Σπαγγέτι με vintage σάλτσα ντομάτας


Τί θα λέγατε για μια μακαρονάδα; Μια μακαρονάδα που έρχεται από παλιά, από παιδικά χρόνια, αγαπημένα και γεμάτα ξεγνοιασιά! Η  μακαρονάδα της γιαγιάς για τα εγγονάκια... η μακαρονάδα της μαμάς για τα πιτσιρίκια που τρώνε τα μακαρόνια αλλά όχι το αυγό ή το τυρί και σπρώχνουν το πιάτο καθώς ένα "μπλιάχ" ξεφεύγει από το μικρούλι στοματάκι!
Το πλοίο για το ταξίδι στο παρελθόν σ' αυτό το πιάτο είναι η σάλτσα... όπως κατάλαβες ήδη! Μια σάλτσα απλή αλλά ιδιαίτερα νόστιμη που θυμίζει μια στάλα... τα αυγά με ντομάτα που αιχμαλώτιζαν τα μάτια μου στο κάτω μπαλκόνι καθώς η μικρή μου φίλη τα ...καταβρόχθιζε όλο λαιμαργία αλλά που μόλις εμφανίζονταν, μετά από δική μου "απαίτηση" στο οικογενειακό τραπέζι μόνο... απέχθεια μου προξενούσαν κι εξαφανιζόμουν!! Η σχέση μου με το συγκεκριμένο σαγανάκι με αυγά ήταν παράξενη, διπολική... τα λαχταρούσα αλλά και με απωθούσαν όταν ...έφταναν σε μένα!
Την  λύση κάποια στιγμή την βρήκε (ποιά άλλη;;) η γιαγιά! Πολτοποιημένη ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας τον χειμώνα, ένα αυγό χτυπημένο και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι! Μια σάλτσα που μαζί με τα αρωματικά της... λίγη ρίγανη και λίγο βασιλικό γίνεται μια λιχουδιά άνευ προηγουμένου και μεταμορφώνει ένα απλό πιάτο σπαγγέτι σε πανδαισία γεύσης! 
Η συνταγή αυτή έκανε και πάλι την εμφάνισή της στη μνήμη μου όταν κάποια αναγνώστρια μου την θύμησε! Να είσαι καλά Μαρία γιατί την είχα ξεχάσει!!!
ΥΛΙΚΑ για 2-3 μερίδες
300 γρ. χυμό ντομάτας από πολτοποιημένες πολύ ώριμες ντομάτες (ή ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό  ντομάτας)
1 μεγάλο αυγό ελαφρά χτυπημένο
4 κ.σ. τριμμένο τυρί (πεκορίνο Αμφιλοχίας, γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
1 πρέζα ρίγανη + 1 πρέζα βασιλικό
1/3 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. νερό
Αλάτι & Πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, την ρίγανη, τον βασιλικό, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το χτυπημένο αυγό και 1/2 φλ. τσ. νερό σε μια μικρή κατσαρόλα ή ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
Ύστερα, προσθέτουμε σταδιακά το τυρί, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Μόλις η σάλτσα γίνει ελαφρώς παχύρρευστη, την αποσύρουμε από την φωτιά.
Περιχύνουμε τα σπαγγέτι και απολαμβάνουμε τη νοστιμιά.
Τη σάλτσα αυτή μπορούμε να την απολαύσουμε με ό,τι ζυμαρικό αγαπάμε, με πατάτες ψητές αλλά και με ρύζι.
Σας εύχομαι ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο!
Tante Kiki
16 Comments
No