Τούρτα cheesecake μήλου με μπισκότα κανέλας

"Τρέχει, τρέχει, τρέχει το νερό στο μύλο κι όλα γίνονται βαριά στου καιρού τη ζυγαριά" έλεγαν οι στίχοι από το υπέροχο τραγούδι του Ν.Γκάτσου με τον τίτλο "Στου καιρού τη ζυγαριά". Ο καιρός τρέχει, το νερό τρέχει και ποτίζει τη γη που μας γεμίζει φθινοπωρινό άρωμα, το καλοκαιράκι γίνεται πια ανάμνηση που δεν την λαχταρώ πια και το φθινόπωρο άρχισε να χαρίζει το δικό του χρώμα στα δέντρα και τα λουλούδια. Εφέτος, η γιορτή του Άη Δημήτρη έφτασε αλλά τα χρυσάνθεμά μου ακόμα δεν άνθισαν (για πρώτη φορά κι αυτά άργησαν τόσο)! Ωστόσο το μελαγχολικό φθινόπωρο γέμισε τους πάγκους της λαϊκής στη γειτονιά μας με κολοκύθες, αχλάδια, μήλα σε κάθε μέγεθος και σε κάθε χρώμα... κίτρινα, πράσινα, κόκκινα, κιτρινοκόκκινα κι αυτό είναι κάτι που λατρεύω!
Και για μένα την έναρξη του φθινοπώρου δίνει πάντα μια καλή μηλόπιτα ή μια μηλομαρμελάδα ή ένα γλυκό κουταλιού μήλο ή ένα μηλοκέικ αλλά γιατί όχι κι ένα cheesecake μήλου! Κάτι... οτιδήποτε με μήλο... με μήλο και κανέλα!! Αγαπημένες γεύσεις, λατρεμένα αρώματα που σε ταξιδεύουν ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα!
Αυτή τη φορά, ο νους και η διάθεση με οδήγησαν προς μια τούρτα μήλου ή μάλλον ένα αυτοσχέδιο cheesecake μήλου με τη μορφή τούρτας... ναι, τούρτας σαν αυτή που κάνουμε σε γενέθλια, γιορτές, επετείους. Εξάλλου, έχω μια τρομερή αδυναμία στις φρουτένιες γεύσεις που δένουν καταπληκτικά με την άλφα ή βήτα κρέμα, με ή χωρίς σοκολάτα.
Βέβαια, ήθελα να είναι τούρτα και όχι μηλόπιτα, μηλοκέικ ή κάτι παρόμοιο! Κι αν έφτιαχνα τώρα μια τούρτα για τα γενέθλιά μου που έρχονται και φέτος τρέχοντας και κουβαλώντας τη ζυγαριά του χρόνου θα ήταν αυτή ακριβώς! Με μια μικρή παραλλαγή... στην συγκεκριμένη τούρτα-cheesecake η κρέμα έγινε χωρίς καθόλου ζελατίνη ενώ αν την έκανα για να την κόψω σε γενέθλια... θα πρόσθετα και έναν φάκελο ζελατίνη για να είναι πιο σφιχτοδεμένη και να κόβεται τέλεια! 
Τί καλύτερο κέρασμα από μια τούρτα που αφιερώνεται σε όλους όσους αγαπάμε τις φρουτένιες γεύσεις αλλά και την κανέλα!
  • Μερίδες : 10-12                       
  • Προετοιμασία: 40 - 45 λεπτά              
  • Σύνθεση τούρτας: 10 λεπτά            
  • Συνολικός χρόνος: 50 - 55 λεπτά  + 2 - 3 ώρες στο ψυγείο
ΥΛΙΚΑ για μια τούρτα 20 εκ.
Για την βάση
300 γρ. μπισκότα κανέλας, ψιλοθρυμματισμένα στο multi
140 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την γέμιση μήλου
3 μέτρια πράσινα ή κόκκινα μήλα, τριμμένα στον χοντρό τρίφτη ή κομμένα στο multi
8-10 ξερά σύκα, σε κομματάκια
5-6 κ.σ. μέλι
1 κ.γλ. κανέλα
Για την κρέμα*
1 κουτί Μόρφατ
250 γρ. τυρί κρέμα
3-4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. γάλα 
1 φακελάκι βανίλια 
Για την επικάλυψη
25 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
2 μπισκότα κανέλας ψιλοκομμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την γέμιση μήλου
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα κομμένα μήλα και σύκα.
Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για να μαλακώσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι και την κανέλα και συνεχίζουμε για άλλα δέκα λεπτά το βράσιμο, έτσι ώστε να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
Για την κρέμα
Βάζουμε την Μόρφατ, το τυρί, την άχνη, την βανίλια και το γάλα και τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με μίξερ χειρός έτσι ώστε να έχουμε μια απαλή κρέμα.
Ετοιμάζουμε την βάση
Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε καλά με τα θρυμματισμένα μπισκότα.
Συνθέτουμε την τούρτα
Βάζουμε το τσέρκι σε μια πιατέλα.
Στρώνουμε τα μισά μπισκότα στον πάτο και τα πιέζουμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού για να τα στρώσουμε καλά.
Από πάνω ρίχνουμε τα μισά μήλα και τα πιέζουμε λίγο κι εκείνα με το κουτάλι.
Προσθέτουμε την μισή κρέμα.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπισκότα και τα στρώνουμε καλά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μήλα και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια και μπισκότα και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μια νύχτα, ώστε να σφίξει.
Αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι, αφού το ζεστάνουμε λίγο με ένα πιστολάκι μαλλιών και γαρνίρουμε την τούρτα με 1-2 μπισκότα κανέλας και 1 ξυλάκι κανέλας.
TIPS
*Εάν θέλουμε την κρέμα σφιχτοδεμένη μπορούμε να προσθέσουμε 1 φακελάκι ζελατίνη γκρανυλέ ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
**Τα ξινόμηλα προσθέτουν στην τούρτα μια ελαφρώς υπόξινη, φρουτένια γεύση. Εάν δεν θέλουμε αυτή την γεύση αντικαθιστούμε τα ξινόμηλα με κόκκινα, γλυκά μήλα. 

31 σχόλια:

  1. Κική μου νομίζω πως αυτό είναι ένα από τα ωραιότερα γλυκά σου! Πρωτότυπη ιδέα, σίγουρη νοστιμιά, υπέροχα αρώματα και πολύ όμορφη εμφάνιση, ειλικρινά δεν έχω λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αμαλία μου... κι εγώ την αγάπησα αυτή την τούρτα γιατί είναι πολύ νόστιμη αλλά και εμφανίσιμη!! Επίσης υπερβολικά αρωματική και ελαφριά!! :)

      Διαγραφή
  2. 'Εχεις κρατήσει κομμάτι; Να έρθω;
    Αν πεις ναι...με το πρώτο αεροπλάνο, γιατί με τραίνο (που το έχω συνδυασμένο πάντα με ταξίδι στην Θεσσαλονίκη) θα αργήσω πολύ και θα το χάσω το κομμάτι, Κική μου :-))
    Τέλεια!!
    Την μελετώ και θα την δω το βραδάκι με την ησυχία μου και πάλι.
    Καλημέρες και καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εεεε, αν ήξερα ότι θα έρθεις θα το κρατούσα αν και εξαφανίστηκε ως δια μαγείας!! Αξίζει να την δοκιμάσεις Πηνελόπη μου!!

      Διαγραφή
  3. Ax, αχ, Κική, κρίμα που δεν μπορώ να φάω chessecake (κάτι συμβαίνει με τα πολλά λιπαρά του τυριού και μου δημιουργεί στομαχικό ίλιγγο :( )γιατί αυτό που μας παρουσιάζεις σήμερα φαίνεται τόσο ΤΕΛΕΙΟ! Φιλάκια και καλά μαγειρέματα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο Ευγενία μου και σου έχω μια λύση ή μάλλον περισσότερες! Είτε τυρί με λίγα λιπαρά είτε με σκέτη σαντιγύ που είναι εξίσου νόστιμη αλλά και με γιαούρτι και σαντιγύ!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Κική μου από τις καλύτερες γαστρονομικές
    αναρτήσεις η σημερινή!!!
    Γεια στα χέρια σου.....

    Σε φιλώ πολύ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου γιατί είναι πολύ νόστιμη η τούρτα!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. ...τι εννοειτε ενα φακελο βανιλια? σαν το ρολακιτο αρωμα? κρεμα ζαχαροπλαστικης ετοιμη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοώ ακριβώς αυτό... υπάρχει βανιλίνη σε καψουλίτσα αλλά και σε φακελάκι. Σε φακελάκι όμως υπάρχει και η φυσική βανίλια Vahiné που είναι πολύ ωραία.
      Δεν έχει κρέμα ζαχαροπλαστικής το γλυκό!!!!!!!!!!!
      Σαντιγύ και κρέμα τυρί έχει!!!

      Διαγραφή
  6. Υπερπαραγωγή!!! Τρομερή τούρτα κανέλα, μήλο και μπισκότο! Πω πω!! Δεν θα μπορούσες να έχεις καλύτερο επίλογο εβδομάδας Κική! Μου αρέσει πολύ και στην όψη της. Μικρή και ψηλή. Υπέροχη σε όλα της! Πραγματικά θα ήθελα ένα μεγάλο κομμάτι τώρα μαζί με τον καφέ μου!! Μπράβο ΚΙκή μου!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α, ξέχασα να πω πόσο μου αρέσει που έχεις φωτογραφίσει σε φως ημέρας και φαίνεται ολοζώντανη η τούρτα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχη η τούρτα Χρυσαυγή μου και χαίρομαι που σου άρεσε!! Καλά να μην ξεχάσω να σου πω ότι μου αρέσει που σου άρεσε η φωτό της τούρτας!!!
      Άντε... ανέβα στη Θεσσαλονίκη να την ξαναφτιάξω!!

      Διαγραφή
  8. Lovely,lovely! love these cake! And your presentacion,Kiki!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φανταστικο!!!!!!!!! ανετα θα μπορουσε να ονομαστει τσιζκεικ φθινοπωρινό!!! υπεροχο δεσιμο των κανελομπισκοτων με το μηλο και με την κρεμα!!! και οι φωτο υπεροχες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι θα μπορούσε να ονομαστεί έτσι και είναι πεντανόστιμο!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτό!

      Διαγραφή
  10. Θεϊκό!!!Αγαπώ τα τσιζκέικς όσο τίποτα!Θα το δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Λίλια μου και είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείς! :)

      Διαγραφή
  11. Τέλεια τούρτα, πολύ διαφορετική με την γέμιση μήλου-σύκου.
    Λαχταριστές φωτογραφίες!!
    Καλό Σ/Κ Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, η γέμιση είναι πολύ ωραία Μάχη μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Φαντάζομαι γεύση και αρωματα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αρώματα και νοστιμιά και όλα αυτά σε μια τούρτα πολύ ελαφριά και δροσερή!!! :)

      Διαγραφή
  13. Κική μου υπέροχη φαίνεται! Φανταστική ιδέα! Θα ανταλλάξω τη γέμιση με τη σπιτική σάλτσα μήλου που έχω φτιάξει και θα τη δοκιμάσω αυτό το ΣΚ! Ευχαριστούμε πολύ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία τούρτα Κατερίνα μου και με τη σπιτική σάλτσα μήλου θα γίνει τέλεια!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Για την συμπαθέστατη κυρία (μετάξύ μας όλες ακούγεστε πολύ συμπαθητικές )εχω μια άλλη πρόταση αντί για τυρί κρέμα δοκιμάστε στραγγιστό γιαούρτι .Με σκοπό να κάνω κάποια τουρτο......γλυκά λίγο λιγώτερο ....αμαρτωλά έχω μειώσει κρέμα γάλακτος η ακόμη και αντικαταστήσσει τελείως με γιαούρτι (με προσθήκη ζάχαρης εννοείται )και βγήκε πολύ ωραίο και ελαφρύ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπερα μολις εκανα την τουρτα περιμενω πως και πως να παγωσει να την δοκιμασω.φαινεται θεικη.ειχα ομως μια ερωτηση την δευτερη στρωση μπισκοτα δεν μπορεσα να τα απλωσω καλα οπως την πρωτη γιατι ηταν πολυ μαλακη η κρεμα και δεν μπορουσα να το πατησω καλα με το κουτακι τομπισκοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα! Την δεύτερη στρώση μπισκότου την απλώνουμε χωρίς να πιέσουμε τα μπισκότα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί από πάνω μπαίνουν τα υπόλοιπα μήλα. Αν, παρόλα αυτά δούμε ότι η κρέμα είναι ιδιαίτερα μαλακή, πριν βάλουμε τα μπισκότα την βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει. Καλή απόλαυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημερα!!! Θέλω να κάνω αυτή την τελεια τούρτα για γενέθλια γιατί μου άρεσε πολύ!!! Έχω μία ερώτηση!!! Αν φτιάξω σήμερα την κρέμα κ τη γέμιση και τη στήσω αύριο θα υπάρξει πρόβλημα?? Φοβάμαι μήπως μαλακώσει πολύ το μπισκότο αν μείνει μία μέρα στο ψυγεξο!! Θα βάλω κ ζελατίνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μπισκότο δεν χρειάζεται ψυγείο αλλά να μπει σε ένα αεροστεγές μπολ σε θερμοκρασία δωματίου για να μην μαλακώσει. Η κρέμα μπορεί να γίνει από την προηγούμενη και να διατηρηθεί στο ψυγείο. Πριν χρησιμοποιηθεί καλό είναι να την αφρατέψετε ανακατεύοντάς την ελάχιστα.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!