Μαρμελάδα με κορόμηλα


...στην κλασσική της εκδοχή
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Είναι φορές που σκέφτομαι πόσο σοφή είναι η φύση κι έτσι το ίδιο φρούτο να μας χαρίζει δύο ή και τρία διαφορετικά είδη μαρμελάδας. Για πρώτη φορά εφέτος η μικρή κορομηλιά στον κήπο μας γέμισε από τα αγαπημένα ξινούτσικα φρούτα.
Πράσινα, κίτρινα και κόκκινα τα μικρά κορόμηλα έκαναν τα κλαδιά της να λυγίζουν κάτω από το βάρος τους. Δοκίμασα πρασινωπά, κιτρινωπά αλλά και κατακόκκινα... το κάθε ένα με την χάρη του! Άλλα περισσότερο ή λιγότερο ξινά αλλά πάντα νόστιμα. Κι ύστερα η αποκάλυψη... βγάζοντας τη φλούδα η γεύση τους αλλάζει κι αποκτά μια γλύκα που σε ξαφνιάζει! Κι όσο από άρωμα... αυτό περισσεύει! Μαγικά φρουτάκια γεμάτα βιταμίνες Α και C, ιδανικά αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά με ευεργετική δράση κατά της αρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. Χρησιμοποιούνται τόσο στην μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική!
Εμένα πάντως, εκείνο που μου ήρθε στο νου, απλώνοντας το χέρι να κόψω και να γευτώ το πρώτο κορόμηλο ήταν ένα βάζο γεμάτο γλυκιά μαρμελάδα που θα μπορούσε να μας συντροφεύει σχεδόν όλο τον χειμώνα αλλά και να αποτελεί ένα ιδανικό δωράκι από την κουζίνα και τον κήπο μας. Τί καλύτερο από το να ανοίγεις το ντουλάπι σου τον Οκτώβριο, να απλώνεις το χέρι κι ένα τόσο απλό βάζο με μαρμελάδα να σε ταξιδεύει πάλι πίσω σε γεύσεις και αρώματα καλοκαιρινά!
Έτσι τα κορόμηλα άρχισαν να ...μαζεύονται σταδιακά και να ορμούν στην κατσαρόλα συναντώντας άλλοτε ζάχαρη, άλλοτε μέλι κι άλλοτε κανελοζάχαρη ή  απλά βανίλια!
Κάθε μια για έναν διαφορετικό χαρακτήρα και ουρανίσκο! Άλλος την ήθελε κανονική μαρμελάδα με αλεσμένο φρούτο, με ή χωρίς κομματάκια, άλλος ήθελε ζελέ μαρμελάδας, άλλος πορτοκαλοπράσινη κι άλλος με κόκκινες ανταύγειες! Ωωωω, μην ανησυχείτε... σε κάθε έναν τα κορόμηλα μπορούν να χαρίσουν την μαρμελάδα που ονειρεύεται!
Η σημερινή μαρμελάδα είναι η πρώτη, η κλασσική μαρμελάδα με το αλεσμένο φρούτο και μάλιστα με την φλούδα που αρέσει στους άντρες της οικογένειας. Εξάλλου, δικαιωματικά κατέλαβαν την πρώτη θέση μια και ήταν εκείνοι που μάζεψαν τα περισσότερα φρούτα. Τούτος ο πολτός, έγινε μαρμελάδα με ζάχαρη και μάλιστα καστανή που μαζί με το μέλι και την άλλοτε κιτρινοκόκκινη κι άλλοτε κατακόκκινη φλούδα των μικρών φρούτων, της χάρισαν αποχρώσεις πορτοκαλοκόκκινες και χρώμα πάθους. Κι όσο για την ζάχαρη... στα συγκεκριμένα φρούτα όταν χρησιμοποιούμε την φλούδα η ζάχαρη χρειάζεται ενώ αφαιρώντας την φλούδα είμαστε ελεύθεροι να την μειώσουμε όσο θέλουμε.
Η ιδιαίτερη, ξινούτσικη γεύση της ταιριάζει απόλυτα με γλυκά μπισκοτάκια, με κέικς αλλά και με αλμυρά κρακεράκια μαζί με μια γραβιέρα με έντονα πικάντικο χαρακτήρα! 
Η συγκεκριμένη όμως μαρμελάδα μπορεί να γίνει με τα κορόμηλα ξεφλουδισμένα, σε κομμάτια και τότε αλλάζει χρώμα και γίνεται πρασινοκίτρινη. Κι αν την περάσουμε από σήτα τότεε... μετατρέπεται σε ένα υπέροχο ζελέ μαρμελάδας.
Εμείς όμως τώρα πάμε να ετοιμάσουμε την κλασσική μαρμελάδα; 
ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό κορόμηλα κομμένα, με την φλούδα χωρίς τα κουκούτσια
900 γρ. ζάχαρη καστανή
3-4 κ.σ. μέλι
2 φακελάκια φυσική βανίλια με ζάχαρη Vahiné
χυμό από 1/2 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα κορόμηλα στο multi και τα πολτοποιούμε ή τα ψιλοκόβουμε (αν θέλουμε να έχει κομματάκια φρούτου η μαρμελάδα μας).
Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη και το μέλι.
Βράζουμε την μαρμελάδα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά έτσι ώστε να δέσει γρήγορα για να μην πάρει σκούρο χρώμα.
Δεν απομακρυνόμαστε και ξαφρίζουμε προσεκτικά όταν μαζευτεί πολύς αφρός.
Μόλις δούμε ότι η μαρμελάδα κοντεύει να δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και 2 φακελάκια φυσικής βανίλιας Vahiné.
Πριν αποσύρουμε την μαρμελάδα από την εστία της κουζίνας, ελέγχουμε  το δέσιμό της, ρίχνοντας λίγη ποσότητα σε ένα πιατάκι που το έχουμε βάλει για 15 λεπτά στο ψυγείο. 
Βάζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
Όταν τα γυρίζουμε με το καπάκι επάνω ελέγχουμε το κέντρο του καπακιού. 
Εάν δεν "βουλιάζει" όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο τότε είναι εντάξει.
Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία αφού αποστειρώσουμε και πάλι τα βάζα.

Tante Kiki
9 Comments
No