε να μην νοτίσουν καθόλου με το πέρασμα των ημερών προσθέτουμε ελάχιστο κόρν φλάουρ στην άχνη που θα τους πασπαλίσουμε.
👍
👉  Διατηρούμε τους κουραμπιέδες σε αεροστεγές κουτί για να μην πάρουν υγρασία από το περιβάλλον. 
Αν τους βάλουμε σε διπλή σειρά βάζουμε ανάμεσα στις σειρές αντικολλητικό χαρτί.

Ας δούμε τώρα μερικές από τις συνταγές που, ήδη, φτιάξαμε, για σίγουρα επιτυχημένους κουραμπιέδες :

1- Παραδοσιακοί κουραμπιέδες

2- Κουραμπιέδες λαδιού σε φυσικό ...red velvet

3- Εναλλακτικοί κουραμπιέδες

4- Κουραμπιέδες με αυγό και φουντούκια
Μείνετε, όμως, συντονισμένοι... σε λίγες μέρες έρχεται και η συνταγή των φημισμένων κουραμπιέδων Νέας Καρβάλης... του χωριού που βρίσκεται δίπλα στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, την πανέμορφη Καβάλα. Μια γεύση που, για πολλά χρόνια με συντρόφευε!

Καλή σας μέρα & καλή εβδομάδα!


25 σχόλια:

  1. Καλημερα και καλη εβδομάδα!
    Λατρευω το βουτυρενιο αρωμα των κουραμπιέδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχχ κι εγώ κι εκείνη την μοσχοβολιστή, βουτυρένια γεύση που αφήνουν στο στόμα και δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως... :)

      Διαγραφή
  2. καλημερα καλη εβδομαδα!! ε ναι κουραμπιες = χρισοτυγεννα!! να δω ποια θα πρωτοφτιαξω συνταγη! ολες ειναι ωραιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι... κουραμπιές σημαίνει Χριστούγεννα αν και μου έχει τύχει να φάω και καλοκαίρι κουραμπιέδες!! χαχαχα
      Οι συνταγές είναι όλες μία και μία... διάλεξε όποια θέλεις!!

      Διαγραφή
  3. Θα τους πετύχουμε και φέτος Κική μου! Άντε, να πάρουν μπρος οι φούρνοι και τα ζυμώματα!! Φιλάκια και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη Ευγενία μου και θα τους πετύχουμε και θα μοσχοβολήσει το σπίτι!! Τα μυστικά είναι κυρίως για νέες νοικοκυρές που, όπως εγώ παλιότερα, τους φοβούνται λίγο τους κουραμπιέδες!! :)
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίες συμβουλές Κική!! Καλές γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ξανθή μου... χαθήκαμε!!!
      Καλές γιορτές να έχετε!!

      Διαγραφή
  5. Μύρισαν Χριστούγεννα αγαπημένη μου Κική

    Σε φιλώ πολύ πολύ ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ελένη μου... μύρισαν κι έρχονται ...με βήμα ταχύ!! Δεν φαντάζεσαι πόσο μου αρέσει!!!
      Πολλά φιλάκια!!

      Διαγραφή
  6. Αχ...βαχ...τι μου κάνεις τώρα βρε Κική.
    Φέτος είχα πει ότι δεν θα κάνω γλυκά (για να μην τα φάω τα περισσότερα μόνη μου), αλλά δεν με βλέπω να γλυτώνω τελικά :-))
    Και του χρόνου με Υγεία σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά Πηνελόπη μου... Χριστούγεννα είναι ...γίνεται χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα;;;; Δεν γίνεται!
      Καλό βράδυ!! :)

      Διαγραφή
  7. Σε εμπιστευόμαστε απόλυτα Κική! Οι συμβουλές σου θα είναι ο οδηγός μου για τους κουραμπιέδες!
    Καλές γιορτινές ετοιμασίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Χρύσα μου!!!
      Επίσης καλές Χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες!
      Να περνάτε καλά! :)

      Διαγραφή
  8. οι συνταγες σου κικη μου εχουν αδιαμφισμητηκη αξια.περιμενουμε την συνταγη της Ν.Καρβαλης.κατι θα ξερεις εσυ.θα σου αναφερω κατι ομως.ο νονος του γιου μου που ειναι ζαχαροπλαστης μου ειπε να βαζω τα αμυγδαλα ζεστα οπως ειναι απο το φουρνο. και μιση ωρα ξεκουραση η ζυμη.αν θελεις δοκιμαζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τιμούν τα λόγια σου Λίτσα μου κι ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου!!
      Φυσικά και θα δοκιμάσω... η αλήθεια είναι ότι κι εγώ ζεστά τα βάζω γιατί συνήθως βιάζομαι αλλά δεν αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί... κάτι που προφανώς το κάνει γιατί μαλακώνει η ζύμη ιδιαίτερα από τη ζέστη (νομίζω).
      Σ' ευχαριστώ που μας το ανέφερες γιατί σαν ζαχαροπλάστης κάτι περισσότερο γνωρίζει επί του θέματος!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Οι συνταγές σου υπέροχες όλες, τις διάβαζα και τις μύριζα μία-μία!
    Αλλά οι συμβουλές είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει!!
    Σε ευχαριστούμε πολύ, καλή εβδομάδα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μάχη μου και χαίρομαι που σου άρεσαν!! Οι κουραμπιέδες ήταν ένα γλυκό που το φοβόμουν πολύ πριν αρχίσω να "μπερδεύομαι" μαζί του και να "του πάρω τον αέρα". Φαντάζομαι πολλές νοικοκυρές, ιδιαίτερα νέες, θα σκέφτονται όπως εγώ, γι αυτό έγραψα αυτές τις συμβουλές.

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία τα tips που δίνεις Κική μου.
    Λεω να φτιάξω κι εγώ φέτος λίγους. Συνήθως κάνει η μαμά μου. Μου αρέσει το άρωμα του φρέσκου βουτύρου.
    Μύρισαν Χριστούγεννα ;)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μάριον! Αξίζει να κάνεις κουραμπιέδες ακόμα και λίγους μόνον και μόνον για το άρωμα που λες!
      Πράγματι μύρισαν Χριστούγεννα!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Ωραία tips!!!
    Αναμένω νέα συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κική μου τους λατρεύω τους κουραμπιέδες! Οι συνταγές σου είναι όλες υπέροχες, να δω πια απ' όλες θα διαλέξω! Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα μικρά μυστικά που κάνουν τη διαφορά! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Θάλεια μου... κουραμπιέδες και μελομακάρονα, εξάλλου, σημαίνουν Χριστούγεννα!!!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Εντάξει... ούτε που το φανταζόμουν πως υπάρχουν τόσα μυστικά για να πετύχεις τους κουραμπιέδες... ευχαριστούμε Κική μου και για τα μυστικά και για τις συνταγές! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!