Ψωμάκια Ναάν με "La vache qui rit" ή γαλλικά ...τυρόψωμα;

Αφράτα, γιαουρτένια, που κλείνουν μέσα τους ένα μικρό, τυρένιο μυστικό! Τα μικρά, τριγωνικά τυράκια με την "αγελάδα που γελάει" που τόσο αγαπούσα στα φοιτητικά μου χρόνια. Κατάλληλα για πρωινό, σνακ αλλά και για να συνοδεύσουμε μια νόστιμη σαλάτα! Απίστευτα νόστιμα αυτά τα ψωμάκια ναάν ή καλύτερα οι ...πιτούλες ναάν από την πρώτη στιγμή που θα τα γευθείς θα χαραχθούν βαθιά στη γευστική σου μνήμη και θα τα αποζητάς σε κάθε ευκαιρία!
Μια συνταγή που θα λατρέψει ο κάθε ουρανίσκος και ειδικά ο παιδικός ουρανίσκος μια και η γεύση που έχουν αυτές οι πιτούλες ναάν είναι ό,τι πιο ήπιο και μαμαδίστικο μπορούμε να βρούμε. 
Με τα μικρά, τρίγωνα τυράκια "La vache qui rit" για γέμιση τα αφράτα αυτά ψωμάκια τρώγονται σαν αλμυρό σνάκ αλλά δεν λένε όχι και σε μια ή δύο κουταλιές μέλι για την πιο τέλεια αλμυρόγλυκη γεύση που θυμίζει κρητική λιχουδιά!
Πέρα απ' όλα αυτά όμως υπάρχει κι ένα άλλο μυστικό σε τούτη τη συνταγή... ένα μυστικό πολύτιμο που την κάνει να διαφέρει από πολλές άλλες τόσο ως προς την διαδικασία όσο και ως προς το αποτέλεσμα. Ποιό είναι αυτό το μυστικό;;; Τα δυο μικρά χεράκια (που μπορεί να γίνουν και τέσσερα) που βοηθούν στο ζύμωμα της απαλής ζύμης και η ευκαιρία να περάσουν ένα δημιουργικό και χαρούμενο μισάωρο, πασπαλισμένα πρώτα με αλεύρι και μετά, εφοδιασμένα μ' ένα τοσοδούλι ρολό ζύμης για να ανοίξουν τα πιτάκια που θα φιλοξενήσουν στην καρδιά τους το περίφημο τυράκι! Πώς, λοιπόν, τούτα τα ψωμάκια να μην είναι τα καλύτερα απ' όλα;;;
  • Μερίδες : 4                       
  • Προετοιμασία - ζύμωμα: 10 λεπτά              
  • Φούσκωμα ζύμης: 1 1/2 ώρα
  • Ψήσιμο: 20 λεπτά            
  • Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά  + 1 1/2 ώρα
ΥΛΙΚΑ
Για τα ψωμάκια
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου.
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. μαγιά ξηρή
2 κ.γλ. γιαούρτι αγελάδος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
8 τρίγωνα τυράκια "La vache qui rit" (2 για κάθε πιτούλα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό.
Προσθέτουμε το μπέικιν, την ζάχαρη, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και την μαγιά.
Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα μαχαιράκι.
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε την τελική ζύμη που είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια.
Αλευρώνουμε ελαφρά το μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στον φούρνο της κουζίνας στους 30 βαθμούς Κελσίου τη ζύμη για 1 1/2 ώρα έτσι ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ύστερα, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και αφού την πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι, την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
Κάθε ένα απ' αυτά, το ανοίγουμε σε ένα στρογγυλό πιτάκι με διάμετρο γύρω στα 10 -12 εκατοστά.
Κλείνουμε μέσα τα τυράκια και ανοίγουμε με το ρολό ζύμης ή τα χέρια την πιτούλα.
Βάζουμε στην εστία ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς λιπαρή ύλη, μόλις ζεσταθεί καλά βάζουμε την πιτούλα.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθεί για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Απολαμβάνουμε τις πιτούλες ζεστές ή κρύες, σκέτες ή με σαλάτα.

Πηγή:  ΕΔΩ

33 σχόλια:

  1. Καλημερα Κική μου! Φαινονται αφρατα και δεν μπορεις να φας μονο ενα!
    Τα φρουτα που αιωρούνται, τοσο αρμονικά και ωραία πως τα καταφερες;;;;
    Φιλί γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Αριάδνη μου... το μόνο κακό τους είναι ότι όταν αρχίσεις δεν μπορείς να σταματήσεις... τόσο νόστιμα είναι. Η φωτό με τα φρούτα είναι φωτό επάνω σε άλλη φωτό! :)
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Πρώτη φορά που έφαγα Νααν ψωμάκια ήταν σε Ινδικο εστιατόριο. Το φαγητό τους δε το άντεξα αλλά τα ψωμάκια.. τους άλλαξα τα φώτα!! Με το τυράκι πρέπει να είναι τέλεια όμως!! Καλημέρα και Καλό Σαββατοκύριακο Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ψωμάκια αυτά είναι το κάτι άλλο και με το τυράκι μέσα γίνονται ένα καταπληκτικό κολατσιό αλλά και πρωινό!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Τρελαίνομαι γι΄αυτό το ψωμάκι! Ήθελα να το φτιάξω μάλιστα κάποια στιγμή κι ακόμα δεν το έχω βάλει στο πρόγραμμα. Χαίρομαι που το βλέπω σε εσένα Κική και μάλλιστα με παραλλαγή, δηλαδή γεμιστό. Μα πως να αντισταθείς σε μια τέτοια λιχουδιά?? Σούπερ συνταγή κι εκτέλεση!!

    φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανεύκολο και πεντανόστιμο Χρυσαυγή μου... αξίζει να το φτιάξεις... θα ξετρελλαθείτε! Με το τυράκι (όποιο τυράκι θέλεις) γίνεται ακόμα πιο νόστιμο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Τι λαχταριστά ψωμάκια
    είναι αυτά!!!!!
    Με μέλι θα είναι θεσπέσια

    φιλί γλυκό Κική μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι θεσπέσια Ελένη μου και με μέλι, κι έτσι όπως είναι!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Πολύ μου άρεσαν τα ψωμάκια της σημερινής ανάρτησης - έτσι μαλακά όπως φαίνονται και τυρένια, τα σκέφτομαι για αλμυρό πρωινό! Θα τα δοκιμάσω! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλακά, αφράτα, πανεύκολα, πεντανόστιμα αλλά και τυρένια!!!
      Αξίζει να τα δοκιμάσεις!! :)

      Διαγραφή
  6. Εμείς εδώ οι "χαμουτζήδες" έχουμε τρελή αδυναμία σε ότι αφράτο και ζυμαρώδες!
    Με τούτα τα ψωμάκια σου Κική μου, κέρδισα τσακ ποτ για το επερχόμενο Σαββατοκύριακο :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς, κι εμείς Πηνελόπη μου... αλλά ποιός δεν τα λαχταράει τέτοια ψωμάκια;;; Νοστιμότατα!!

      Διαγραφή
  7. Τρελλαίνομαι για νάαν και δεν εχω φτιάξει ακόμα!
    Σούπερ θα είναι γεμιστά με τα la vache!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην καθυστερείς... να τα φτιάξεις Πέπη και θα ενθουσιαστείς!!!

      Διαγραφή
  8. Ωωωω κική, στην κατάλληλη στιγμή είδα την ανάρτηση γιατί έλεγα να ζυμώσω το ΣΚ!! Θα σου πω τις εντυπώσεις μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα σου πάρουν πολύ χρόνο (εκτός από το φούσκωμα της ζύμης) Ευγενία μου!! Περιμένω τις εντυπώσεις σου αν τα φτιάξεις!!

      Διαγραφή
  9. Πω πω πω! τι λαχταριστά ψωμάκια είναι αυτά!! Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!!
    Καλό σ/κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τόσο εύκολα και νόστιμα Πέλα που θα ενθουσιαστείτε!!
      Καλό απόγευμα! :)

      Διαγραφή
  10. ομορφη ιδεα για να ετοιμασουμε μαζι με τα παιδια το κυριακατικο πρωινο μας!
    ...στο δικό μου θα βαλω κ λιγο μελι...ειπαμε μου αρεσουν τα ιδιαιτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ...είναι εύκολα και τα παιδικά χεράκια ευχαριστιούνται δημιουργικό ζύμωμα. Άσε που τα πιτσιρίκια τα καλοτρώνε!!!

      Διαγραφή
  11. Λατρεύω το ψωμί και το τυρι ..όποτε η συνταγή σου
    είναι ότι πρεπει ...τελεια ...ευχαριστω για την συνταγη
    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ό,τι πιο νόστιμο αν και όχι ιδιαίτερα αλμυρό όπως θα ήταν με φέτα!! Χαίρομαι που σου άρεσαν!

      Διαγραφή
  12. Αγαπώ τυρόψωμο οπως κι αν ειναι φτιαγμένο!

    beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ, κι εγώ αλλά αυτά είναι ιδιαίτερα!

      Διαγραφή
  13. Φαίνονται πεντανόστιμα!!!!
    Καλή βδομάδα!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κική μου τα έφτιαξα χθες το βράδυ τα ψωμάκια, έγιναν ανάρπαστα! Πολύ νόστιμα! Η μόνη ένσταση όλων ήταν ότι έπρεπε να έχω φτιάξει...διπλή δόση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που τα δοκίμασες Αμαλία μου και που σου άρεσαν!!! Ναι, η διπλή δόση είναι απαραίτητη!!

      Διαγραφή
  15. Τα έχω βάλει κι εγώ στο ''ματι'' αυτά τα ψωμακια.
    Μου αρέσουν πάρα πολυ. αυτό που τα γέμισες με το τυράκι τα έκανε ακόμα πιο λαχταριστά.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τα Μάριον και μάλιστα με τυράκι, όποιο τυράκι θέλεις... είναι πεντανόστιμα!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Τα τρίγωνα τυράκια τα αγαπάμε πολύ κι εμείς Κική μου!
    Όπως επίσης και τις ζύμες αλλά και το ζύμωμα.
    Ενδιαφέρον το ότι χρησιμοποιείς μπέικιν πάουντερ μαζί με μαγιά, υποθέτω ότι είναι και αυτός ένας λόγος που είναι τόσο αφράτα.
    Ζεστά-ζεστά είμαι σίγουρη ότι θα είναι θεσπέσια!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτά τα τυράκια... είναι τόσο νόστιμα!! Και ο συνδυασμός είναι καταπληκτικός Ερμιόνη μου... όπως επίσης και ο συνδυασμός μπέικιν και μαγιάς τα κάνει αφράτα αλλά διατηρούνται και τις επόμενες μέρες το ίδιο αφράτα!!
      Και ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι καταπληκτικά!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Μόλις τα εφτιαξα. Πολύ εύκολα και αφρατα σαν πούπουλο! Δεν έβαλα τυρί μέσα, αλλά από πάνω γραβιέρα, ρίγανη και πιπέρι. Μιαμμμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!