Σοκολατένιο κέικ με ινδοκάρυδο & τυρένια κρέμα μελιού



Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλή σχολική χρονιά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Τί όμορφη στιγμή! Μια στιγμή που έρχεται και ξανάρχεται στη ζωή μας κι όμως ποτέ δεν είναι η ίδια ακριβώς παρ' όλο που μοιάζει να είναι!


Το πρώτο κουδούνι! Νέα αρχή, μεγαλύτερη τάξη, συνάντηση με παλιές συμμαθήτριες και φίλες αλλά και ...λίγο άγχος για τη νέα χρονιά, τα καινούρια διαβάσματα, την καθημερινότητα που θα ακολουθήσει. "Κι έτσι, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα έρχονται τα Χριστούγεννα, έπειτα οι Απόκριες, να και το Πάσχα και η σχολική χρονιά κλείνει αυλαία μόλις συναντιέται με το καλοκαιράκι!" Μ' αυτά τα λόγια καληνύχτησα εχθές τις μικρές μας δεσποινίδες που η καρδούλα τους είχε γεμίσει χαρμολύπη μπροστά στην αρχή της νέας χρονιάς και το τέλος των διακοπών! Κάπως έτσι αισθανόμουν κι εγώ! Κάπως έτσι αισθάνονται όλοι, μικροί και μεγάλοι μια και κάθε τέλος είναι και μια νέα αρχή και για κάθε νέα αρχή έχουμε περάσει από ένα τέλος! Νόμος της ζωής και μάλιστα απαράβατος! "Μαααα, όλοι δεν το αισθάνονται αυτό;" ακούστηκε  η φωνούλα της μικρής που ..."μεγάλωσε πια" και μας κατακλύζει με ερωτήσεις πάσης φύσεως αλλά και με ...φιλοσοφικά αποφθέγματα! :) "Ναι καρδούλα μου... ακριβώς έτσι! Μη νοιάζεσαι, κοιμηθείτε τώρα και οι δυο κι αύριο θα είναι μια όμορφη μέρα!". 


Κι επειδή αυτή η μέρα εκτός από όμορφη είναι και η πρώτη και ίσως, η μόνη που δεν θα χρειάζονται κολατσιό, έφτασε η ώρα που θα πρέπει να σκεφτούμε το γνωστό ...σχολικό ταπεράκι και πώς θα το γεμίσουμε μια που οι μικροί μας μαθητές θα πρέπει να έχουν κάτι που να τους γεμίζει ενέργεια μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι και να καθήσουν στο τραπέζι.
Αυτό το κέικ, είναι ό,τι χρειάζεται για τις πρώτες σχολικές μέρες. Νόστιμο, εύκολο για τη μαμά και πολύ, θρεπτικό! Κι αν θέλει η μαμά να συνοδεύσει το καφεδάκι της, δεν έχει παρά να φτιάξει και την τυρένια κρέμα μελιού που ταιριάζει απόλυτα!! Πάμε να το φτιάξουμε για να τους συνοδεύει στο σχολείο;

ΥΛΙΚΑ 
  • 300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει, κοσκινισμένη
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 160 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 3 αυγά L (μεγάλα)
  • 180 γρ. γάλα καρύδας (ή γάλα πλήρες)
  • 100 γρ. κουβερτούρα πικρή (ή γάλακτος για πιο γλυκό αποτέλεσμα) 
  • 80 γρ. ινδοκάρυδο
  • 30 γρ. κακάο
  • 2 βανιλίνες
  • 1 πρέζα αλάτι
Κρέμα μελιού
  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα.
  3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την φαρίνα και το κακάο.
  4. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το αλάτι, τις βανιλίνες με τη ζάχαρη μέχρις ότου έχουμε ένα αφράτο και ομογενοποιημένο μείγμα.
  5. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, φροντίζοντας να ενσωματώνεται το κάθε αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο.
  6. Σταδιακά, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, πάντα ανακατεύοντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
  7. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά και εναλλάξ το γάλα με το μείγμα της φαρίνας  με το κακάο.
  8. Μόλις ομογενοποιηθεί και πάλι το μείγμα του κέικ, προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  9. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη & αλευρωμένη φόρμα του κέικ.
  10. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι όταν μπήγουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι αυτό όταν το βγάζουμε είναι καθαρό.
  11. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε.
Κρέμα μελιού
  1. Με το μίξερ χειρός, χτυπάμε το τυρί με την κανέλα και το μέλι.
  2. Μόλις ομογενοποιηθεί είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε και να καλύψουμε ή να συνοδεύσουμε με την κρέμα αυτή το κέικ μας!
Πηγή: Παραλλαγή από συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, ΕΔΩ
Tante Kiki
18 Comments
No