Γλυκοπατάτες με μέλι... το ελαφρύ επιδόρπιο!


Η έμπνευση της στιγμής μπορεί να αλλάξει πολλά! Από μια απλή μέρα μέχρι τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο! Φέρνει πάντα, ή σχεδόν πάντα, μια αλλαγή πορείας που... ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμά της γιατί κανείς και τίποτα δεν σου εγγυάται την επιτυχία! Παρ΄όλα αυτά η έμπνευση της στιγμής είναι μια δημιουργική απελευθέρωση που μπορεί, πάντα, να σε οδηγήσει σε υπέροχα μονοπάτια γεμάτα συναισθήματα χαράς, απόλαυσης και ευδαιμονίας ενίοτε και άσχετα από το αποτέλεσμα.
Αυτή η έμπνευση της στιγμής (χέρι χέρι με την επιθυμία για μια γλυκιά, κανελάτη γεύση) με επισκέφθηκε εχθές την ώρα που στα χέρια μου στριφογύριζα μια κατακόκκινη γλυκοπατάτα που έχει γίνει πια η αγαπημένη μου!
Ξεκίνησα για ένα κέικ με γλυκοπατάτες (εξαιρετικό και θα το δεις την ερχόμενη εβδομάδα) και μια στιγμή μόνον, όπου ένα συννεφάκι ήρθε και στάθηκε εκεί κοντά μου, ήταν αρκετή για να με κάνει να αλλάξω πορεία και...
ανοίγοντας το ντουλάπι να πάρω ένα αντικολλητικό τηγάνι αντί της κατσαρόλας και να το απιθώσω επάνω στο μάτι της κουζίνας. Όχι δεν ήθελα να τηγανίσω κάτι... εξάλλου, είναι συνήθεια της γράφουσας να χρησιμοποιεί το αντικολλητικό τηγάνι σαν ...ψηστιέρα... ενίοτε και σαν κατσαρόλα (το πόσο βολικό είναι δεν λέγεται!!!)!!!
Μια γλυκοπατάτα (έτσι κι αλλιώς η άλλη αρκούσε για το κέικ) σε κύβους, μερικά ξερά δαμάσκηνα (απλά τα λατρεύω), λίγο μέλι, καρύδια και κανέλα, όλα υλικά που υπάρχουν πάντα στα ντουλάπια της κουζίνας μου ήταν υπέρ-αρκετά για ένα ελαφρύ γλυκάκι, πολύ φιλικό προς τον ..."χρήστη" από κάθε άποψη.
Κάτι σαν γρήγορο γλυκό του κουταλιού και μάλιστα με ένα απλό, αντικολλητικό τηγάνι! Ελάχιστα υλικά, άκρως υγιεινά και οικονομικά (με λίγο να "τσιμπάει" η τιμή της γλυκοπατάτας), σε μόνον 20-25 λεπτά, που θα το απολαμβάνεις σκέτο ή με γιαουρτάκι χωρίς καμιά μα καμιά επιδρομή τύψεων! Μοναδικό!!


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
ΨΥΓΕΙΟ
μαγειρεμα
ΣυνολικΟσ χρονοσ
ΜΕΡΙΔΕΣ
 10 λεπτά
----
15 λεπτά
25 λεπτά
2-3

ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλη γλυκοπατάτα, σε κύβους
1 κ.σ. μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης)
1 κ.σ. καρύδια κομμένα
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 φλ.τσ. τσάι του βουνού (ή νερό)
4-5 ξερά δαμάσκηνα κομμένα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στο τηγάνι τους κύβους γλυκοπατάτας και προσθέτουμε το τσάι του βουνού (ή το νερό).
Τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά τους (αν θέλουμε οι γλυκοπατάτες να "κρατούν λίγο στο δόντι" μειώνουμε το τσάι ή το νερό σε μισό φλιτζάνι τσαγιού).
Ενώ είναι ακόμα το τηγάνι στην φωτιά, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και περιχύνουμε με το μέλι.
Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλα.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο!!
Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με γιαούρτι και πάντα με μέτρο!!
Tante Kiki
16 Comments
No