Ζεστή μελιτζανοσαλάτα φούρνου


Σαλάτα, ορεκτικό ή μήπως κυρίως πιάτο; Όπως κι αν το αντιμετωπίσουμε, όποιο όνομα κι αν του δώσουμε η ουσία είναι μία... είναι ένα πιάτο με θεϊκή γεύση κι ακόμα πιο θεϊκά αρώματα που κατακλύζουν την κουζίνα και ξεσηκώνουν τις αισθήσεις. Το πιάτο αυτό αποζητά ξεροψημένο ψωμί... κι αν είναι και φρέσκο ή, ακόμα καλύτερα, σπιτικό μετατρέπεται σε μια μοναδική απόλαυση που ακόμα κι όταν έχουμε αφήσει πίσω μας το καλοκαιράκι αυτό το φέρνει πάλι στο ...τραπέζι!
Ένα πιάτο ωδή στις μελιτζάνες που τις απολαμβάνουμε άνετα μέχρι τα πρώτα γερά κρύα του χειμώνα. Τελευταία, μάλιστα, στην λαϊκή μας αγορά βρίσκω σκούρες μωβ, άσπρες αλλά και μελιτζάνες τσακώνικες και δίχρωμες με το ανοιχτό μωβ και τις  άσπρες ρίγες να κυριαρχούν. Ωστόσο, όλες είναι πεντανόστιμες και καθόλου πικρές!! Εξάλλου, είναι γνωστό ότι οι φθινοπωρινές μελιτζάνες υπερέχουν απ' αυτές του καλοκαιριού!  Αυτό δεν ανήκει στη σφαίρα των μυστηρίων. Απλά η μικρότερη ζέστη αλλά και ηλιοφάνεια βοηθούν το φυτό να μεγαλώνει φυσιολογικά οπότε οι καρποί έχουν τον χρόνο να γλυκάνουν και να γεμίζουν με σάκχαρα. Ιδιαίτερα οι φλάσκες καλλιεργούνται στην Κρήτη όλο τον χειμώνα και τις βρίσκουμε συνέχεια ακόμα και στην λαϊκή.
Εκτός όμως από ένα πιάτο νόστιμο, είναι κι ένα πιάτο εύκολο, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις που ακόμα και ο πιο αρχάριος μπορεί να το ...σκαρώσει με κάθε επιτυχία! Στα μόνα σημεία που χρειάζεται προσοχή είναι να μην υπερβάλλουμε ως προς την ποσότητα του κρεμμυδιού αλλά και της ντομάτας για να μην μας θυμίζει ιμάμ ή μελιτζάνες με σάλτσα και να μην υπερβάλλουμε στο λάδι οπότε το φαγητό χάνει τη νοστιμιά του και γίνεται αρκετά, δύσπεπτο ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα πιάτο θρεπτικό αλλά και πολύ υγιεινό!
Ένα πιάτο που πρέπει να το απολαύσουμε οπωσδήποτε είτε σαν ορεκτικό είτε σαν κυρίως πιάτο



  • Προετοιμασία :                          30 λεπτά
  • Ξεπίκρισμα:                              30 λεπτά
  • Ψήσιμο:                                    70-80 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος:                    100-110 λεπτά
  • Αναμονή πριν το σερβίρισμα:     20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
3 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
120 γρ. φέτα θρυμματισμένη
150 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
200 ml ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. ξερό βασιλικό
Αλάτι & πιπέρι
1 ποτήρι νερό (ή λευκό κρασί)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε κρύο νερό, τις πασπαλίζουμε με αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό) και τις αφήνουμε για μισή ώρα έτσι ώστε να μην είναι πικρές.
Τις βγάζουμε από το νερό, τις "στύβουμε" και μετά τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο, στις αντιστάσεις και αέρα, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο έτσι ώστε να κάψει το λάδι.
Μόλις δούμε ότι το λάδι ζεστάθηκε καλά, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και στρώνουμε τις μελιτζάνες που αμέσως αρχίζουν να "ψήνονται" από την κάτω πλευρά.
Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο αλάτι (ήδη έχουν αλάτι από το ξεπίκρισμα), πιπέρι και ρίγανη,
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις φέτες ντομάτας, το σκόρδο και πασπαλίζουμε ξανά με λίγο αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, με τον βασιλικό και τη ζάχαρη.
Τέλος, προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα.
Περιχύνουμε τα λαχανικά με τον χυμό ντομάτας και προσθέτουμε το ελαιόλαδο που έχει μείνει και το νερό (ή το λευκό κρασί).
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο το ταψί και το βάζουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
Μετά τα 30 λεπτά, βγάζουμε το ταψί, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι οι μελιτζάνες έχουν μαλακώσει και τα υγρά έχουν εξατμιστεί αφήνοντας τα λαχανικά με το λάδι τους.
Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 15-20 λεπτά και σερβίρουμε την σαλάτα-ορεκτικό χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Προαιρετικά, περιχύνουμε με λίγη κρέμα βαλσαμικού με σύκο.
TIPS
* Για να μειώσουμε τον χρόνο ψησίματος, μπορούμε να τηγανίσουμε ή να "ψήσουμε"  τις μελιτζάνες σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο έτσι ώστε να μαλακώσουν αλλά να μην απορροφήσουν πολύ λάδι.
** Η σαλάτα αυτή γίνεται και στο Μαρόκο με την διαφορά ότι προσθέτουν κύμινο και πάπρικα γλυκιά ή καυτερή. Επίσης αντί για μαϊντανό βάζουν κόλιανδρο.
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!!
Tante Kiki
13 Comments
No